Lucy in the Sky

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Lucy4 resizeČlovek inštinktívne striktne delí známy svet na našu planétu Zem a okolitý vesmír. Cesty mimo našu atmosféru nazývame cestami do vesmíru, pričom sme jeho plnou súčasťou a žijeme skrátka vo vesmíre. Táto spätosť, pociťovaná najmä vďaka gravitácii a atmosfére, s našou planétou je možno dôvodom práve tohto delenia na TU a TAM a tak sa niet čo čudovať, že zopár vyvolených, ktorí z otvoreného vesmíru mali možnosť z dostatočnej diaľky uvidieť tretiu planétu od Slnka, budú potencionálne vnímať aj svoj život po návrate domov ako odtrhnutý od každodennosti, či reality všednosti. Podobným syndrómom začne trpieť aj hlavná hrdinka americkej snímky Lucy in the Sky, pohľadná tridsiatnička a kozmonautka Lucy Colová po návrate z kozmickej misie.

Uvedomenie si vlastnej malosti a v podstate aj bezvýznamnosti v nekonečnosti priestoru si začne brať svoju daň v jej vzťahu so Lucy2 resizesvojou rodinou, ako aj kolegami v práci v inštitúcii NASA. Dokáže vôbec niekto pochopiť jej nový pohľad na svet, kedy ako sama hovorí, ostala sama na orbite, laikmi ťažko pochopiteľné zmeny psychiky?

Minulý rok sme mali možnosť vidieť v kinách tematicky podobnú koprodukčnú európsku snímku s názvom Proxima. Hlavnú úlohu astronautky pripravujúcej sa na misiu do kozmu stvárnila Eva Green a scenár riešil predovšetkým jej vzťah s dcérou a samotnú prípravu na let. Bolo by však chybou považovať Lucy in the Sky za kópiu Proximy, oba filmy boli navyše nakrútené v roku 2019 a ťažko oboch tvorcov obviňovať z nejakého vzájomného opisovania, pretože Lucy in the Sky sa začína až po návrate Holovej z cesty a rieši tak aj iné psychické a etické problémy hlavnej protagonistky. Styčné prvky oboch diel sú tak iba vonkajšie a môžeme ich Lucy3 resizezúžiť na samotnú profesiu, snahu o prekreslenosť psychologického stavu hlavnej postavy a ženské hrdinky v hlavných úlohách zhruba v podobnom veku.

Lucy Holovú si zahrala Natalie Portman (netradične s krátkym zostrihom) a vychutnala si celý vývoj svojej postavy od milujúcej manželky a matky až po psychicky nestabilnú osobu, strácajúcu pevnú pôdu pod nohami. Ide síce o metaforickú frázu, avšak v tomto prípade ju môžeme chápať rovnako aj doslova. Film sa nestretol ani s kritickým, ani s diváckym pozitívnym ohlasom. Dá sa to pričítať vysokým očakávaniam spojeným s filmom, „kde bude konečne slávna Natalie vo vesmíre“, ale zrejme aj tým, že Lucy sa stáva, vďaka psychickej nevyrovnanosti, stále viac a viac nesympatickou postavou. Ide však o autorský zámer a je aj bezpochyby dostatočne Lucy5 resizemotivovaný. Ak pri sledovaní jej neortodoxného, až hysterického správania prestanete voči nej pociťovať empatiu, je vysoko pravdepodobné, že neudržíte niť ani s príbehom a stratíte o film jednoducho záujem. Treba ešte podotknúť, že scenáru nechýba inteligentná pointa.

Lucy in the Sky nesie v sebe implicitné posolstvo o ontologických otázkach samotného bytia človeka vo vesmíre. Mohli byť určite spracované omnoho elegantnejším spôsobom, v každom prípade u premýšľavejších intelektuálov môže spustiť podobné myšlienkové pochody ako u samotnej Lucy (a tí následne môžu zistiť, že je na tom možno vzhľadom na okolnosti ešte relatívne dobre). Čo síce nemuselo byť nutne zámerom tvorcov, ale rozhodne tu nemáme každý týždeň film obsahujúci vo svojom jadre takéto metafyzické a možno aj nezodpovedateľné témy. Lucy in the Sky nie je Lucy resizepriamo filozofický art film, viac jej sluší prídomok psychologická dráma. Ani ako psychologická dráma, ani ako filozofická úvaha o postavení človeka vo svete nedokázala snímka Noaha Hawleya dosiahnuť svoj vysoký potenciál. Mimochodom vysokým umením nie je ani nedávne vesmírne sci-fi Claire Denis High Life, ktoré by ním naopak očividne byť chcelo.

Noah Hawley je skúseným seriálovým režisérom, má na konte hity, ako Fargo a Légia, avšak na poli celovečerného filmu nedokáže ešte naplno zaujať svojho diváka a byť stopercentne „filmový“. Režijné resty pomáha doháňať predovšetkým Natalie Portman alebo ďalšia známa hviezda filmu, Jon Hamm ako jej kolega a zároveň nová spriaznená duša v tíme NASA.

Lucy6 resizeLucy in the Sky , USA, 2019
Dĺžka: 124 minút
Réžia: Noah Hawley
Scenár: Noah Hawley
Kamera: Polly Morgan
Hudba: Jeff Russo
Strih: Regis Kimble
Scénografia: Stefania Cella
Masky: Cindy J. Williams
Kostýmy: Louise Frogley
Producenti: Reese Witherspoon, Bruna Papandrea, Noah Hawley, John Cameron
Hrajú: Natalie Portman, Jon Hamm, Zazie Beetz, Dan Stevens, Pearl Amanda Dickson, Ellen Burstyn, Colman Domingo, Jeremiah Birkett, Jeffrey Donovan, Tig Notaro, Stella Edwards, Arlo Mertz, Tobias Schönleitner, Diana DeLaCruz, Cali DiCapo, Nick Offerman, Joe Williamson, Ar-nell Powell, Rene Herrera, Casey Adams, Rick Rottger, Sean Taylor, Shay Ali, Zylan Brooks, Jake Dashnaw, Chad Dashnaw, Alyma Dorsey, Ryan Ryusaki, Mic Rodgers, Jay Hieron, Jon Berryman, Brittany Berryman, Aiden Berryman, Jonny Berryman, Nicole Dele, Rasha Goel, Christopher Dar-ga, Harvey B. Jackson (méně)
Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.