Armáda mŕtvych (Army of the Dead)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Armada resizeRežisér Zack Snyder ukončil po jedenástich rokoch spoluprácu so štúdiom Warner Bros. Dôvodom jeho náhleho odchodu bola pravdepodobne nepríjemná spolupráca na filme Liga Spravodlivosti. Komplikovaná produkcia tejto tímovej „komiksovky“ je po vydaní režisérskej verzie už notoricky známa. Snyder je režisér obrovských blockbusterov, v ktorých môžeme stále vidieť jeho jedinečný autorský štýl. A či už ste alebo nie ste fanúšikmi Zacka Snydera a jeho štýlu, musíte uznať, že to je v modernej blockbusterovej kinematografii raritou, ktorú treba za každú cenu uchovať.

Snyder sa tak, podobne ako viacero iných veľkých režisérov, presúva na streaming. Netflix ho uvítal s otvorenou náručou a možnosťou sfilmovať akýkoľvek projekt s absolútnou tvorcovskou voľnosťou. Týmto projektom sa stala Armáda mŕtvych. V hlavných rolách sa predstavili Dave Bautista, Ella Purnell, Ana Armada2 resizede la Reguera, Tig Notaro, Mattthias Schweighöfoer, Omari Hardwick a Hirojuki Sanada.

Las Vegas je po vypuknutí zombie nákazy uzavreté do karantény. Ešte predtým, ako bude mesto vymazané z mapy atómovými zbraňami, sa skupina žoldnierov pokúsi o najšialenejšiu lúpež v histórii – ukradnúť 200 miliónov dolárov ukrytých v kasíne, ktoré je obklopené stovkami krvilačných nemrtvých.

Zombie tematika nie je Snyderovi cudzia. V jeho debutovom filme Úsvit mŕtvych jej vzdal poctu a zároveň sa pokúsil tento hororový podžáner inovovať. Pri Armáde mŕtvych sa teda vracia ku svojim koreňom. Avšak tentokrát v oveľa veľkolepejšom merítku. Ide o najambicióznejší zombie film za dlhšiu dobu. Snímka spája niekoľko krát videnú zombie premisu s klasickou „heist“ zápletkou, v ktorej sa skupina kriminálnikov na vzrušujúcej misii, pokúsi ukradnúť veľké množstvo peňazí. Spojenie týchto dvoch podžánrov vytvorilo divácky atraktívny film. Nájdeme tu veľa odkazov na filmy ako Útek z New Armada8 resizeYorku Johna Carpentera, Votrelcov Jamesa Camerona a dokonca aj Amerického vlkolaka v Londýne Johna Landisa, Avšak aj napriek okatým inšpiráciám pôsobí Armáda mŕtvych stále ako samostatný a originálny film.

Podobne ako pri Úsvite mŕtvych, aj tu sa Snyder snažil zombie podžáner inovovať, priniesť niečo nové, dať divákom dôvod vidieť niekoľko krát videné. A to sa mu aj podarilo. Nemrtví sú chytrejší, majú vlastné pravidlá a hierarchiu, Las Vegas je ich kráľovstvo. Zaujímavý koncept, ktorý otvoril priestor pre zaujímavé scény, na aké v zombie filmoch nie sme zvyknutí. A ako je to už u Snydera zvykom, aj v Armáde mŕtvych nájdeme mytologické prvky, tentokrát to je grécka mytológia. Hlavné sídlo nemrtvých je kasíno Olympus a ich vodca je často prirovnávaný k bohovi Diovi. Čo by to bol za film od Zacka Snydera bez takéhoto núteného symbolizmu? Každopádne, zobrazenie nemrtvých pôsobí sviežo a Armada4 resizeurčite ide o jeden z najzaujímavejších aspektov filmu.

Postavy sú veľmi jednoduché, jednorozmerné. Ich charakter odhadneme v priebehu jednej minúty už iba na základe ich výzoru. Herec Dave Bautista konečne pretrhol šnúru vedľajších rolí, aby zažiaril ako hlavná postava. A ide mu to. Vo filme dostal príležitosť ukázať svoje herecké kvality tak, ako nikdy predtým. Herecké výkony fungujú najlepšie v komediálnej rovine. Z tohto hľadiska najviac zažiarilo duo Mattthias Schweighöfoer a Omari Hardwick

Po technickej stránke je film zvládnutý výborne. Armáda mŕtvych pôsobí oveľa drahšie, ako reálne je (90 miliónov). Preto je škoda, že si ju nevychutnáme na veľkom plátne. Zničené Las Vegas pôsobí v príbehu ako samostatná postava. Atmosféru mesta je skutočne cítiť. Masky nemrtvých sú taktiež Armada5 resizevýborné a po väčšinu času praktické. Z hordy nemrtvých najviac vynikla „Kráľovná“, ktorej vzhľad je až ikonický. Režisér Zack Snyder sa v prípade tohto filmu postaral aj o kameru, čo sa pri takto veľkých projektoch nestáva veľmi často. Ide o prvý film, ktorý nakrúcal na digitálny formát. Kamera až tak nezaujme, ale ani filmu neuberá na kvalite, je priemerná. Snyder výrazne pracuje s hĺbkou ostrosti. Vo väčšine záberov tak vidíme zaostrenú len určitú časť obrazu, čo dodáva filmu zvláštny, snový vizuál, ktorý nie každému sadne.

Armáda mŕtvych je zábavným a ambicióznym blockbusterom. Zombie podžáner nerecykluje, ale inovuje, prináša nové koncepty, ktoré fanúšikovia živých mŕtvych určite ocenia. Postavy sú síce jednoduché a v emocionálnych momentoch film veľmi nefunguje, avšak tieto nedostatky hravo vyrovná atmosféra zdevastovaného Las Vegas, poriadna dávka šťavnatej akcie a zombie tiger, ktorý je hlavnou hviezdou.

Armada6 resizeArmáda mŕtvych (Army of the Dead), USA, 2021
Dĺžka: 148 minút
Réžia: Zack Snyder
Scenár: Zack Snyder, Shay Hatten, Joby Harold
Kamera: Zack Snyder
Hudba: Junkie XL
Strih: Dody Dorn
Scénografia: Julie Berghoff, Sophie Neudorfer
Masky: Scott Wheeler
Kostýmy: Stephanie Portnoy Porter
Producenti: Zack Snyder, Deborah Snyder, Wesley Coller
Hrajú: Dave Bautista, Ella Purnell, Ana de la Reguera, Garret Dillahunt, Omari Hardwick, Tig Notaro, Hirojuki Sanada, Nora Arnezeder, Theo Rossi, Raúl Castillo, Matthias Schweighöfer, Huma Qureshi, Chelsea Edmundson, Michael Reid MacKay, Danielle Burgio, Shayna Ryan, Genoveva Rossi, Jordyn Aurora Aquino
Distribúcia: Netflix
Foto: Netflix, ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.