Kiss the Ground

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Kiss resizeMnožstvo dokumentárnych filmov týkajúcich sa ekológie alebo environmentalistiky vzniká takpovediac náhodne. Čo tým mám presne na mysli? Fakt, že vznik takéhoto filmu podnieti impulz pochádzajúci z obyčajnej životnej situácie. A v podstate tak vzniká každý jeden film, ktorý sme si kedy pozreli. Craig Lesson pozoroval život veľrýb, keď prišiel na to, ako veľmi sme sa my ľudia pričinili o znečistenie oceánov plastmi a túto myšlienku zvečnil na plátne v podobe snímky A Plastic Ocean (2016). Andrew Morgan nakrútil film A True Cost (2015) ako podnet na tragický pád komerčnej budovy Rana Plaza v Bangladéši, pri ktorej zahynulo viac ako tisíc pracovníkov textilnej dielne. Environmentálni aktivisti Joshua Tickell a Rebecca Harrellová Tickell sa vo svojom najnovšom diele Kiss the Ground (2020) zameriavajú na šírenie myšlienky tak veľmi potrebného regeneratívneho poľnohospodárstva.

Dokumentárny film dvojice režisérov je kolážou niekoľkých rozhovorov s environmentalistami a farmármi propagujúcimi regeneračnú formu poľnohospodárstva. Celé toto spektrum vedcov i samotných farmárov rozoberá niekoľko aspektov konvenčného poľnohospodárstva od výroby surovín, cez PatriciaArquette resizepodmienky, v akých ľudia pracujú, až po následné negatívne účinky na našu Zem i nás samých. Znečistenie riek a pôdy, kontaminácia pesticídmi, vznik kyslých pôd, choroby a smrť. Aj tie sú súčasťou aktuálne zaužívaného poľnohospodárstva. Preto sa Tickellovci usilujú o podporu poľnohospodárov, farmárov a správcov pôdy z celého sveta pri ich prechode na regeneračné postupy. Pretože tie dokážu pôdu liečiť, oživujú ekosystémy, zvyšujú blahobyt poľnohospodárov a pomáhajú vyvážiť podnebie.

Ako však zatraktívniť takýto, povedzme si na rovinu, nie príliš masový film určený úzkej skupine zainteresovaných ľudí medzi obyčajných ľudí a obyčajných farmárov? Opakujúce sa filmové techniky strieda celá plejáda ekologicky uvedomelých portrétov celebrít, ktoré pridávajú na žiare reflektorov. Je evidentné, že režisérke a režisérovi tohto filmu sa podávanie informácií založené na faktoch zdá vzrušujúcejšie vtedy, keď ich poskytnú hviezdy. Nuž, už ako väčšina takýchto filmov aj Kiss the Ground spolupracuje s niekoľkými globálne známymi osobnosťami, ktoré mu pridávajú na zaujímavosti. Respondentmi sú okrem GiseleBundchen resizerenomovaných vedcov a poľnohospodárov i herci David a Patricia Arquette, Rosario Dawson, Ian Somerhalder, ale aj modelka Giselle Bündchen alebo spevák Jason Mraz. Je ale naozaj nutné, aby sa v každom podobnom filme nachádzali známe celebrity a hovorili o tom, že majú radi ovocie a zeleninu? V tomto konkrétnom prípadu totiž neponúkajú takmer nijaké benefity, ktorými by skutočne inšpirovali svojich divákov.

To však na druhej strane neznamená, že trocha pompéznosti nie je vítanej. Rozprávačom príbehu je charizmatický Woody Harrelson, ktorý dokáže prekonať tenkú hranicu medzi otravnou celebritou a sympaťákom spôsobom, ktorý iné hovoriace hlavy, vrátane Gisele Bündchen, Toma Bradyho a Jasona Mraza, nikdy celkom nezvládnu. Harrelson vo svojom rozprávaní tvrdí, že väčšina správ, najmä pokiaľ ide o otázky zmeny podnebia a súvisiace politické otázky, „stavia väčšinu z nás do stavu WoodyHarellson resizeparalýzy“. Dokument sa to pokúša pretriasť rôznymi prístupmi, od honosnej grafiky po litániu pôdnych slovných hračiek a viac časozberných fotografií, ako by ste možno verili. Tento prístup je jasne navrhnutý tak, aby oslovil široké publikum a edukoval, čo sa v konečnom dôsledku aj podarilo a film je skutočne premietaný pri rôznych predstaveniach na školách. Samozrejme, že mladé publikum pritiahne viac fakt, že vo filme uvidia svoj celebritný role model. Myslíte si ale, že Gisele Bündchen meditujúca nad hromadou šalátu ponúka hodnotnejšie informácie ako novodobý ekofarmár?

Väčšina vedeckých podkladov snímky bude divákom znieť povedome, ba dokonca ich už poznajú naspamäť. Vrátane základných lekcií o fotosyntéze či dýchaní v pôde. Aj tí, ktorí tieto vedecké princípy nevyužívajú, pravdepodobne vyvolajú jasné vizuálne znázornenie toho, ako vyzerá zdravá pôda a zdravé poľnohospodárstvo. Na jednej strane Kiss4 resizemáme všetky príťažlivé sekvencie zahŕňajúce pôdne dýchanie pod jemnými tónmi skladby „You Sexy Thing“ od Hot Chocolate a na strane druhej rozhovory, v ktorých spevák Mraz poeticky voskuje svoje stromy avokáda. Vo filme však existuje viac momentov, ktoré nám jeho posolstvo sprostredkujú omnoho zreteľnejšie. Napríklad taký záber na agronóma Ray Archuletu ako zachytáva hrsť suchej, mŕtvej hliny.

Nie je všetko také čierne, ako sa na začiatku všetkých ekologických filmov zdá. Máme jedno šťastie, že v závere každého z nich vidíme povestnú iskierku nádeje. Dokument ponúka „jednoduché riešenie“ klimatickej krízy s komplexným plánom zdravého rozumu – zamerať sa na oživenie našej vyčerpanej a dehonestovanej pôdy. Podstatné tak je, že filmu Kiss the Ground sa podarilo sprostredkovať skutočne silné posolstvo. A síce, že zdravá pôda môže viesť k zdravšej planéte.

Kiss2 resizeKiss the Ground, USA, 2020
Dĺžka: 85 minút
Réžia: Joshua Tickell, Rebecca Harrell Tickell
Hudba: Ryan Demaree
Producenti: Joshua Tickell, Rebecca Harrell Tickell, Bill Benenson
Hrajú: Woody Harrelson (vyp.), Ian Somerhalder, Patricia Arquette, Gisele Bündchen, Tom Brady
Distribúcia: Netflix
Foto: rôzne zdroje

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.