Samovi synovia: Blúdenie v temnotách (The Sons of Sam: A Descent into Darkness , TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Samo resizeKriminálky, klasicky rozpletajúce vraždy na všetky spôsoby, úspešne dopĺňajú i dokumentárne subžánre, mapujúce zložité prípady, doložené dobovým mediálnym materiálom a rozhovormi so svedkami. Sú koncipované s ohľadom na dramatické zákonitosti, pracujú s napätím, prekvapivými obratmi a sprostredkúvajú i portréty zainteresovaných hrdinov. Streamovacie spoločnosti ich zaraďujú do svojich programových portfólií často, čo svedčí o ich úspešnom diváckom ratingu.

Samovi synovia: Blúdenie v temnotách sa inšpirovali kauzou z roku 1976, keď dochádzalo v New Yorku k sériovým vraždám mladých dvojíc. Vrah zabíjal revolverom ráže 44 a polícia sa ho snažila vypátrať s nasadením všetých dostupných síl, za intenzívej verejnej pozornosti, hraničiacej s hystériou. Jednotlivé Samo7 resizeprípady nespájali takmer žiadne indície. Jedinou bol vzhľad ženských obetí, takmer všetky boli tamavovlásky, čo spôsobilo nájazdy na kaderníctva a masové farbenie i strihanie vlasov. Vrah píše listy novinárovi Jimmimu Breslinovi, kde tvrdí, že dostával pokyny od čierneho labradora Sama. Prehováral cez neho démon a dával mu príkazy. Pes patril jeho susedovi Samovi Carrovi.

V 80. rokoch sa móda najrôznejších tajomných kultov nekontrolovane šíri, z filmu sa dozvedáme, že ich existuje okolo dvoch tisícok a je v nich zapojených okolo 2 miliónov ľudí. Venujú sa mu televízne programy, objavuje sa istý Herman Slater, čarodej a velekňaz a okultné praktiky inšpirujú okrem iného aj populárnu video hru Dungeons and Dragons.

Režisér Joshua Zeman dostal po smrti novinára Maury Terryho krabice s dôkazmi, o tom, že vrah Samo8 resizeDavid Berkowitz nespáchal vraždy sám. Prípad sa stal jeho celoživotnou obesiou. Keď sa vraha zhruba po roku podarilo zaistiť a polícia si rozdala hrdé vyznamenania, jeho súkromné vyšetrovanie prinieslo odlišnú verziu priebehu kriminálního činu. Usúdil, že za Berkowitzom stojí sieť, napojená na satanistickú organizáciu. Márne sa snažil o obnovenie celého procesu predkladaním dôkazov. Tie pre policajné orgány neboli dosť priekazné.

Terry je tragickým hrdinom príbehu. Mal 31 rokov a pracoval vo firemnom časopise spoločnosti IBM. V roku 1968, keď došlo k vražde Martina Luthera Kinga bol elévom v miestnom denníku a rola médií na dramatickej udalosti ho zaujala. Túžil po novinárskej kariére, bol vytrvalý a dôkladný. Jeho monológ v podaní herca Paula Giamattiho (Zlatý glóbus za rolu amerického prezidenta, zakladateľa Spojených štátov, Johna Adamsa v minisérii HBO) sprevádza mapovanie prípadu, odhaľujce temný svet satanistov, Samo2 resizeokultistov a tajemných cirkví.

Polícia podľa Terryho nedostatočne vyhodnotila fakt, že svedkovia podávali popis vraha v niekoľkých verziách a malo byť jasné, že nešlo o jedného páchateľa. Medzitým Berkowitz vo väzení tvrdí, že zavraždil len jednu obeť a o tých ďalších prinajmenšom vedel. Ukáže sa, že vraždiaca skupina nakrúcala vraždy a vyrábala tvz. snuff filmy, ktoré ďalej šírila pre svoju temnú klientelu. Posun od vraždiaceho psychopata k sieti páchateľov je drámou faktov a dôvery. Berkowitz v jednom z listov Terrymu píše, že mu nikdo nikdy neuverí, aj keď im predloží akékoľvek dôkazy. Po čase napísal o prípade knihu Ultimate Evil (1988). Síce sa dobre predávala, ale pre seriózne novinárske kruhy ostal outsiderom, čo ho nakoniec zničilo.

Samo6 resizeDokument podáva i zaujímavý obraz mediálního sveta, v 70. rokoch ešte bez internetu, odkázaný na denníky, súperiace o čitateľov a boj o „sólokapra“. V tom čase ešte len vzniká mediálne impérium Ruperta Murdocha a investigatívna horúčka prebieha medzi troma denníkmi, New York Times, NY Post a NY Daily News. V posledne menovanom titule pracuje v tom čase Jimmy Breslin, ktorý si píše s vrahom. Táto korešpodencia inšpirovala v roku 1999 film Spika Leeho pod názvom Krvavé leto v New Yorku (Summer of Sam). Veľké kauzy vždy nejako posunú, zmenia mediálny svet. Pozornosť si určite zasluhuje výrok jedného z novinárov, ktorý tvrdí, že všetci vieme, že fakty noviny nepredávajú.

Nechýba ani širšia historická perspektiva, společenská kulisa roku 1976, poznamenaného recesiou, nezamestnanosťou, zvýšenými cenami pôžičiek a Samo3 resizevšeobecným poklesom tržiev. New York je podľa všetkého špinavým mestom, plným zločinu, prostitúcie, narkomanov a squatterov. Aj keď takýto výpočet môže starším ročníkom živo pripomínať protizápadnú komunistickú propagandu, je zrejme, že USA prekonávali po skončení vojny vo Vietname (1975) ekonomickú, ale i morálnu krízu.

Široko koncipovaný seriál tak popri sprostredúvaní vražednej kauzy podáva i tragický osud človeka, hľadajúceho štyridsať rokov spravodlivosť a pravdu, vymykajúcu sa šanci na akékoľvek uznanie.Terry umiera v roku 2015 jako 69 - ročný . Dnes 67 - ročný Berkowitz si odpykáva 25 ročný trest a na otázku, či konal sám, tvrdí, že mu pomáhali démoni.

Samo5 resizeSamovi synovia: Blúdenie v temnotách (The Sons of Sam: A Descent into Darkness , TV seriál), USA, 2021
Dĺžka: 4 hod. (Minutáž: 58–62 min.)
Réžia: Joshua Zeman
Kamera: Conrad Hall
Hudba: Justin Melland
Strih: Frederick Shanahan
Zvuk: Tom Baylis
Hrajú: Paul Giamatti (vyprávač), David Berkowitz (a.z.), Maury Terry (a.z.), Lawrence Klausner, Dick Belsky, Marlin Hopkins, Joseph Borrelli
Distribúcia: Netflix
Foto: Netlix a ČSFD cz.

 

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.