Kripl kemp: Revolúcia na kolieskach (Crip Camp: A Disability Revolution)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Kamp resizeZ filmu Kripl kemp: Revolúcia na kolieskach sála obrovský rešpekt na mnohých úrovniach. Rešpekt z toho, že sa vôbec odhodláme sledovať film s nie najpríjemnejšou tematikou. Rešpekt z toho, že mnohým ľuďom nie je táto problematika z prostredia hendikepovaných ľudí príjemná, no mala by sa stať normou. Rešpekt zo samotných protagonistov a respondentov, ktorí toho vo svojom živote zažili a dokázali toľko, koľko by mnohí nie hendikepovaní nedokázali ani za dva plnohodnotné životy. A, samozrejme, obrovský strach z absencie rešpektu základných ľudských a občianskych práv hendikepovaných ľudí. Avšak, nezabúdajme, že súčasťou tejto problematiky sa napokon za jedinú sekundu môžeme stať aj my sami.

Ak ste bez ohľadu na kvalitu videli dvojdielny kultový tínedžerský film Camp Rock, viete si predstaviť, o čom je aj tento letný tábor Jened. Je o lete plnom Kamp3 resizenových zážitkov, letných lások, romantiky, vytvárania nových priateľstiev, ale aj leto mnohých sklamaní a napätia. Každý z nováčikov chce zapadnúť a niekam patriť. Problémom však nie je to, či sa to našim protagonistom podarilo v letnom tábore Jened, kde sú si všetci rovní a v mnohom podobní. Problémom je opätovný návrat z tejto bublinky do prostredia vlastnej rodiny a širokej verejnosti.

Čo by ste robili, keby pre vás boli nielen tieto, ale aj všetky bežné každodenné činnosti, ako dýchanie, rozprávanie či jedenie, extrémne náročné? Ba priam jedny z najnáročnejších každodenných aktivít vo vašom živote vôbec. Mnoho o tejto tematike a pocitoch by vám rozhodne vedeli povedať niekoľkí mimoriadne charizmatickí respondenti. Začali ako partia kamarátov v letnom tábore, no ich aktivity vyústili až do založenia aktivistického hnutia brániaceho prirodzené ľudské práva a záujmy hendikepovaných ľudí. Tento neľahký boj za občianske práva a rovnosť znevýhodnených skupín ľudí sprevádzalo niekoľko malých víťazstiev. No za to najväčšie – prijatie širokou verejnosťou, je potrebné bojovať neustále.

Práve s týmto problémom sa spája aj veľa dôležitých otázok, ktoré by mnohým nie hendikepovaným možno ani len vôbec Kamp2 resizeneboli napadli. Otázky týkajúce sa súkromia, ľudskej dôstojnosti, prijatia spoločnosťou, byť okej so svojou samotou a vlastnými myšlienkami. Pretože mnohé rodiny hendikepovaných ľudí sa na nich pozerajú ako na slabých a zraniteľných. Avšak, aj oni nevyhnutne potrebujú priestor pre vlastné, nikým nerušené, súkromie. To si mnohí ľudia, rodinní príslušníci a najrôznejšie inštitúcie okolo nich vôbec neuvedomujú, respektíve, nechcú pripustiť.

Napriek vážnej tematike, ktorú Kripl kemp reflektuje, film zaručene vyčarí úsmev na každej tvári do 10 minút. Sála z neho neskutočná dávka radosti. Radosti z radosti niekoľkých úžasných ľudí. Je to taký nezvyčajný paradox. Kripl kamp sa zaoberá extrémne vážnou, ba priam temnou, tematikou plnou vizuálneho strachu, ktorý je pre mnohých možno analógiou k snímke Freaks (1932). Na druhej strane však snímka búra všetky stereotypy a tabu o tejto téme a hendikepovaných ľuďoch. Je feministický, politický a aktivisticky ladený, no neustále odľahčený o nádherné sekvencie ľudskej rozmanitosti, ktorá by vôbec nemala byť tabu, ale akceptovanou normou a samozrejmosťou. Kripl kemp úplne presvedčivo zbúral všetky moje obavy a možno aj predsudky o tejto skupine ľudí, ktorá je neoddeliteľnou a Kamp4 resizerovnocennou súčasťou našej spoločnosti.

Mnohí, ktorí vedia zatlačiť na pokrok a zmeniť zlé systémové nastavenia v tom buď vidia extrémne množstvo zbytočnej snahy alebo absenciu dostatočného profitu. Tento fakt je na problematike podobne znevýhodnených skupín ľudí najhrôzostrašnejší. Hendikepovaní ľudia by sa nemali cítiť nekonečne vďační za bezproblémový prístup do práce, verejnej inštitúcie, metra či dokonca na toaletu. Svoje o tom vedia režisérka Nicole Newnham, režisér James Lebrecht a výkonní producenti Michelle a Barack Obama, ktorí sa tento film rozhodli spoločne vytvoriť. Práve takéto osobnosti vedia urobiť zmeny v myslení spoločnosti. A aj tak skutočne a úprimne robia. V mnohých oblastiach našej spoločnosti, ktorá by takýchto ľudí potrebovala omnoho viac.

Camp5 resizeKripl kemp: Revolúcia na kolieskach (Crip Camp: A Disability Revolution), USA, 2020
Dĺžka: 108 minút
Réžia: James Lebrecht, Nicole Newnham
Kamera: Vicente Franco, Mario Furloni, Justin Schein, Jon Shenk
Hudba: Bear McCreary
Producenti: James Lebrecht, Nicole Newnham, Sara Bolder, Michel a Barack Obama
Distribúcia: Netflix
Foto: Netflix a ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.