Všetci bohovia nebies (Tous les dieux du ciel/All the Gods in the Sky)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Nebesa resizeV ponuke streamovacej spoločnosti HBO GO je momentálne aj francúzska dráma s názvom Všetci bohovia nebies a môžete ju nájsť aj v kategórii sci-fi. Nie je síce najideálnejšie pristupovať k snímke s očakávaním ďalšieho blízkeho stretnutia tretieho druhu na obrazovke či plátne, ale nejde ani vyslovene o omyl. Téma mimozemského života sa v priebehu deja spomenie viackrát a predstavuje pre hlavného hrdinu príbehu motivačnú silu k tomu, aby vôbec dokázal znesiteľne žiť svoj nie príliš šťastný život.

Simon je tridsiatnik, avšak možno mu budete hádať aj podstatne viac, a žije vo veľkom dome v malom francúzskom meste so svojou sestrou. Pracuje ako manuálny robotník a nezdá sa, že by spoločne so sestrou trpel hladom. Môže to znieť ako stručný popis pokojného a možno aj šťastného života, avšak Nebesa3 resizeproblém tkvie niekde inde. Konkrétne v jednej nešťastnej udalosti z minulosti, keď Simon pri detskej hre spôsobil sestre Estelle vážne zranenie a dievča je odvtedy ochrnuté a odkázané na bratovu pomoc. Celé dni leží v izbe na hornom poschodí domu a Simon jej nosí jedlo a rozpráva jej o každodennom živote v oblasti.

Ďalšími problémami sa postupne ukazujú aj Simonove mentálne ochorenie spojené so stratou kontaktu s realitou a až prílišná závislosť na sestre. Iste, vo veci sú nepochybne výčitky svedomia, každému však začne byť krátko po začiatku jasné, že Simonove riešenia situácií budú vyvolávať stále iba väčšie a väčšie problémy. A presne o takomto vývoji udalostí rozpráva ťaživý film režiséra menom Quarxx. Simonove psychické stavy sú umocnené aj užívaním ťažkých liekov a režisér nám častokrát poskytuje pohľad na situáciu očami hlavného hrdinu, či v tomto prípade skôr antihrdinu. Nedá sa tvrdiť, že s ním na základe faktu, že skoro nezlezie z plátna, budete viac sympatizovať, každopádne ide o správny prístup, ak sa ako tvorca rozhodnete hlavnú úlohu napísať ako zápornú. Záporná je však iba z pohľadu jeho okolia a Nebesa2 resizediváckeho publika, on sám je presvedčený o správnosti svojho konania. Veľkou a možno aj najzaujímavejšou otázkou však je, ako vníma vývoj situácie Estelle a aký má k svojmu bratovi v skutočnosti vzťah. Keďže nemôže ani rozprávať, všetko musíme vyčítať iba z výraze jej tváre.

Všetci bohovia nebies sú kombináciou psychologickej rodinnej drámy, čiastočne aj sociálnej drámy a nakoniec aj toho sci-fi, ostáva všaki na divákovi, ktorú zložku bude vnímať ako dominantnejšiu. Scény z každodenného života a postupom času aj množiace sa násilné výjavy sú občas prerušované kvázi filozofickými zábermi vesmíru, tie môžete pokladať, buď za ďalšie Simonove fantázie alebo za prejav umeleckej motivácie režiséra. Je vysoko pravdepodobné, že väčšina divákov bude podobným prístupom zmätená. Výsostne klubový divák bude možno sci-fi zložku podvedome z filmu vytesňovať, fanúšik sci-fi naopak nedostane ani zďaleka to, čo by mohol omylom od snímky očakávať. Film je navyše v niektorých momentoch doslova fyzicky nepríjemné sledovať, v podstate už len akýkoľvek Nebesa4 resizepohľad na zdeformované telo a tvár Estelle môže u moralistov vyvolať dojem, že Quarxx sa v zobrazení telesných deformácií vyžíva a tento prístup odsúdiť ako prvoplánovo formálny. Každopádne s tým sa stretávame v kinematografii už desiatky rokov, stačí spomenúť väčšinu diel Davida Cronenberga, takže výčitky ohľadom exhibicionizmu nie sú na mieste.

Je nutné spomenúť aj výkony hlavných predstaviteľov dvoch súrodencov, Jean-Luc Couchard a Melanie Gaydos sú nesmierne presvedčiví. Dokonca až tak, že si v krajnom prípade začnete o nich zisťovať, nakoľko ich nakrúcanie toľkého množstva depresívnych scén ovplyvnilo aj v civilnom živote. Záverečný akt filmu sa odohráva v prostredí odlišnom od dovtedajšieho priebehu príbehu a ponúkne veľmi slušne zmotivovaný a netradičný záver. Je pravdepodobné, že na základe tohto vyústenia sa prikloníte buď pozitívnemu, či negatívnemu prijatiu snímky. Určite je ale dobré vopred vedieť, do čoho divák ide, skutočne nejde o jednoducho stráviteľný film.

Nebesa5 resizeVšetci bohovia nebies (Tous les dieux du ciel/All the Gods in the Sky), Francúzsko, 2018
Dĺžka: 97 minút
Réžia: Quarxx
Scenár: Quarxx
Hrají: Jean-Luc Couchard, Melanie Gaydos, Thierry Frémont, Laurent Borel, Stéphane Coulon
Strih: Quarxx
Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.