Dedičstvo Jupitera (Jupiter's Legacy, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Dedicstvo2 resizeSupermani, rovnako ako aj ich ženské varianty, nikdy nevyjdú z módy, ich rola má dôležitú funkciu v symbolickej náprave sveta a jeho oslobodení od zloduchov najrôznejšieho kalibru. Síce sa rituálne odohráva len na obrazovke, ale divákom sa možno uľaví v nádeji, že zjavenie nejakého lietajúceho reprezentanta dobra sa zázračne dostaví, keď bude najhoršie. Znie to, samozrejme, dosť infantilne, ale nádej figuruje v odbore sociálnej a inej spravodlivosti bez prívlastkov. Supermani a celá ich rozvetvená rodina je panteónom, ku ktorému sa síce upínajú mladšie vekové kategórie, ale pre starších tu je čosi z  estetizovaných mýtov o alternatívnych svetoch, bez obmedzujúcich zákonov fyziky, chémie a tak ďalej. Chceme skrátka veriť, že raz sa všetky malé životy, odsúdené povinne na smrť, preklopia kamsi tam, do novej verzie slobody a vôle.

Tento zasnený úvod k seriálu Dedičstvo Jupitera sa naň vzťahuje len čiastočne, po hranicu kde sa jeho komponovanie, viac vzdialene než by sme si priali, inšpiruje výraznou nádherou svetov H.P. Lovecrafta, amerického spisovateľa, ktorý na Olymp tvorcov vstúpil, bohužiaľ, až posmrtne. Pre istotu si treba k Dedicstvo3 resizeDedičstvu Jupitera pozrieť seriál Lovecraftova zem, aby bolo jasné, čím aj tento kúsok mohol byť a ani veľmi nie je.

Minulosť je v tomto príbehu situovaná do zložitého historického obdobia celosvetovej krízy, štartujúcej na americkej burze v roku 1929. Podniky padajú ako domčeky z karát a pred očami syna Sheldona (Josh Duhamel) v zúfalstve skáče z vysokého mrakodrapu jeho otec, majiteľ oceliarní Mr. Sampson. Sheldon ostáva sám s bratom Walterom (Ben Daniels) a kvôli intenzívnej mentálnej masáži, prichádzajúcej odkiaľsi zo záhrobia, sa púšťa do nebezpečného podniku. Zhromaždí svojich verných a plaví sa podľa akejsi mapy na označené miesto kdesi uprostred oceánu. Nikto mu neverí, ale to len dovtedy, kým sa po nebezpečnej búrke objaví na obzore ostrov. Skupinka bádateľov, pozostávajúca z oboch bratov Sampsonovcov, kamaráta Sheldona, aristokratického Georga Hutchenca (Matt Lanter) a novinárky Grace (Lesie Bibb). Tá bola vybraná preto, lebo o starom pánovi Sampsonovi často písala, má guráž a ničoho sa nebojí. Potom je tu ešte černoch Fitz (Mike Wade). Tomu chce Sheldon Dedicstvo9 resizevynahradiť stratu práce v otcovej oceliarni. Je to práve on, kto sa na lodi pýta Grace, či pozná poviedky H.P.Lovecrafta. Je to taká milá narážka a je jasné, že časť inšpirácie prišla aj z tejto strany. Po náročnej ceste ostrovom, sprevádzanej nadprirodzenými javmi, nakoniec všetci pochopia, prečo tam prišli a k šokovanému kapitánovi, ktorý už už zavelil k odchodu, doletí novozrodená kohorta supermanov, či ako ich nazvať, aby bolo zrejmé, že do vyvolených bola začlenená aj Grace, budúca manželka Sheldona, sexi Santu, ako ho vtipne nazve Walterova dcera Raikou (Anna Akana), odvážna „samurajka“ , ovládajúca meč dokonale a za veľa. Žiada od otca za pomoc jeden mega na každý deň.

Tu sme už v inom, paralelnom svete fiktívneho reálu akejsi Únie spravodlivých, kde má vládnuť dobro, Dedicstvo10 resizesúcit a zľutovanie podľa zákonov Kódexu. Sheldon a Grace mu velia a robia všetko preto, aby sa zbavili nepriateľských monštier, vedených Blackstarom (Tyler Mane). Ten síce sedí vo väzení, ale supermanom kazia náladu jeho klony. Jedno z nich skončí na operačnom stole a Walter sa cez neho snaží dostať do hlavy hlavného zloducha. Pomáha im teda zmienená Reiki, ale najmä istý Barnabass, decentný a ironický elegán v čiernom kabáte z pravého kašmíru a dosť démonického zjavu.

Keby sa dalo tvorcom ex post poradiť, určite by si mali dať viac záležať na umeleckej verzii supermanského sveta, lebo trochu vyzerá ako pochod bonusových postavičiek k detského menu MacDonalda, oblečených v kombinézách, za ktoré by sa v 70. rokoch asi nik nehanbil, ale v tomto kontexte nazaj vyzerajú „à la mode“. Postavy nepriateľských monštier by zase patrili do nejakého výpredaja po nakrútení všetkých Hulkov. Sú opotrebované a tým pádom komické. Ak by chcel niekto Dedicstvo5 resizeoperovať komiksovými argumentami, mal by trochu kráčať s dobou. Čo je lacné, z nejakého blízko hollywoodského fundusu, jednoducho nehrá.

Do celého ansámblu ešte patria deti Shledona a Grace, Chloe (Elena Kampouris) a Brandon (Andrew Horton). Kým dcera dostáva v jednotlivých dieloch značný priestor, Brandon akosi dobieha a veľa sa o ňom nedozvieme. Majú rovnaké nadprirodzené schopnosti, Chloe, fungujúca jako modelka od zlosti hodí do fotografa jeho naleštené a supermoderné auto.

Niektoré interpretácie sa snažia vidieť v celej kompozícii minulosti a prítomnosti generačný problém detí, odmietajúcich veliacich rodičov, zakladateľov impéria dobra, ale tento motív sa akosi míňa účinkom, lebo nie je vôbec jasné, ako inak by mal lepší svet vyzerať. O čo vlastne Sheldonovi v novej roli supermana ide, sa dozvieme v dosť podivne naaranžovanom sedení u psychoterapeuta, kde mu vysvetľuje svoju nostalgiu za svetom starých hodnôt. Dnes je zbytočné konať dobro, keď o to nikto Dedicstvo8 resizenestojí, tak nejako formuluje svoju frustráciu zo sveta, ktorý mení svoje hodnoty. Táto malá, ale hlboká pravda mohla v príbehu fungovať ráznejšie, aj keď by asi dosť narazila. Supermoderný svet s hrdinami, obdarenými superschopnosťami ide brániť staré hodnoty, ako napríklad vlastenectvo, lebo tvrdenie, že Amerike treba pomôcť tam tuším zaznie niekoľko krát. Bol by to zaujímavý paradox a dobrá zápletka, iný svet vzniká ako pomocná dimenzia rozvrátenej a krachujúcej Ameriky, aktuálnej, kde monštrá netreba zahaľovať do odpudivých latexových kostýmov. Táto skvelá šanca, ak aj niekoho z tvorcov napadla, sa akosi rozplynula. Už sa nedozvieme, či z obavy nad neurčitou politickou realitou svetového hegemóna, alebo jednoducho z existencie ďalších súťažiacich alternatív ohľadne toho, o čom má celé dielko vypovedať. Ale viac než myslitelia si asi užili milovníci špeciálnych efektov, ktorí sa nepotrebujú zdržiavať úvahami nad tým, čo má v príbehu zmysel a čo nie.

Dedicstvo7 resizeDedičstvo Jupitera (Jupiter's Legacy, TV seriál), USA, 2021
Dĺžka: 6 h 2 min. (Minutáž: 36–57 min.)
Manažér projektu: Steven S. DeKnight
Réžia: Steven S. DeKnight, Charlotte Brändström, Marc Jobst, Christopher J. Byrne
Predloha: Mark Millar (komiks)
Scenár: Steven S. DeKnight, Julia Cooperman
Kamera: Danny Ruhlmann, Nicole Hirsch Whitaker
Hudba: Stephanie Economou
Strih: Henk Van Eeghen, Josh Beal, Tirsa Hackshaw
Zvuk: Matt Vowles
Scénografia: Frank Walsh, Scott Cobb, Patrick Banister, Jeffrey A. Melvin
Masky: Blake Arsenault
Kostýmy: Lizz Wolf
Producenti: Steve Wakefield, Morenike Balogun, Sang Kyu Kim
Hrajú: Josh Duhamel, Ben Daniels, Leslie Bibb, Elena Kampouris, Matt Lanter, Andrew Horton, Mike Wade, Tenika Davis, Anna Akana, Tyler Mane, Meg Steedle, Tyrone Benskin, Jess Salgueiro (méně)
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.