Monarca 1 - 2. séria (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Monarca resizeMexické seriály nemajú u nás výrazné zastúpenie, ale Monarca, čo je názov rodinnej firmy, jednej z najväčších producentov tequilly a zároveň majiteľa reťaze luxusných hotelov, si iste zaslúži divácku pozornosť. S Monarcou sledujeme osudy rodiny Carranza a prvý diel začína tragickou smrťou Fausta, majiteľa a otca Joaquína, Andrésa a Anny Marie. Tá ho nájde mŕtveho pod stromom, rozstrieľaného a so znetvorenou tvárou. Svedkovia sa rozhodnú zločin zatajiť v obave, že by položil firmu. Verejnosti oznámia, že zomrel na infarkt.

Po pohrebe nasleduje čítanie závete a začína sa neľútostný boj o vedenie spoločnosti. Rozhodujúce slovo v ňom má matka Cecília. Joaquín považuje svoju pozíciu najstaršieho syna za nespochybniteľnú, ale matka zvolí Annu Mariu. Tá argumentuje tým, že ju otec povolal z Los Angeles, kde žila so svojim americkým manželom, lebo chcelMonarca2 resize spoločnosť očistiť, skoncovať s korupčnou praxou a mocenskými intrigami. Joaquín vyhlási rodine vojnu. Spolčí sa s kartelom a výmenou za podiel na zisku ich poverí zapálením agávových polí. Výroba tequily je tak ohrozená. Skúpi medzi tým všetko agáve v okolí a nasadí vysoké ceny. Kartel, samozrejme, žiada od Joaquína protislužby, v žalúdku im leží guvernérka Pilar. Chcú, aby si s ňou dohodol schôdzku v reštaurácii. Problémov nie je ušetrený ani mladší brat Andrés. Je zodpovedný za hotelovú časť rodinného podnikania a svoje úsilie sústreďuje na otvorenie nového luxusného hotela. Jeho lobby má dominovať socha Andrésovho milenca, renomovaného sochára. Deštrukcia, organizovaná Joaquínom sa dostaví i pri tejto slávnosti. Anna Maria čelí bratovým útokom odvážne a vynachádzavo. Uvedomuje si, že obrana záujmov nemá s morálkou nič spoločné.

Do rodinného zápasu o moc sú zapletení i potomkovia Anny Marie, jej dcéra Camila a Rodrigo, Antoniov syn Pablo a Joaquínova dvojka, dcéra Lourdes a syn GMonarca8 resizeonzalo. Má k otcovi rozporuplný vzťah, rýchle sa ako kuchár osamostatnil, chystá sa oženiť s krásnou Itzel a zbaviť sa jeho nebezpečného vplyvu. Ten v plnej sile dolieha na Lourdes, ktorú sa snaží zapojiť do svojich mocenských cieľov. Dievča žiarli na bratovu lásku a zložito hľadá vlastnú pozíciu v rodinnom labyrinte. Pablov životný štýl ho po alkoholickom večierku, pri ktorom ho obvinia zo znásilnenia jednej z dievčat, dovedie do väzenia. Nemajú to jednoduché ani Camila s Rodrigom. Strýko Joaquín si ho omotal okolo prsta, daroval mu koňa a presne vie, ako si ho nakloniť. Celú anabázu okolo rozdelenia pozícii v rozsiahlom impériu skomplikuje snaha manžela Anny Marie, spisovateľa Martina Rossa, využiť pikantnú rodinnú históriu, plnú krvavých tajomstiev pre nový román. Všetci pátrajú po možnostiach, ako sa navzájom skompromitovať. Do rozvibrovanej atmosféry vojde Sofia, dcéra Faustovho brata Augustína. Vyjde najavo, že za bratovou smrťou stál práve on a stojí v pozadí najrôznejších špinavostí. Matka rodu, Cecília, ho chladnokrvne zastrelí a Sofia žiada spravodlivosť. Právnik jej navyše naznačí, že majetok by za istých okolností mohla vlaMonarca5 resizestniť práve ona. Celé rodinné inferno sa dynamickým tempom rúti k rozuzleniu, hoci má ku katarzii ďaleko. Zdanlivo sa všetko vyrieši prezidentskými voľbami. Víťazne z nich vyjde skorumpovaný Laborde a keďže mu pri kampani všemožne pomáhal Joaquín, dostane sa na čelo Monarcy. Anna Maria s Andrésom však majú v rukáve ďalšie prekvapenie a šancu zvrátiť zdanlivo definitívnu prehru.

V tejto rodinnej dráme, veľmi zručne napísanej, s neomylne naprogramovanými zvratmi, citom pre dramatické frázovanie i vývoj hlavných postáv, rezonujú i narážky na reálnu kondíciu mexickej spoločnosti s drogovými kartelmi, kontrolujúcimi časti územia a štátnou mocou, snažiacou sa vymaniť z tuhého korupčného zveráka. Snaha o očistu a zmenu so sebou nesie i fázu destabilizujúceho napätia, kedy sa rušia sféry vplyvu a vznikajú nové, so stále prítoMonarca7 resizemným rizikom využívania osvedčených receptov na získanie rozhodujúcich pozícií. Dramatický pôdorys mexickej „hry o tróny“ pripomína na niektorých úrovniach antickú tragédiu prepletením apolónskeho a dionýzovského elementu, priebehu udalostí v jadre racionálnych, keďže ide o konkrétne statky a zároveň opojnosti z takmer božskej moci nad životmi, blízkosťou smrti a temného tanca okolo umierania. Všetko uzavreté do prostredia luxusných bakchanálií, prebytku a nadbytku všetkého, čo nakoniec ani nie je dôležité, lebo zásah osudu je slepý.

Monarca ponúka atraktívny pohľad do temných zákutí rodinnej histórie, v ktorej sa nikto neštíti použiť pre vlastné ciele akékoľvek prostriedky, lebo život na luxusnom výslní má vždy hypnotickú a magnetickú silu. Exotické kulisy mexického prostredia, nasnímané s vizuálnym vkusom, sú ďalším diváckym bonusom katapultujúcim tento seriál medzi tie lepšie tituly mafiánsko - kartelovského žánrového portfólia.

Monarca10 resizeMonarca (TV seriál), Mexiko, 2019–2021
Dĺžka: 13 h 22 min. (Minutáž: 40–51 min.)
Manažér projektu: Diego Gutierrez
Réžia: Fernando Rovzar, Natalia Beristáin, José Manuel Cravioto
Scenár: Fernando Rovzar, Diego Gutierrez, Sandra García Velten, Julia Denis, Ana Sofía Clerici
Kamera: Chuy Chávez
Hudba: Dan Zlotnik, Camilo Froideval
Strih: Nicolenca Beltran, Jorge Macaya
Scénografia: Carlos Lagunas, Florent Vitse
Hrajú: Irene Azuela, José Ramón Berganza, Osvaldo Benavides, Antonio de la Vega, James Hyde, Regina Pavón, Rosa María Bianchi, Carla Adell, Dali González, Gabriela de la Garza, Ramón Medína, Luis Rábago, Alejandro de Hoyos Parera, Sophie Gómez, José Manuel Rincón, Marco Zetina, Daniel Ducoing, Eduardo Cortejosa, Daniela Schmidt, Ana Laura Espinosa, Francisco Calvillo, Alejandra Toussaint, Juan Manuel Bernal, Mabel Cadena, Edgar Novoa, Sergio Murguía, Alan Del Castillo, Rodrigo Oviedo, Víctor Hugo Vieyra, Gabriel de Cervantes, Ricardo Reynaud
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.