Oko bez tváre (Eye Without a Face)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Oko resizeHlavným hrdinom nízkorozpočtového trileru Oko bez tváre je introvertný mladík Henry, takmer všetok voľný aj pracovný čas tráviaci za svojim počítačom. Ide totiž o skúseného hackera, ktorý nemá problém sa napojiť na akýkoľvek cudzí počítač a sledovať tak cez kamery súkromné životy vybraných osôb, v jeho prípade pochopiteľne mladých žien. Henry však nie je zaškatuľkovaný, ako obyčajný úchyl snažiaci sa zneužiť svoje zručnosti, skôr ide o východzí nápad, ako rozohrať napínavú zápletku točiacu sa okolo istej vražednej hry.

Aby to však nebolo príliš priamočiare, tak Henry je nám predstavený ako schizofrenik trpiaci nepríjemnými záchvatmi paniky. Našťastie, má dobrého Oko2 resizekamaráta a zároveň spolubývajúceho. Ten mu síce dlží nejaké tie peniaze za nájom, ale v konečnom dôsledku drží pri ňom a bude mu pomáhať aj v riešení tajomných vrážd. Námet ako od Hitchcocka, len namiesto okna do dvora tu máme kamery osobných počítačov. Tento nápad zároveň dovoľuje postavám zostať prakticky po celú stopáž vnútri jedného bytu, presnejšie povedané, takmer celý dej sa odohráva viac- menej iba v jednej miestnosti.

Oko bez tváre je v pravom slova zmysle nízkorozpočtový, lacný film a nápad nevychádzať z bytu sa tak tvorcom náramne hodí. Po prvé ušetrili peniaze, po druhé však tento postup dokáže vzbudiť v divákovi patričné napätie. Podarilo sa to aj režisérovi Raminovi Niamiovi? Čiastočne určite áno, rozhodujúcim faktorom však bude, či si vytvoríte k Henrymu vzťah. Ak vám bude príliš nesympatický a bude na vás pôsobiť extrémne divne, samotná zápletka a vývoj deja vo vás nevzbudia patričné emócie. Pokiaľ však Oko3 resizemáte radi napríklad Ramiho Maleka v kultovom seriáli Mr. Robot, tak by ste nemali mať problém ani s neprítomným výrazom herca Dakoty Shapira. Dokonca sa zdá, že sa sám herec Malekovým výkonom priamo inšpiroval. Divák sa navyše pri spoločnom sledovaní s Henrym nachytá pritom, ako mu robí dobre dívať sa na krásne slečny v ich súkromí. Varovný prst pred zneužívaním moderných technológií nie je, našťastie, zdvihnutý príliš vysoko, dôležitejšia je trilerová rovina príbehu než jeho obohraté posolstvo.

Popravde ak by išlo o mainstreamovú produkciu s väčšími hviezdami, Oko bez tváre by to zrejme schytalo od kritiky a publika asi podobne, ako nedávna Žena v okne. V podobnom minimalistickom stvárnení môžete scenáru odpustiť aj jeho priamočiarosť a nie je príliš prekvapivý záverečný zvrat. Skúsený divák trilerov ho musí odhadnúť desiatky minút vopred. V konečnom dôsledku to však nemusí Oko6 resizebyť vôbec na škodu, po predčasnom odhalení tajomstva sa tak môžete napríklad viac sústrediť na psychiku a motivácie postáv. Väčšia komplikovanosť by filmu uškodila zrejme viac ako nastolená priamočiarosť. Okrem Shapira v hlavnej úlohe zaujme predovšetkým pôvodom ruská herečka Vlada Verevko, ktorá dostane spomedzi ženských protagonistiek najväčší priestor.

Oko bez tváre rozhodne nie je žiadnou revolúciou v žánri trileru, v podstate všetko v ňom obsiahnuté sme už v nejakej variácii, na plátne aj obrazovke, niekedy v minulosti videli a ešte aj veľakrát bezpochyby uvidíme. Dôležité je však si uvedomiť, že tvorcom ani o nič podobné nešlo a nemali rozhodne v úmysle urobiť „nezávislú“ dieru do sveta, ako to napríklad pred časom dokázal Christopher Nolan so svojim extrémne komplikovane prerozprávaným Mementom. Rozhodne sme videli aj originálnejšie kúsky, kde sme sledovali osudy schizofrenika v hlavnej úlohe, spomeňme napríklad Oko5 resizeCronenbergovho Pavúka alebo Mangoldovu Identitu.

Snímka je dobrou voľbou pre sledovanie počas neskorého večera (nájdete ho na HBO GO), keď chcete vidieť niečo napínavé, ale zároveň sa nechcete príliš trápiť nad komplikovanosťou zápletky, tu si žiadne grafy robiť nemusíte. Film sa nedokázal prehupnúť cez relatívne solídny priemer, jeho minimalizmus a určitý amaterizmus vo výraze mu však v konečnom dôsledku pridávajú nejaký ten plusový bod navyše. Ďalším plusom je rozhodne pomerne intenzívne finále, keď sa konečne spoločne s Henrym dostaneme aj mimo jeho uzavretú osobnú zónu a s najväčšou pravdepodobnosťou si len potvrdíme to, čo sme už nejakú tú dobu tušili.

Oko7 resizeOko bez tváre (Eye Without a Face), USA, 2020
Dĺžka: 94 minút
Réžia: Ramin Niami
Scenár: Ramin Niami
Kamera: Tara Violet Niami
Hudba: Charlie Clouser
Strih: Mike Small
Producent: Ramin Niami
Hrajú: Dakota Shapiro, Luke Cook, Patrick Zeller, Katharina Baron Kowalewski, Vlada Verevko, Rebecca Berg, Spencer Trinwith, Evangeline Neuhart, Sarah Marie, Benedikt Sebastian, Sharareh Shahbazi
Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.