Kto mi ide po krku (Those Who Wish Me Dead)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Kto resizeKeď sa forenzný účtovník Owen Casserly (Jake Weber) dozvie, že jeho zamestnávateľ nešťastne zahynul vo vlastnom dome pri údajnom výbuchu plynu, rozhodne sa konať. Aj s malým synom Connorom (Finn Little) sa dávajú na útek v presvedčení, že spomínaná nehoda vôbec nemusela byť nehodou a ďalším cieľom pre tiež otcovsko-synovskú dvojicu nájomných vrahov Jacka (Aidan Gillen) a Patricka (Nicholas Hoult) Blackwellovcov môžu byť oni sami. Dôvod? No predsa dôkazy proti Arthurovi Phillipovi (Tyler Perry), šéfovi organizovanej skupiny, ktoré Owen našiel a rozhodne sa ich nemieni len tak vzdať, kým ho pred súdom neusvedčia.

Cesta do Park County v Montane za švagrom a miestnym šerifom Ethanom Sawyerom (Jon Bernthal), či jeho manželkou Allison (Medina Senghore), momentálne tehotnou učiteľkou prežitia v divočine, sa však Owenovi nečakane zvrtne na lesnej ceste tesne pred vytúženým cieľom. V poslednej chvíli dáva Kto6 resizemalému Connorovi obálku s dôkazmi a žiada ho, aby utekal, ako sa mu len dá. Zúfalé dieťa v nehostinnom prostredí a nemilosrdne lovené kriminálnikmi, ktorí sú pre dokonanie zákazky schopní pokojne aj podpáliť les svetlicami, si však dokáže nájsť dobrého spojenca. Tým je smokejumperka Hannah (Angelina Jolie), hliadkujúca v protipožiarnej strážnej veži. Je trochu sebadeštruktívna kvôli traumatizujúcemu zážitku z minulosti, kedy sa jej nepodarilo uchrániť trojčlennú skupinu detských táborníkov a jedného zo svojich kolegov požiarnikov. Momentálne je tiež trochu mrzutá z toho, že do jej vysoko postaveného útočiska strelil blesk a zničil tak celý komunikačný systém, ktorým by bola schopná zavolať potrebnú pomoc. Pretože plamene, ktoré zahliadla na horizonte svojím skúseným okom, sa k nim nebezpečne rýchlo približujú.

Kto mi ide po krku režiséra Taylora Sheridana je adaptáciou rovnomennej románovej predlohy Kto4 resizeMichaela Korytu. Kombinuje pre režiséra typické neowesternové žánrové prvky s osvedčenými thrillerovými zápletkami, tak obľúbenými najmä v 90. rokoch. Hoci s motívom rukojemníckej drámy pracuje pomerne skromne a nahrádza ho skôr nemilosrdným lovom nájomných vrahov, film akoby nadviazal na svojrázne, divákovi známe klony Smrtonosnej pasce v prírodných kulisách. Tak postava stvárnená Sylvesterom Stallonem vo filme Cliffhanger režiséra Rennyho Harlina z roku 1993 musela čeliť zároveň skupine zločincov aj desivým zážitkom s vplyvom gravitácie pri horolezeckých výstupoch, prípadne Meryl Streep o rok neskôr splavovať na rafte spoločne s unikajúcimi kriminálnikmi ohrozujúcimi jej rodinu Divokú rieku režiséra Curtisa Hunsona... Ani Kto mi ide po krku neváha využiť naplno vizuálne atraktívne možnosti ľudskou rukou nedotknutého lesa a okrem nájomných vrahov tiež hlavným postavám postaviť do cesty ďalší nemilosrdný živel, ako spúšťač akcie.

Kto3 resizeHoci môže z predstavenej zápletky vyčnievať určitá zjavná schéma, na viacerých úrovniach v rámci žánru thrilleru funguje a, zdá sa, umožňuje tvorcom, ktorý ju od 90. rokov stále s obľubou využívajú, stvárňovať ju v neobmedzenom množstve osobitých variácií. Správne traumatizovaný protagonista alebo jeho pomocník nikdy nesmie chýbať. Motív vyrovnávania sa so zažitou traumou má potenciál zvyšovať napätie vždy, keď treba. Občas paradoxne dokáže vniesť do príbehu aj určitú mieru odľahčujúceho, aj keď sarkastického humoru. Veď aj preto je prehodnocovanie minulých zážitkov skrz to, čo zažil Connor, pre Hannah jasným dôvodom na ironické konštatovanie, že sa vlastne v jeho blízkosti už ani nedokáže ľutovať. Postavy sú príjemne poľudštené a ich schopnosti príjemne „uzemnené“. Divák nemá problém sa s nimi stotožniť a vžiť sa tak do zobrazovaných situácií. Vyhrotené momenty so sebou prinášajú tiež afektívne reakcie. Chyby robia ako protagonisti, tak aj ich agresívni prenasledovatelia. Hannah a jej nepodarený let padákom v závese Kto7 resizeza zrýchľujúcim autom v expozícií je jasným znamením, že tento raz nie je vzhľadom na filmografiu svojej hereckej predstaviteľky žiadnou neporaziteľnou Larou Croft, akou by ju publikum možno opäť rado vo filme videlo. Zaujímavý je tiež rodinný vzťah medzi antagonistami, ktorý ich spočiatku len profesný záujem o zlikvidovanie obete, dokáže veľmi rýchlo eskalovať na osobnejšiu úroveň. Všetky tieto drobné detaily sa dômyselne pohrávajú s diváckymi očakávaniami a ozvláštňujú tak možno už unavenú žánrovú skúsenosť publika.

Scenár Michaela Korytu, Charlesa Leavitta a Taylora Sheridana dotvára vyššie naznačenú žánrovú schému o svojráznu neowesternovú poetiku typickú pre tvorbu režiséra. Svoje miesto v príbehu tak má tiež zvláštna, poetickým dojmom pôsobiaca chvíľa pokoja pri stretnutí s divokým koňom zatúlaným v Kto5 resizeblízkosti cesty. Rovnako tak konštatovanie Connorovho otca, že sa práve vezú po pamätnej ceste Lewisa a Clarka, dvoch v kontexte americkej histórie významných cestovateľov poverených v roku 1803 po kúpe Louisiane spod vtedajšieho francúzskeho vplyvu preskúmať a zmapovať dané územie, či nájsť vhodnú cestu severozápadnou časťou kontinentu. Pri bližšom pohľade na profesiu tzv. „smokejumperov“, ku ktorým postava Hannah patrí, ale film trochu zlyháva. Jedná sa o špeciálne vycvičených požiarnikov, ktorí pracujú v ťažko dostupných zalesnených terénoch. Skáču na miesto zásahu padákmi s jedlom, vodou a hasičskými nástrojmi, ktoré by im mali vydržať minimálne 48 hodín. Film sa však prezentácií tohto fascinujúceho povolania venuje len veľmi skromne vo flashbackoch z minulosti Hannah, prípadne v pár skromných akčných scénach v závere. Divák bol však tvorcami v tomto ohľade predsa len na podobné scény „navnadený“ viac.

Kto9 resizeKdo mi ide po krku (Those Who Wish Me Dead), USA, 2021
Dĺžka: 100 minút
Réžia: Taylor Sheridan
Predloha: Michael Koryta (kniha)
Scenár: Taylor Sheridan, Michael Koryta, Charles Leavitt
Kamera: Ben Richardson
Hudba: Brian Tyler
Strih: Chad Galster
Zvuk: Alan Robert Murray, Dean A. Zupancic
Scénografia: Neil Spisak
Masky: Arjen Tuiten, Madeline McCue
Producenti: Aaron L. Gilbert, Kevin Turen, Steven Zaillian, Taylor Sheridan, Garrett Basch
Hrajú: Angelina Jolie, Jon Bernthal, Nicholas Hoult, Aidan Gillen, Tyler Perry, Jake Weber, Medina Senghore, James Jordan, Finn Little, Laura Niemi, Tory Kittles, Lora Martinez-Cunningham, Dylan Kenin, Alma Sisneros, Matt Medrano, Jacob Browne
Distribúcia: HBO Max
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.