Konce a začiatky (Endings, Beginnigs)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Konce8 resizePomerne mladý režisér Drake Doremus sa v poslednej dekáde stal špecialistom na malé komorné milostné príbehy. Najviac zaujal zaujímavými sci-fi dielami, ako Ako ty (2015) alebo Zoe (2018), kde bolo prostredie utopistickej budúcnosti „iba“ pozadím pre citlivý príbeh dvoch zamilovaných ľudí. Zároveň však malo toto prostredie a jeho zákony na ich vzťah vždy priamy vplyv, v prípade Zoe sa dokonca hlavná predstaviteľka dozvedá, že je robot. Jeho posledný film Začiatky a konce sa síce sci-fi hávu zrieka, podstata a režijný Doremusov rukopis zostáva. Bohužiaľ, divák, ktorý spomínané filmy pozná, sa bude možno cítiť práve kvôli stopercentnej civilnosti indie drámy trochu ochudobnený. Konce a začiatky totiž ani v rámci svojho žánru nad konkurenciou príliš nevyčnievajú.

Zároveň má film však veľký potenciál nalákať množstvo divákov pred obrazovku, a to pre superhviezdne obsadenie. Ide o príbeh milostného Konce resizetrojuholníka peknej mladej ženy tesne po rozchode s dlhoročným partnerom s dvoma povahovo rozdielnymi bratmi. Hlavnou postavou je Daphne stvárnená Shailene Woodley (séria Divergencia), ktorá na párty spoznáva rebelantského fešáka Franka (Sebastian Stan známy z MCU univerza) a zároveň aj jeho brata, taktiež veľkého fešáka, Jacka (Jamie Dornan populárny vďaka trilógii započatou filmom Fifty Shades of Grey). Mladou generáciou obdivované idoly sa objavili v nových, omnoho civilnejších polohách, než na aké sú ich priaznivci zvyknutí. Samozrejme, všetci traja sa radi ukazujú aj v menších produkciách ako vopred vykalkulovaných blokbusteroch a Konce a začiatky im na prvý pohľad poskytujú veľký priestor prejaviť svoj skutočný herecký talent.

Do istej miery to vychádza, a to predovšetkým vďaka ich sústredeným výkonom a vďaka Konce3 resizefaktu, že všetci traja herci sú už na pohľad sympatickí. Naopak, samotný scenár im ich snahu niekedy menej, niekedy viac kazí. Daphne si začne vzťah s oboma bratmi naraz, o čom, samozrejme, ten druhý nemá potuchy. Vďaka Shailene Woodley všaktoto rozhodnutie Daphne veríme, každý z oboch mužov má svoje klady, ktoré naopak zase ten druhý nemá. Jack je citlivý intelektuál, s ktorým sa Daphne cíti už ako milovaná manželka a vie si ho predstaviť ako otca svojich detí, Frank zase trochu nezodpovedný, ale živočíšny typ, inými slovami sex s ním je pre mladú ženu faktorom nedovoľujúcemu jej tento do vzdialenejšej budúcnosti neperspektívny vzťah ukončiť. Je zrejmé, že raz bude musieť dať jednému z nich prednosť, prípadne oboch opustí a obe rozhodnutia budú bolieť. A to nielen ju.

Aby sme sa však vrátili k už naznačenému problému, a to samotnému scenáru. Jeho Konce4 resizekostra by nemusela byť problémom, avšak samotné dialógy medzi postavami sú miestami tak triviálne, až divák nechápe, prečo medzi nimi vôbec vzniká sexuálne napätie, prípadne vôbec nejaké sympatie. Tento handicap doháňajú čo to dá, už spomínaní herci a ich charizma. Už samotné prvé stretnutia s Frankom aj Jackom prebehnú akosi bez šťavy, muži pri „balení“ nového objektu v ich okolí používajú nevýrazné frázy a nie je príliš zrejmé, čo na nich Daphne spočiatku vidí a prečo im tak ľahko podľahne. Tomu divák porozumie až časom, kvalita dialógov sa však príliš nezlepšuje. Miestami by sme z ich úst chceli počuť omnoho dramatickejšie preslovy, než aké musíme počúvať. Navyše neustála komunikácia prostredníctvom mobilov je síce v súčasnosti maximálne „in“, po viacerých textovkách Konce7 resizezobrazených na obrazovke, ale chtiac nechtiac lezie na nervy.

Konce a začiatky sú napriek spomínaným nedostatkom však príjemným nezávislým spestrením, kedy máte možnosť vidieť známe tváre súčasnej mainstreamovej kinematografie v netradičných úlohách. Zároveň by ste im však dopriali výraznejší film. Milovníci amerického nezávislého filmu by si toto menšie dielko nemali nechať ujsť, odpustia mu iste radi aj pomalšie tempo. Sledovatelia filmografie Drakea Doremusa budú zase dúfať v jeho návrat ku scifi. Režisér a občasný scenárista totiž od snímky Nadýchni sa (2013) pravidelne strieda realizmus a spomínaný fantastický žáner.

Konce6 resizeKonce a začiatky (Endings, Beginnings), USA, Južná Kórea, 2019
Dĺžka: 110 minút
Réžia: Drake Doremus
Scenár: Drake Doremus, Jardine Libaire
Kamera: Marianne Bakke
Hudba: Philip Ekström
Strih: Garret Price
Scénografia: Almitra Corey
Kostýmy: Christie Wittenborn
Producenti: Drake Doremus, Robert George, Francis Chung
Hrajú: Shailene Woodley, Jamie Dornan, Sebastian Stan, Matthew Gray Gubler, Lindsay Sloane, Noureen DeWulf, Sherry Cola, Shamier Anderson, Kelly Albanese, Presciliana Esparolini, Ben Esler, Julian Works, Garrett Coffey, Jonathan Brooks, Luke Baybak, David Schroeder, Lola Blanc
Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.