Mythic Quest - 2. séria

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Mystic resizeMythic Quest (v prvej sérii známy len ako Mythic Quest: Raven's Banquet) seriál z prostredia vývoja videohier, pokračuje tento rok novými dielmi, ďalej rozvíjajúcimi osudy zamestnancov jedného vcelku ambiciózneho štúdia. Vysielací plán sa síce trochu pozmenil (na rozdiel od vlaňajška totiž v Apple TV+ pristúpili k tradičnejšej štruktúre s týždennými rozostupmi medzi epizódami), no kvalitatívne ide znova o zásah do čierneho.

Druhá séria, ktorej priamo predchádza i ďalší špeciálny diel Everlight (prvý bol vysielaný ešte vlani pod názvom Karanténa), priamo nadväzuje na záver tej Mystic3 resizeminuloročnej. V nej kreatívny riaditeľ Ian Grimm (Rob McElhenney) pomohol zachrániť miesto svojmu šéfovi Davidovi (David Hornsby) a nakoniec sa rozhodol spojiť sily s hlavnou techničkou Poppy (Charlotte Nicdao), aby už ako rovnocenní lídri našli správny smer pre celý projekt. Že to nebude tak jednoduché a ich názorové nezhody nezmiznú ako mávnutím čarovného prútika, však jasne naznačí už prvá epizóda. Medzitým sa dá dvojica testeriek Rachel a Dana (Ashly Burch, Imani Hakim) konečne dohromady, bývalá Davidova assistentka Jo (Jessie Ennis) sa snaží realizovať na novej pozícii pod vedúcim monetizácie Bradom (Danny Pudi) a zaujímavý vývoj prežíva i starnúci spisovateľ C.W. Longbottom (F. Murray Abraham), ktorý.. strávi než polovicu série na na obrazovkách laptopov a v Mystic8 resizerámci toho si tvorcovia uťahujú rôznymi spôsobmi z karanténnych pomerov.

Tí síce navonok nemenia svoj prístup k látke – čo je aj logické a u sitcomov obzvlášť – no súčasne sa vôbec neboja rozvíjať svoje charaktery. Ak o prvej sérii platilo, že vzťahy na pracovisku hrali väčšinu času prím, niečo podobné teda platí aj o tej druhej. Zásadný rozdiel však spočíva v tom, že tentokrát už má scenár na čom budovať a nebojí sa byť ani o poznanie intímnejší. A to je vlastne vcelku prekvapivé, i keď v dobrom slova zmysle. Romantické iskrenie je pritom v centre diania iba v jednom prípade (vcelku prirodzene budovaný vzťah Rachel a Dany) a mimo toho si scenár vyložene strieľa z týchto vzťahových patálií. Nikoho predsa reálne nezaujímajú a i horúce sny s charizmatickým šéfom sú úplne Mysric8 resizenormálne a nemusia mať nutne sexuálny podtón...

Nie, väčšia intímnosť v tomto prípade znamená, že Charlie Day, Megan Ganz a Rob McElhenney idú ako tvorcovia ďaleko viac pod kožu vybraným osobám. Či už tým, ktoré mali minule dostatok priestoru a ešte viac to pomáha ich prekresleniu, no nezabúda sa ani na zvyšných členov osadenstva. Brad, ktorý bol povodne prezentovaný ako bezohľadný a vypočítavý manipulátor bažiaci výhradne po čo najlepších finančných výsledkoch... je síce i naďalej bezohľadným a vypočítavým manipulátorom, lenže stret s jeho bratom naznačí, že má v sebe i kúsok ľudskosti, čím si dokáže aspoň čiastočne získať sympatie na svoju stranu. Najvýraznejší posun však prežíva C. W. alias Carl Longbottom, ktorý dostal dokonca jednu celú Mystic9 resizeprequelovú epizódu, kde sa jeho mladšej verzie s chuťou zhostil Josh Brener. A čo na tom, že mimoriadne vydarený diel s názvom Príbeh! je očividnou reminiscenciou na prvosezónnu Temnú tichú smrť...

A hoci to môže evokovať dojem istej schematickosti a prílišnej hry na istotu, nie je to tak celkom pravda. Hneď ďalšia časť je totiž uzavretím tejto príbehovej línie z minulosti, len za účasti dvojice protagonistov seriálu, no a za zmienku stojí i piata, až divadelne ladená, epizóda, ktorá sa prakticky odohráva iba v jednej miestnosti. Tá inak vrcholí aj vcelku silným záverom a obecne platí, že keď už dochádza na budovanie emócií, väčšinu času rýdzo komediálna záležitosť dokáže až nečakane funkčne zmeniť svoju polohu. A to bez toho, aby si pomáhala lacnými podpásovkami, či prehnaným pátosom. Mystic6 resizeMimochodom, rozprávača jedného z dielov nezabudnuteľne nadaboval Anthony Hopkins a k výraznou kástingovou výhrou je i výborný William Hurt ako úhlavný rival C.W. Longbottoma.

Tretia séria nie je v týchto chvíľach istá a aktuálny záver sa dá brať do istej miery ako funkčné ukončenie jedného pozoruhodného projektu, ktorý behom jedného roka ešte viac povyrástol. Už totiž nie je len seriálom pre videoherných fanúšikov a ani sa im nesnaží za každú cenu zavďačiť. Iste, stále platí, že tí sa budú v niektorých témach orientovať najlepšie, no ruku na srdce - ani minule nešlo o príliš realistické zobrazenie herného štúdia a témy s ktorými sa pracuje sú vcelku univerzálne. Tak či tak, reálne by bolo asi prekvapením, ak by Mythic Quest nedočkal predĺženia a vzhľadom k stále nevyťaženému potenciálu by to bola vlastne i škoda.

Mystic10 resizeMythic Quest - 2 séria, USA, 2021
Dĺžka: 4 h 9 min. (Minutáž: 24–37 min.)
Manažéri projektu: Charlie Day, Rob McElhenney, Megan Ganz
Réžia: Pete Chatmon, Rob McElhenney, Todd Biermann
Scenár: Megan Ganz, Rob McElhenney, David Hornsby, Katie McElhenney, (více)
Kamera: Mike Berlucchi
Strih: Trevor Penna
Zvuk: Samuel Ejnes
Masky: Amy Sparks
Producent: Jeff Luini
Hrajú: Rob McElhenney, Ashly Burch, Jessie Ennis, Imani Hakim, David Hornsby, Charlotte Nicdao, Danny Pudi, F. Murray Abraham, Caitlin McGee, Derek Waters, William Hurt, Mort Burke, Genevieve Jones, Shelley Hennig, Alice Amter, Humphrey Ker
Distribúcia:Apple TV +
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.