Moja učiteľka chobotnica (My Octopus Teacher)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Moja11 resizeVedeli ste, že Kelpské lesy pokrývajú 25 % pobrežia nášho sveta a sú druhým najzraniteľnejším morským ekosystémom voči zmenám podnebia? Veľký africký morský prales je globálnym pokladom, ale na rozdiel od slávnych divokých miest ako Amazonka alebo Serengeti, málokto však vie, že existuje. Práve naša nevedomosť a ľahostajný vzťah k prírode nás možno doviedli na pokraj klimatickej krízy, v ktorej sa aktuálne nachádzame. Práve teraz je tak ideálny čas na hľadanie odpovedí na mnohé otázky. Aký je vzťah ľudí k prírodnému svetu? Prečo máme často pocit, že sme nadradení? Mali tieto dva svety neustále deliť? Čo sa stane, keď si uvedomíme, že rozdelenie je mýtus? Odpovede na všetky tieto otázky ponúka kuriózny a emotívny príbeh medzidruhového priateľstva ocenený na mnohých filmových festivaloch po celom svete, ziskal Oscara v kategórii dokument Moja učiteľka chobotnica.

Craig Foster je filmár, ktorý stratil zmysel života. Podobne ako mnoho ľudí počas uplynulého roka. Balzamom na jeho dušu je každodenné potápanie v mrazivých chaluhách na južnom cípe Afriky. Práve táto pravidelná činnosť ho neustále nabíja energiou. Aj keď sa prevažnú metráž film nachádza pod vodou, Moja resizekde objaví úplne novú, nevídanú, ba priam mimozemskú motiváciu. Foster skúmal zvyky a osobnosť zvláštne vlniaceho sa tvora v podobe neobvykle zvedavej chobotnice. Tento inteligentný, zručný a mimoriadne odolný hlavonožec sa postupne delí o svoj tajný svet s Fosterom. Ich Stretnutia pod vodou sú doslova dychberúce a vzniká medzi nimi dojemné puto. Domov chobotnice je krehká, neustále sa meniaca krajina zázrakov, ktorá vám ukáže farby a textúry, aké ste naozaj nikdy predtým nevideli.

Moja učiteľka chobotnica rozpráva hlboko intímny príbeh o zvierati, ktoré nás prijíma vo svojom svete. Chobotnica sa premení z podmorského mimozemšťana na hlavného hrdinu. Dokážeme sa s ňou stotožniť a vytvoríme si s ňou emocionálne spojenie. Tým najväčším posolstvom tohto filmu však ostáva skúmanie našej vlastnej identity a krehkosti ako súčasti živej planéty. Napriek tomu, že sa vo filme Moja2 resizeneobjavia žiadne zjavné príbehy o ochrane prírody, zdá sa, že táto správa prichádza podvedome. Kritici totiž tento film označili za „politický“, „feministický“ a ukazujúci „úctu k materstvu“, čo je skutočne pozoruhodné. Tichý, ale mimoriadny dokumentárny film spoločnosti Netflix výrazne zarezonoval medzi ľuďmi i kritickou verejnosťou v búrlivom roku poznačenom politickým rozdelením, sociálnymi nepokojmi a izoláciou COVID-19. Stal sa tak akousi protilátkou na náš pandemický rok.

Pohlcujúci portrét vzájomného porozumenia medzi človekom a zvieraťom však nie je absolútne romantizujúcim obrazom podmorského sveta. Prekypuje nebezpečenstvom, drámou a zničujúcimi emóciami týkajúcimi sa nielen príbehu na plátne, ale aj jeho dôležitým kontextom – vzťahom človeka k prírode. Ako však sprostredkovať aspekty ochrany prírody do filmu, ktorý je primárne o novovznikajúcom vzťahu medzi človekom a nezvyčajným zvieraťom? Režisérka Pippa Ehrlich ich Moja4 resizesofistikovane zakomponovala do jeho vnútra. Bez toho, aby bolo potrebné hovoriť o konvenčných, často polarizujúcich otázkach životného prostredia.

Snímka je navyše vyrozprávaná naozaj nezvyčajným spôsobom, ktorý zaujal nielen filmových kritikov, ale aj širokú verejnosť. Diváci na film reagovali pomerne intenzívne. Aj keď v nich zanechal množstvo otáznikov. Je Moja učiteľka chobotnica prírodovedný film s konvenčným hlasom? Mal by sa Craig Foster objaviť na obraze ako respondent? A čo tak ďalší, ktorí sa stretli s chobotnicou a boli súčasťou jeho cesty? Mali by sa objaviť aj na kamere? Myslím si, že dôvodom, prečo sa snímka stala populárnou, sú tie časti príbehu, ktoré sú univerzálne pre každého – láska, priateľstvo, spojenie a nádej. A to je mimoriadne povzbudzujúce. Snímka je tak dôkazom toho, že napriek všetkým výzvam v oblasti životného prostredia, ktorým čelíme, ľudské bytosti naďalej vnímajú okolitý svet a prírodu s bázňou a Moja5 resizeúžasom. Nemali by sme sa v nej cítiť ako návštevníci, ale ako jej neoddeliteľnou súčasťou. A to je obrovský rozdiel.

Snímka spojila tých najlepších svetových filmových tvorcov, kameramanov a vedcov. Film nakrúcali pomocou špičkových 6K fotoaparátov a predstavuje prvý film pod vodou svojho druhu. Kombinuje špičkové bluechipové sekvencie prírodnej histórie, s príbehom vzťahu medzi človekom a zvieraťom. Je intímnym záznamom o celom kolobehu života zvieraťa a je tým, čo v žánri prírodopisných filmov dokázal málokto. Nieto ešte pod vodou a každý jeden deň počas celého roka.

Moja7 resizeSme súčasťou živej planéty, prírody, ktorá je naším systémom na podporu života. A biodiverzita je zase imunitným systémom Zeme. V čase najväčšej klimatickej krízy by sme mali zreteľne vidieť vzájomné súvislosti so všetkým okolo nás. Toto vnímanie je prvým a kritickým krokom k ochrane posledných divokých priestorov na Zemi. Ak nenájdeme spôsoby regenerácie prírodného sveta a ochrany divokých miest, ktoré sme takmer zničili, náš druh spolu s miliónmi ďalších vyhynie. A ak sa chobotnica môže vzdať svojho života pre svoje deti, čo môžeme urobiť my – ľudia pre to, aby sme zabezpečili životaschopnú planétu pre všetky generácie, ktoré prídu po nás?

Moja9 resizeMoja učiteľka chobotnica (My Octopus Teacher), Juhoafrická republika, 2020
Dĺžka: 85 minút
Réžia: Pippa Ehrlich, James Reed
Scenár: Pippa Ehrlich, James Reed
Kamera: Roger Horrocks
Hudba: Kevin Smuts
Hraúí: Craig Foster, Tom Foster
Strih: Pippa Ehrlich
Producent: Craig Foster
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.