Krásny modrý svet: Súboj so suchom (Brave Blue World)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Modry resizeVoda. Pitnej máme každým dňom menej a tej nepitnej bude neustále pribúdať. Vo svete apokalyptických titulkov o suchu a nedostatku je ľahké myslieť si, že budúcnosť vody je pochmúrna. Celovečerný dokumentárny film Krásny modrý svet : Boj so suchom Tima Neevesa nám však namiesto bezútešnosti ukazuje nádej. Zvyšuje povedomie verejnosti o riešeniach výziev v oblasti vody a dokazuje, že je to naozaj možné. Cesta k udržateľnej budúcnosti v oblasti vody nám totiž môže pomôcť ovplyvňovať vodcov, zachovávať zdroje, meniť politiky a zlepšovať správu vody. Sú teda nové technológie a inovácie naozaj schopné vytvoriť udržateľnú vodnú budúcnosť pre ľudstvo?

Celou metrážou dokumentárneho filmu Krásny modrý svet nás sprevádza voiceover nahraný Liamom Neesonom. Snímka obsahuje rozhovory s rôznymi odborníkmi a inovátormi zaoberajúcimi sa problémami s vodou a nechýbajú ani známe osobnosti, ako Matt Damon a Jaden Smith, ktorí sa tejto Modry2 resizeproblematike aktívne venujú. K nim sa pridali rôzne korporácie, aktivisti či komunity. Na základe jedného pozitívneho impulzu tak vznikla kolektívna vôľa tvoriť s cieľom informovať. Pútavé príbehy, nádherné scenérie a príklady z piatich kontinentov divákom predkladajú nové spôsoby riešenia problémov s vodou. Opätovné použitie vody, regenerácia živín, výroba energie, decentralizované čistenie či digitalizácia vody.

Diváci sa tak postupne dozvedajú mnoho zaujímavosti zo sveta udržateľnosti najdôležitejšieho prírodného zdroja – vody. Ako sa voda recykluje vo vesmíre? Ako je možné, že textilná fabrika v Indii dokáže pokryť neuveriteľných 90 % spotreby vody z recyklovanej vody? Môžu najväčšiu čističku odpadových vôd na svete v Španielsku poháňať riasy? Môže byť vzduch natoľko vlhký, že zachytí 50 litrov vody a zásobí ňou detský domov v Keni?

V Krásnom modrom svete si vypočujete mnoho inšpiratívnych príbehov o inováciách zo sveta vody. Modry3 resizeSnímka vyprovokuje zásadné prehodnotenie, revolúciu a zmenu paradigmy v tom, ako sa ľudia pozerajú na úpravu a dodávku vody. Jej hlavným cieľom je spochybniť mnoho zaužívaných predpokladov o našich vodných systémoch a zmeniť názor ľudí na vodu. Zároveň marí globálny pocit hroziacej skazy maľovaním alternatívnej, optimistickej vodnej budúcnosti a mapovaním spôsobov, ako sa k nej dostať. Prináša vieru, že aj jeden jediný človek s dostatočnými znalosťami a šikovnosťou môže priniesť zmenu a inšpirovať ostatných k akcii. Pretože aj keď v súčasnosti čelíme veľkým výzvam, „vodnú krízu“ je ešte možné vyriešiť. Máme na to všetky potrebné technológie i finančné skupiny ochotné investovať. Jediným chýbajúcim kúskom sú ľudia.

Možno práve preto sa tvorcovia rozhodli svoj film zdieľať so širším publikom prostredníctvom najpopulárnejšej streamovacej spoločnosti Netflix. S 200 miliónmi odberateľov s globálnym prístupom a Modry4 resizeprekladom v 29 jazykoch má táto streamovacia spoločnosť neuveriteľný dosah. Po miernej úprave sa tento obsah dostal pomocou algoritmov k obrovskému a rozmanitému publiku. Tvorcovia tak posunuli túto globálnu agendu ešte o niečo ďalej – prinútili ľudí, aby sa zamýšľali nad vodou a konali rovnako ako v prípade ostatných environmentálnych hrozieb, napr. odstraňovania plastov z oceánov, deforestácie lesov či klimatických zmien.

Naša „vodná budúcnosť“ závisí od budúcej generácie vodcov a inovátorov. Ale aj od nás ako jednotlivcov. Do kedy si myslíme, že budeme mať pitnú vodu na Slovensku? Máme ešte dostatok času na jej záchranu? Budeme na túto zmenu rovnako nepripravení ako na každú inú zmenu? Politickú, sociálnu, zdravotnú, edukatívnu a napokon i aktuálnu pandemickú? Dúfam, že nie len film, ale celý program Krásneho modrého sveta, inšpiruje ďalšiu generáciu ľudí a detí v kariére vo vodnom priemysle. Tá bude pokračovať v riešení týchto obrovských, ale prekonateľných problémov v otázkach zachovania vody a života na Zemi.

Krásny modrý svet: Súboj so suchom (Brave Blue World), Kanada, Veľká Británia, 2019
Dĺžka: 50 minút
Réžia: Tim Neeves
Scenár: Tim Neeves
Hrajú: Liam Neeson (vyp.), Matt Damon, Jaden Smith
Producent: Tim Neeves
Strih: Tim Neeves
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.