Tom a Jerry (Tom and Jerry)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Tom resize

Po príchode do Veľkého jablka ležiac na spojoch medzi vagónmi vlaku a pri pokuse splniť si umelecký sen hrou na syntetizátory ľuďom v Central Parku sa Thomas D. Cat opäť osudovo stretáva so svojím dávnym rivalom Jeromeom A. Mouseom. Ten prišiel na Manhattan hľadať nové bývanie a potom, ako odmietne ponúkaný byt vo vraku auta, rozhodne sa zarobiť si na lepšie tým, že obveseľuje dav prizerajúci sa kocúrovmu hraniu vlastným komickým tancom. Netrvá dlho a myšiak je odhalený...

Následná potýčka končí zničením hudobného nástroja, pričom Tom nešťastne vrazí tiež do Kayly Foresterovej (Chloë Grace Moretz), hľadajúcej v meste prácu. Mladá šibalka neváha na svoje prilepšenie si sem-tam ukradnúť cudzí životopis a práve má namierené na pohovor do luxusného hotela Royal Gate. Tom2 resizeDo toho hotela, kam sa zatiaľ podarilo uniknúť Jerrymu a ktorý, zdá sa, dokonalo spĺňa jeho momentálne požiadavky na krajší nový domov. Manažér hotela Terence Mendoza (Michael Peña) sa Kayle po prijatí do práce zdôverí, že sa v ňom práve chystá významná svadba Preety Mehtovej (Pallavi Sharda) s jej snúbencom Benom (Colin Jost) a asi by bolo najlepšie, keby ju nijakým spôsobom nenarušovala tá myš, čo sa v posledných dňoch pohybuje po chodbách. A keďže Kayline počiatočné pokusy Jerryho chytiť akosi nevychádzajú, zvažuje, či by nebol predsa len dobrý nápad najať si na to toho čudného kocúra, neustále na čosi číhajúceho z ulice.

Legendy kreslenej grotesky Tom a Jerry začali svoju kariéru už v roku 1940, keď s trochu odlišnou podobizňou debutovali v Puss Gets the Boot ako kocúr Jasper a myšiak Jinx. V produkcií Williama Hannu a Josepha Barberu v rokoch 1940 až 1958 vzniklo 114 grotesiek určených pre kinodistribúciu. Z trinástich nominácií v kategórií najlepší krátky animovaný film získali epizódy The Yankee Doodle Tom3 resizeMouse (1943), Problémy s myšou (1944), Ticho, prosím! (1945), Mačací koncert (1946), Malá sirota (1948), Dvaja myšketieri (1952) a Johann Mouse (1953) oscarové ocenenie. V rokoch 1961-1962 vniklo v pražskom animačnom štúdiu Rembrandt Films 13 grotesiek v réžií Genea Deitcha, na ktoré v rokoch 1963-1969 nadviazalo ďalších 34 epizód legendárneho tvorcu Looney Tunes a Merrie Melodies - s konkurenčnými postavami zlatého veku kreslenej grotesky králikom Bugsom, káčerom Daffym, prasiatkom Porkym, kojotom Wilym a ďalšími - Chucka Jonesa.

Nasledovala už tento raz televízna Show Toma a Jerryho opäť v produkcií Hanna-Barbera v rokoch 1975-1977 pre spoločnosť ABC a The Tom and Jerry Comedy Show (1980-1982) pre spoločnosť CBS. Tom4 resizeTretia éra v produkcií Hanna-Barbera v rokoch 1990-1994 stvárnila legendárnu dvojicu v ich detskej podobe ako Tom a Jerry Kids. V roku 1992 mal v kinách tiež premiéru prvý celovečerný animovaný Tom a Jerry. Film v réžií Phila Romana, no stretol sa s dosť vlažnými diváckymi aj kritickými reakciami. Nasledovali ojedinelé krátke filmy Pánska mačka (2001) a Karatista (2005), aby sa dvojica opäť vrátila na obrazovky televízie v podobe seriálu Warner Bros. Animation Príbehy Toma a Jerryho (2006-2008) a od roku 2014 spoločnosťou Cartoon Network vysielanými Novými dobrodružstvami Toma a Jerryho.

Najnovšie celovečerné čiastočne animované, z väčšej časti však hrané stvárnenie Toma a Jerryho režisérom Timom Storym sa pokúša „navliecť“ na niekoľko úplne všedných komických zápletiek Tom5 resizeviacero groteskných výstupov titulných postáv. Pričom je opäť zjavné, že čo funguje v dĺžke siedmich, ôsmich minút, môže tiež s rozsahom celovečerného filmu veľmi rýchlo stratiť na dynamike, pútavosti a celkovej zábavnosti. Film čiastočne opakuje tvorivé chyby prvého komplet animovaného celovečerného dobrodružstva z roku 1992. V pôvodnom formáte niekedy naozaj drsné eskapády kocúra a myšiaka s rozvinutejšími dejovými linkami najnovšej verzie prechádzajú určitým, pre príbeh nevyhnutným vývojom. Nadobúdajú sentimentálnejšie kontúry, aby nakoniec skĺzli až do nevyžiadaného, mierne otravného pátosu. Tým, že tvorcovia tento raz kombinujú akýsi svojrázny mix dvojrozmernej klasicky kreslenej a priestorovej CGI animácie s hraným filmom, však pomáhajú divákovi zvyknutému na originálnu grotesknú podobu vytvoriť si od nej potrebný odstup a byť viac prístupný výraznejším pokusom o modernizáciu.

Tom6 resizeTechnicky, animované postavičky do prostredia a bežných kulís hraného filmu, či konfrontácie s reálnymi ľudskými hercami brilantne zapadnú. Všetky zvieratá – či už ide o dôležité postavy filmu alebo len tie náhodou sa mihnúce v zábere – sú animované a výrazne štylizované. Komunikujú s reálnymi hercami gestami a svojím správaním sa tak trochu pripodobňujú ľuďom. Animované sú dokonca aj vypchaté zvieracie exponáty v múzeu, či ryby predávané na trhovisku s potravinami... Kombinácia animácie a hraných prvkov vytvára určitú až surrealistickú atmosféru, ktorá rozhodne má svoje nepopierateľné čaro. Vrcholnou scénou je chvíľa, kedy sa animovaný Tom pokúša chytiť animovaného Jerryho do sofistikovanej zložitej pasce – známy prvok z pôvodných grotesiek, len tento raz stvárnený za pomoci reálnych rekvizít hraného filmu. Bohužiaľ, tým je asi vyčerpaná väčšina pozitív...

Príjemne všedné prostredie rodinného domu, prípadne farmy niekde na americkom juhu v pôvodných groteskách, je v hranej verzií zamenené za takTom7 resize trochu gýčovo naleštené interiéry luxusného hotela v New Yorku. Ľudské postavy sa už neobmedzujú na černošskú domácu - jeden z kontroverznejších rysov pôvodnej série - spravidla zobrazovanú len ako „nohy“, ale korektne reprezentujú všetky rasy. Bohužiaľ, sú snímané kameramanom Alanom Stewartom bežne v celku bez akýchkoľvek pokusov o vizuálnu synekdochu. Ľudské postavy prekvapivo dominujú celému príbehu. Titulný mačaco-myší pár do ich osudov síce zasahuje pomerne často, no vždy len vo forme krátkeho groteskného výstupu. Scenár Kevina Costella využíva v podstate základné komediálne zápletky tematicky späté s prostredím hotela, či pripravovanej veľkej svadby, ktorá sa má v jeho priestoroch odohrať.

Ľudské postavy pri tom ani zďaleka nie sú natoľko zaujímavé, aby mohli zvieracej dvojici vo „Tom9 resizevybojovaní“ si diváckeho záujmu vôbec konkurovať. Viac než pokusom o svoju pútavejšiu charakterizáciu zaujmú skôr komickým talentom typovo vhodne odsadených hereckých predstaviteľov. Či už Chloë Grace Moretz vtipne komunikujúca so svojím mačacím pomocníkom, manažér hotela Michaela Peñu pokúšajúci sa nestratiť hlavu v kritických situáciách, Patsy Ferran vo vtipne energickej úlohe "škaredky" Joy alebo Ken Jeong ako excentrický šéfkuchár Jackie... Všetci vnášajú do filmu niečo, čo by bez ich prítomnosti sotva dokázal publiku dopriať. Dodávajú mu určitý špecifický rytmus aj správne komické načasovanie. Chvíľami sa ale nepríjemne objaví tiež dojem, že vo výsledku je Tom a Jerry vlastne tvorený dvoma navzájom nijako zvlášť súdržnými, odlišne stvárnenými filmami.

Nadčasovo znejúce inštrumentálne melódie Scotta Bradleyho a iných podieľajúcich sa na hudobnom otvorení pôvodných grotesiek, nahradTom12 resizeili hiphopové rytmy Christophera Lennertza, schematicky vnucujúce divákovi dojem akejsi „násilnej“ modernizácie starej látky. Konzervatívnejších z fanúšikov ústredného páru postáv tým asi veľmi nenadchnú. Obzvlášť, keď sa Tom a Jerry v snahe o prvoplánový humor pokúsia v spomínaných rytmoch aj pohybovať, aby vyvolali v publiku toľko vytúženú komickú reakciu. Je to škoda, pretože podobný tvorivý prístup v snahe o modernizáciu je v žánri rodinnej komédie zaužívaný už od 90. rokov a od tých čias sa nielenže výraznejšie nezmenil, ale dnes už pôsobí viac-menej zastarano. Tom a Jerry režiséra Tima Storyho tak svojou formou zaujmú skôr detského diváka, zatiaľ čo filmovému nostalgikovi prirastú k srdcu asi ako iné hrané verzie slávnych animovaných predlôh z posledného desaťročia – či už dvojdielni Šmolkovia (2011, 2013) alebo Medveď Yogi (2010).

Tom11 resizeTom a Jerry (Tom and Jerry), USA, 2021
Dĺžka: 101 minút
Réžia: Tim Story
Scenár: Michael H. Weber, Scott Neustadter
Kamera: Alan Stewart
Hudba: Christopher Lennertz
Strih: Peter S. Elliot
Scénografia: James Hambidge
Kostýmy: Alison McCosh
Producent: Dan Lin
Hrajú: Chloë Grace Moretz, Eleanor Fanyinka, Michael Peña, Rob Delaney, Colin Jost, Ken Jeong, Pallavi Sharda, Jordan Bolger, Daniel Adegboyega, Camilla Arfwedson, Christina Chong, Camilla Rutherford, Craig Stein, Joe Bone
Distribúcia: HBO Max
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.