Mare z Easttownu (Mare of Easttown, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Mare11 resizeVhodným entré k seriálu Mare z Easttownu môže byť miniúvaha o existencii žánru, ako katalogizujúcej pomôcke diváckej obci. Stručne označené tituly jasne siganlizujú, čo môžme čakať a podľa akých pravidel sa bude hrať. Táto jednoduchá premisa sa v priebehu mnohých desaťročí menila a vytvorila ako klasické vzory, tak i spotrebnú televíznu vatu, na ktorú si masy zvykli a nechcú ani viac ani menej. Ďalším zaujímavým segmentom vývoja žánrov je ich inklinácia k artovému modelu. V tomto priestore je dovolené viac a veselo sa experimentuje s jazykom naratívov, od ktorých sa očakáva, samozrejme, originalita a ak sa podarí, aj nejaká zmysluplná ídea. Metóda prístupu má silné syntetizačné afinity, kombinuje sa všetko so všetkým, melodráma s thrillerom, komédia s hororom, alebo historický žáner so sci fi. Príklady ani netreba hľadať, tlačia sa do takéhoto kruhu sami.

Mare3 resizeVeselej biologickej činnosti, páreniu na všetky strany, sa nevyhla ani detektivka a jej tieň, kriminálna dráma. Tu je možné nájsť naozaj všetko, hľadanie vraha alebo vražedkyne je už pomaly súčasťou aj kuchárskych show. V prípade siedmych dielov, týkajúcich sa najmä osudu vyšetrovateľky Mare Sheehanovej (Kate Winslet) je voľba žánrovej alternatívy vhodná a náročnejšia na vnímanie najmä pre tých, ktorí si žiadajú akčne predvídateľnú detektívku. Ide o psychologickú, rodinnú drámu, sprevádzajúcu vyšetrovanie smrti Erin McMenamin (Cailee Spaeny), adolescentnej matky a zároveň študentky, mŕtvej po dramatickej roztržke medzi spolužiakmi na večernej party.

O Mare sa dozvieme takmer všetko z jej minulosti. V úvodnom dieli sa chystá na zraz niekdajšieho basketbalového dievčenského družstva, jej život je spätý s Easttownom, má tu priateľov i rodinu. S mužom sa rozviedla po samovražde syna, žije s dcérou Siobhan (Angourie Rice) a matkou Helen (Jean Smart). On žije hneď vedľa nej, spolu so svojou snúbenicou. Mare vychováva aj vnuka Dylana, po nebohom synovi. Jeho matka sa po liečení závislosti hlási o svoje práva a Mare je rozhodnutá Mare4 resizechlapca nevydať aj za cenu toho, že ukradne z policajného skladu drogy a podstrčí jej ich do auta. I keď sa zdá, že na mužov už nemá popri všetkých pracovných i rodinných povinnostiach časovú kapacitu, objavuje sa Richad (Guy Pierce), učiteľ kreatívneho písania na miestnej strednej škole a Mare v sebe objaví takmer zabudnutú schopnosť síce úsporného, ale nesporného emocionálneho rozkvetu. Aj ten si však žiada čas a energiu. Tých nemá Mare nadbytok. Vyšetrovanie vraždy Erin akosi všetky jej osobné traumy nivelizuje a dospeje k vnútornej rovnováhe. Vystúpi na povalu, kde sa jej syn pred rokmi obesil. Prvý krát po jeho smrti.

Rozvíjať detektívny príbeh na tejto zložitej vzťahovej topografii určite nebolo jednoduché, ale symbióza sa vydarila možno aj vďaka zmyslu pre mieru ako u scenáristu, tak režiséra. Príčin, pre ktoré mala Erin zomrieť bolo niekoľko, jej sexuálny život bol neviazaný a Mare postupne odhaľuje šokujúcu pravdu, dotýkajúcu sa jej priateľov. Dilemu práca alebo priateľstvo nerieši a nikoho z blízkých nešetrí. Mare5 resizeDetektívnej rovine príbehu nič nechýba, napriek široko koncipovanému kontextu.

Je zrejmé, že odhalenie vraždy je vždy závislé od prostredia a všetkého, čo obeť obklopovalo. V tomto ohľade je príbeh zároveň portrétom amerického vidieckeho malomesta, kdesi v Pennsylvánii, predstaveného v stave morálnej, hodnotovej a následne i generačnej krízy. Zdá sa, akoby nik nežil len so svojim obyčajnými každodenními problémami. Spoločnosť leptajú nielen drogy, následne premietnuté do rodinných tragédií. Je to i nevera a snaha neobťažovať sa zbytočnými morálními zásadami, vydávanými za nepotrebný anachronizmus. Mare v tomto chaotickom kolotoči predstavuje silnú ženskú postavu, odhodlanú niesť a riešiť svoje problémy bez zbytočnej sebaľútosti. Kate Winslet svojej Mare rozumie a rozohráva všetky roviny jej osobnosti, tvrdej a priamočiaro nekompromisnej hlavy rodiny a zároveň ľudskej bytosti s potrebou naplniť svoj emocionálny život. Jej pracovná racionalita a Mare10 resizeprofesionalita síce pomôže uzavrieť úspešne spletitú kauzu, ale odhalená pravda o smrti Erin, nemá v žiadnou prípade punc satisfakcie a paradoxne zanecháva viac obetí, doživotne odsúdených na utrpenie.

Aj keď je hlavnou hrdinkou žena, ostáva príbeh nedotknutý ideologickými akcentami nárokového, salónne upraveného feminizmu. Mare je „matka guráž“, napĺňajúca plnokrvný obraz ženského ega, ktoré nemá problém ani slúžiť, ani trestať. Asi treba ešte v tejto súvislosti pripomenúť, že sa po premiére festivalu objavili v tlačí informácie o tom, že Kate Winslet odmietla akýkoľvek retuš svojich telesných proporcií pri milostných scénách. Zmysel pre realitu a vlastný, prirodzený koncept ženskej krásy ju ostatne sprevádza dlhodobo a pôsobí viac než sympaticky.

Mare7 resizeMare z Easttownu (Mare of Easttown, TV seriál), USA, 2021
Dĺžka: 6 h 55 min. (Minutáž: 56–66 min.)
Manažér projektu: Brad Ingelsby
Réžia: Craig Zobel
Scenár: Brad Ingelsby
Kamera: Ben Richardson
Hudba: Lele Marchitelli
Strih: Amy E. Duddleston
Zvuk: Joe DeAngelis
Scénografie: Keith P. Cunningham, Michelle C. Harmon
Masky: Rachel Geary
Kostýmy: Meghan Kasperlik
Producent: Karen Wacker
Hrajú: Kate Winslet, Guy Pearce, Julianne Nicholson, Jean Smart, Evan Peters, Patrick Murney, Sosie Bacon, David Denman, Neal Huff, Izzy King, Cameron Mann, James McArdle, Angourie Rice, Cailee Spaeny, Joe Tippett, Patsy Meck, Patrick McDade, Gina Jun, Ed Aristone, Stephen C. Bortsalas, Kate Arrington, Enid Graham, Chinasa Ogbuagu, Justin Hurtt-Dunkley, John Douglas Thompson, Setty Brosevelt, Debbie Campbell, Deborah Hedwall, Ned Eisenberg, Jack Mulhern, Robbie Tann, Cody Kostro, Eisa Davis, Gordon Clapp, Christopher Mann, Drew Scheid, Sasha Frolova, Jeb Kreager, Rosa Arredondo, Madeline Weinstein, Brian Anthony Wilson, Phyllis Somerville, Brian Gallagher
Produkcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.