Raya a posledný drak (Raya and the Last Dragon)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Drak10 resizeNajnovšia animovaná snímka spoločnosti Walt Disney Pictures s názvom Raya a posledný drak nevzbudzuje pozornosť len tým, že ide o originálny projekt (prvý od Vaiany: Legendy o oceáne z roku 2016), ale aj tým, že ide o prvý film tejto spoločnosti s hlavnou postavou pochádzajúcou z juhovýchodnej Ázie. Aj tentokrát pritom ide o klasickú stávku na istotu, ale na kvalitách jej to vôbec nič neuberá.

Okrem prvej princeznej pochádzajúcej z tejto oblasti (ktorá ešte viac oživí už beztak bohatý artikel hračiek amerického giganta a deti ju budú nepochybne zbožňovať) sa však môže Raya a posledný drak pochváliť aj tým, že aj hlavná úloha pripadla rovnako herečke s týmto pôvodom. Konkrétne Kelly Marie Drak5 resizeTran, ktorej rodičia boli utečenci z Vietnamu a do užšieho povedomia ju dostali ôsme, u fanúšikov trochu polarizujúce, Hviezdne vojny s podtitulom Poslední Jediovia. V originálnom znení ju inak dopĺňajú i ďalší prominentní herci s ázijskými koreňmi ako Awkwafina, Benedict Wong, Gemma Chan, Sandra Oh, či Daniel Dae Kim, čo len podtrhuje fakt, že v Disney si dali mimoriadne záležať na celkovej prezentácii.

V centre diania je fiktívna krajina Kumandra, kde ľudia kedysi nažívali v dokonalej harmónii s drakmi. Potom sa však objavil tajomný Druun, pohlcujúci samotný život a svet od úplnej skazy zachránil až posledný z drakov, Sisu, Drak6 resizektorá sa však po tomto heroickom akte navždy vytratila spolu so zvyškom jej súrodencov. Ostal po nej len drahokam ako posledný zbytok dračej mágie a miesto toho, aby sa ľudia stmelili, začali medzi oň medzi sebou bojovať. Preto bol ukrytý na bezpečnom mieste, kde vydržal cez 500 rokov - až kým nebol kvôli ľudskej chamtivosti (a nepriamym zapríčinením hlavnej hrdinky) rozbitý na niekoľko kusov a Druun začal znova drancovať celú zem.

Samotný dej, ktorý sa posúva o niekoľko rokov dopredu, sa teda sústreďuje na hľadanie všetkých úlomkov drahokamu, no ešte predtým, i posledného draka, čo by mohlo navrátiť krajine blaho a Drak7 resizeprosperitu. A Rayina snaha vyvolať Sisu je neprekvapivo úspešná, i keď sa veľmi rýchlo ukáže, že v skutočnosti má táto dračica len pramálo spoločného s tým, ako ju opisujú legendy. I napriek tomu však spoja sily a vydajú sa spolu na strastiplnú cestu s cieľom zjednotiť rozvrátený kraj. Dá sa pritom povedať, že zápletka je jednoduchá, no pre potreby žánru dostatočne funkčná a papierovo jej nechýba takmer nič. Ani silné a i pre deti jasne zrozumiteľné posolstvo.

Čo už trochu zamrzí, je mierna skratkovitosť, ktorú však aspoň čiastočne vynahrádza príjemné tempo v kombinácii s príjemne dobrodružným nádychom a neustálym striedaním rôznorodých lokalít. Divák môže nazrieť v priebehu diania do všetkých kúDrak resizetov tejto krajiny a nejde nevidieť, ako zaujímavo je navrhnutý svet Kumandry, vrátane pravidiel, ktorými sa riadi. Jednotlivé zastávky sú však skôr kratšieho rázu a počet postáv - akokoľvek sympatických - v príbehu neustále narastá, bez toho, aby dostávali skutočnú hĺbku. Znova pritom platí, že v rámci možností je adekvátny a relatívne zaujímavý je i vzťah ústrednej hrdinky a jej sokyne z nepriateľského kraja. No celému putovaniu naprieč kontinentom by o niečo viac svedčil hoci aj seriálový formát s väčším dôrazom na charaktery. Mínus určitá infantilnosť, i keď niečo podobné sa dá v animovanej snímke pre celú rodinu očakávať.

Lenže výsledok i napriek tomu baví a je to dané aj tým, ako precízne sú spracované ostatné aspekty. Drak9 resizeOd mimoriadne kvalitného dabingu, fantastickej CGI animácie s obrovským mierou najrôznejších detailov, mimoriadne prehľadnej akčnej zložky s veľmi šikovnými kamerovými nájazdmi až po pasujúci a chytľavý soundtrack veterána Jamesa Newtona Howarda. Od štúdia Disney a podobne megalomanského projektu by bolo asi zbytočné čakať niečo menej, no držať takto vysoko postavenú latku nie je žiadna samozrejmosť. O to viac, že i napriek istej šablóne je z diela režisérov Paula Briggsa a Deana Wellinsa cítiť niečo, čím napríklad nedisponovalo ani predvlaňajšie Ľadové kráľovstvo II - a tým je srdce.Drak8 resize

Aj preto je škoda, že takto vydarená a vizuálne podmanivá Disneyovka nemôže rozpútať plnohodnotnú cestu naprieč kinosálami a zase raz sa musí uspokojiť s polovičatým riešením, kde hrá prím uvedenie na streame. No ktovie, možno nejde o posledné slovo charizmatickej hrdinky a v budúcnosti sa ešte dočkáme ďalšieho rozvedenia tohto zaujímavého sveta – tentoraz so všetkým, čo k tomu patrí.

Drak2 resizeRaya a posledný drak (Raya and the Last Dragon), USA, 2021
Dĺžka: 114 minút
Réžia: Paul Briggs, Dean Wellins
Scenás: Adele Lim
Hudba: James Newton Howard
Hrajú: Kelly Marie Tran, Alan Tudyk, Gemma Chan, Awkwafina, Daniel Dae Kim, Sandra Oh, Benedict Wong, Ross Butler, Lucille Soong
Producent: Osnat Shurer
Distribúcia: Disney +
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.