Všetko pre syna (Hammer)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Syn6 resizeO láske vo všeobecnosti platí, že je slepá. V milostných vzťahoch sa ale ružové okuliare snímajú z očí pomerne skoro, čo sa týka tej rodičovskej, tam môže byť situácia podstatne zložitejšia. Vlastná krv je vlastná krv a iba málokedy počujeme, že by sa matka či otec vzdal svojho dieťaťa na základe racionálnej úvahy. Ide zároveň aj o ústrednú tému kanadskej snímky Všetko pre syna stojacej na pomedzí rodinnej drámy a akčnej gangsterky.

Medzinárodne renomovaný herec Will Patton si v nej zahral postavu Stevena Davisa, otca mladého Chrisa. Ten bol nedávno prepustený z väzby, ale jeho Syn resizepovaha a finančná situácia ho opäť zvedú na zločinecké chodníčky. Chris vymyslí plán, ako okradnúť jedného z jeho viacerých pochybných kamarátov, priekupníka s drogami Adamsa. Ten útok prežije, pri akcii je však jeden človek usmrtený. Netreba byť expertom na filmy s podobnými zápletkami, aby divákovi došlo, že Adams sa bude chcieť pomstiť a Chrisovi pôjde o život. A že v tom bude figurovať aj vysoká suma peňazí je samozrejmosťou. No a aj napriek tomu, že medzi synom a otcom panuje s pochopiteľných príčin dlhodobo napätie, tak Steven sa rozhodne svojmu potomkovi zachrániť krk.

Sujet drámy Všetko pre syna zaberá krátky časový úsek, čím sa scenárista a režisér Christian Sparkes snaží svojho diváka pripútať čo najpevnejšie ku kreslu pred obrazovkou. Neustále sa niečo deje, postavy sa musia rýchlo rozhodovať, čo urobiť v nasledujúcej minúte, na premýšľanie nad neskoršími Syn2 resizenásledkami svojich činov nie je skrátka čas. Situácie si takéto konanie priamo vyžadujú a je obrovským šťastím, že nezodpovedný Chris môže neustále nad sebou pociťovať istejšiu ruku svojho otca. Na povrch sa okrem otázky, ako dopadne ústredná zápletka, prediera téma opätovného zblíženia rodiča s dieťaťom a možno aj celej rozpadnutej rodiny. Všetko pre syna trvá príjemných 82 minút vrátane záverečných titulkov, tempo je pri tejto stopáži vysoké a rozhodne nemožno hovoriť o hluchých pasážach.

Sparkes dokáže tempom skryť aj viaceré nedostatky svojho nízkorozpočtového diela momentálne dostupného na HBO GO. Všetko pre syna má tendenciu byť ako kvalitnou psychologickou drámou, tak cool gangsterkou s kultovým potenciálom. V prvom prípade môžeme hovoriť minimálne o polovičnom úspechu, čo je však viac zásluhou Pattonovho hereckého umu než scenára. Ako potenciálny kult však Syn4 resizeVšetko pre syna nemá príliš veľa munície na súperenie s tvrdou konkurenciou, podobných zápletiek tu už bolo a bude dosť. Tým špeciálnym ozvláštnením je práve zapojenie otca do akcie, to nakoniec vedie k skôr tej uveriteľnejšej psychologickej prekreslenosti, než že by šlo o revolúciu v uchopení gangsterského žánru. Christian Sparkes ešte nemá tak pevnú režisérsku ruku a nie je zatiaľ dostatočne kvalitným remeselníkom. Všetko pre syna je iba jeho druhý celovečerný film a prvýkrát tu spolupracuje s globálne uznávaným hercom.

Divácky problematické môže byť aj rozhodnutie predstaviť postavy ako prevažne nesympatické kriminálne živly. Mark O´Brian v úlohe Chrisa príliš súcitu nevzbudzuje, herec má však zrejme pred sebou sľubnú budúcnosť, od Všetko pre syna sa objavil v kvalitných mainstreamovejších hitoch Krvavá Syn5 resizenevesta a Manželská história. Viac sa určite vcítite do otcovej polohy a budete spoločne s ním riešiť jeho morálne a etické dilemy. Film však nedokáže diváka natoľko vtiahnuť do deja, aby si prestal všímať aj jeho nedostatky a môžu vás napadať myšlienky typu; prečo nedať radšej prednosť osvedčeným klasikám žánru. Všetko pre syna ale rozhodne nebude stratou času, len mu treba ísť viac oproti, jeho veľkou výhodou sú už spomínané slušné tempo a absencia momentov, ktoré by brzdili rýchlemu vývoju deja.

Christian Sparkes by mohol už svojim nasledujúcim dielom dokázať, že dokáže osloviť viac ako iba hŕstku divákov lačných po nezávislých žánrových produkciách, uvidíme s čím, a predovšetkým s akými hercami, príde nabudúce s kožou na trh.

Syn3 resizeVšetko pre syna (Hammer ), Kanada, 2019
Dĺžka: 82 minút
Réžia: Christian Sparkes
Scenár: Christian Sparkes
Hudba: Jeff Morrow
Scénografia: Adam William Wilson
Producenti: Jonathan Bronfman, William Woods
Hrajú: Mark O'Brien, Will Patton, Lara Jean Chorostecki, Ben Cotton, Connor Price, Curtis Ca-ravaggio, Vickie Papavs, Jason Weinberg
Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.