Tieň kostí (Shadow and Bone, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Kosti6 resize„Keď mladá bojovníčka prejaví magické schopnosti, ktoré by mohli náhle zjednotiť svet, začnú proti nej spriadať úklady temné sily.“ Asi takto znie mimoriadne stručná oficiálna anotácia seriálu Tieň kostí (v originále Shadow and Bone) dostupného na streamovacej službe Netflix. A hoci sa jej nedá uprieť údernosť, nie je až tak ľahké odhadnúť, že sa za ňou skrýva viac ako ďalšie generické fantasy. A predsa je tomu tak.

Samotný seriál vychádza z rovnomennej knižnej série od izraelsko-americkej spisovateľky Leigh Bardugo. Takzvanú Grišaverse pritom netvorí iba ústredná trilógia (Tieň kostí, Zajatie búrky a Povstanie ničoty), ktorá vyšla v priebehu rokov 2012-2014, ale i krátke poviedky, či ďalšie knihy rozvíjajúce fiktívny svet Kosti2 resizetejto autorky. Zameraním ide o klasickú young adult literatúru, no na knižnej scéne sa dočkala patričného uznania a navzdory rýchlemu vydávaniu jednotlivých častí nejde o žiadnu „rýchlokvašku“. Jednou z najväčších devíz tejto série je každopádne zasadenie, výrazne ťažiace z neošúchaných kulís inšpirovaných napríklad aj ruským cárstvom devätnásteho storočia.

Ide o svet, kde sa miesi veda s mágiou a popri klasických strelných zbraniach, či iných vynálezoch existujú i nadané bytosti nazývané griša, schopné ovplyvňovať svoje okolie. Nejde totiž o mágiu v klasickom slova zmysle, ale o manipuláciu všetkého čo už nejakým spôsobom existuje v prírode. A práve v tomto svete existuje i tajomná tieňová trhlina, ktorá kedysi dávno preťala celý kontinent. Prekročiť ju nie je vonkoncom jednoduché, no keďže ide o najrýchlejšiu cestu do jednotlivých krajov, odvážnych záujemcov ani po stovkách rokov neubúda. Nádej na jej zničenie však predstavuje dievča menom Alina - zdanlivo obyčajná sirota a kartografka pôsobiacia v armáde, ktorá v sebe objaví behom jedného z Kosti3 resizepriechodov schopnosť výnimočnú aj medzi všetkými známymi grišami.

Pôvodnú predlohu som síce nečítal, no aj zo seriálového spracovania sú cítiť prvky young adult žánru ako mladší vek postáv, istá naivita ústrednej protagonistky, nechýba dokonca ani náznak romantického trojuholníka. Ku cti jeho autorov však slúži, že s jednotlivými aspektami pracujú viac než obstojne a prvých osem dielov pôsobí miestami až nečakane komplexným dojmom. Veľkú zásluhu na tom nesie i rozhodnutie skombinovať prvú časť Griša trilógie s neskoršou Vraňou šestkou – knihou, ktorá predstavuje ďalšie kúty kontinentu a nové postavy rozdelené do dvoch relatívne samostatných dejových línií. A hoci došlo zjavne k úpravám, aby sa osudy všetkých náležite dopĺňali, zásluhou scenára to pôsobí vcelku prirodzene a obohacujúco.

Kosti4 resizeNedá sa zároveň nezmieniť, že postavy z Vranej šestky sú ako celok ešte o niečo zaujímavejšie. Či už je to trojica zlodejíčkov (krívajúci líder disponujúci chorobným strachom z dotyku, sebavedomý pištoľník s mimoriadne presnou muškou a akrobatka odmietajúca zabíjať), alebo postupne sa zbližujúca griša a lovec „čarodejníc“, každý z nich si dokáže zastať svoju rolu v celkovom príbehu. Nedá sa pritom povedať, že by nositeľka slnka Alina (ktorej predstaviteľka Jessie Mei Li je rovnako miešanka) nebola dostatočne nosným charakterom, akurát okolo seba nemá až tak pôsobivých prihrávačov. Jediným známejším menom celého obsadenia je každopádne tridsaťdeväťročný Ben Barnes stvárňujúci tajomstvom zahaleného generála Kirigana a svojou kreáciou potvrdzuje, že mu dané typy úloh sedia.

Veľmi slušný scenár nezriedka disponuje i pôsobivými momentami, pričom úplným vrcholom je v tomto Kosti7 resizesmere piata časť, doslova nabitá kadenciou zvratov. Vyvrcholenie je síce trochu komornejšie, ale ako uzavretie prvej série funguje a adekvátne rozdáva karty pre budúce dianie. Jediné, čo by sa dalo výraznejšie vytknúť je trochu chaotickejší začiatok, kde sa na diváka chrli jeden cudzí pojem za druhým a pre nečitateľa bude asi náročnejšie preniknúť dovnútra. Po preklenutí úvodných ťažkostí sa však dočká vcelku odmeňujúceho zážitku, samozrejme, v rámci možností tohto žánru. Nová Hra o tróny sa však určite nekoná a bola by chyba očakávať niečo podobné. Tieň kostí sa totiž uberá trochu odlišnou cestou.

Tak, či tak ide o príjemné prekvapenie tohtoročnej seriálovej sezóny, ktoré disponuje aj požadovanými produkčnými kvalitami – adekvátnou výpravnosťou, pôsobivými kostýmami a vizuálnymi efektami na úrovni. Tých osem dielov tak zbehne ako voda a ako osoba, ktorá nečítala knihy, som o to zvedavejší, akým smerom sa bude uberať ďalší priebeh. A to je pre autorov tejto adaptácie dobrá vizitka.

Kosti8 resizeTieň kostí (Shadow and Bone, TV seriál), USA, 2021
Dĺžka: 6 h 53 min. (Minutáž: 45–58 min.)
Manažér projektu: Eric Heisserer
Réžia: Mairzee Almas, Lee Toland Krieger, Dan Liu, Jeremy Webb
Predloha: Leigh Bardugo (kniha)
Scenár: Eric Heisserer, Vanya Asher, Daegan Fryklind, Christina Strain, Shelley Meals
Kamera: Owen McPolin, David Lanzenberg, Aaron Morton
Hudba: Joseph Trapanese
Strih: Niven Howie, Tyler Nelson, David Trachtenberg
Scénografia: Megan Bosaw (set dekoratér), Matt Gant
Masky: Krisztina Fehér, Sarah Love
Kostýmy: Wendy Partridge
Producenti: Rand Geiger, Thane Watkins, Eric Heisserer
Hrajú: Jessie Mei Li, Ben Barnes, Freddy Carter, Archie Renaux, Amita Suman, Kit Young, Simon Sears, Daisy Head, Julian Kostov, Caroline Boulton, Tom Weston-Jones, Dean Lennox Kelly, Andy Burse, Sujaya Dasgupta, Antonín Mašek, Kaylan Teague, Cody Molko, Elizabeth Rider, Scott Alexander Young, Hugo Speer, Sean Gilder, Genesis Lynea, Angus Castle-Doughty, Kelly Banlaki, Atanáz Babinchak, Jim High, Mark C. Phelan, Gordon Morris, Lucy Sheen, Roby Schinasi, Júlia Ubrankovics, David Wurawa, Roderick Hill, Elemér Szatmári, Howard Charles, Klári Tolnai, Deirdre Mullins, István Juhász, Tsogbaatar Batzorig, Erik Gyarmati, Emma Bercovici, Zoë Wanamaker, Kevin Eldon, David Verrey, Ken Vedsegaard, Sára Schmidt, Dóra Rimóczi, Hon Ping Tang, Márton Nagyszokolyai, Robert Beck, Michael Adamthwaite, Luke Pasqualino
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.