Sociálna dilema (The Social Dilemma)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Social7 resizeFacebook, Instagram, YouTube, LinkedIn, Twitter či TikTok a Sociálna dilema o našich digitálnych životoch. Jeff Orlowski prostredníctvom rozhovorov s niektorými známymi odpadlíkmi zo Silicon Valley a fiktívnymi dramatizáciami dvoch súrodencov, ktorí celý deň rollujú príspevky na sociálnych sieťach, skúma vplyv smartfónov a sociálnych sietí na ľudské správanie. Výsledkom tohto prieskumu je film, ktorý sa stáva urgentným varovaním o nebezpečenstve moderných technológií.

Sociálne médiá môžu byť vysoko návykové a strašidelné. O tom niet najmenších pochýb. Vývojári a spoluzakladatelia sociálnych sietí vo svižne upravených rozhovoroch reflektujú svoje obavy z účinkov vlastných výtvorov na duševné zdravie používateľov a základy demokracie. Zatiaľ však neuznávajú ich Social6 resizesprievodné faktory, napríklad nárast ekonomickej neistoty. Polarizácia, nepokoje a protesty sú prezentované ako konkrétne príznaky éry sociálnych médií bez historického kontextu. Tvrdia, že manipulácia s ľudským správaním za účelom zisku, je do týchto spoločností zakódovaná s machiavellistickou presnosťou. Nekonečné posúvanie push notifikácií udržuje používateľov neustále v činnosti. Prispôsobené odporúčania zároveň využívajú dáta, nielen na predvídanie, ale aj na ovplyvňovanie používateľských akcií a ich premenu, na ľahkú korisť pre inzerentov a propagandu.

Tieto rozhovory neustále striedajú hyperbolizované fiktívne scény predmestskej rodiny a jej členov, ktorí evidentne trpia následkami závislosti na sociálnych médiách. V rodine dominujú tiché večere, problémy so sebavedomím dospievajúcej dcéry, ktorá sa neSocial5 resizeponáša na ideál instagramovej krásy, či radikalizácia dospievajúceho syna ovplyvneného odporúčaniami YouTube kanálu propagujúceho neurčitú ideológiu. Medzi tieto dramatizované segmenty patrí aj akási postapokalyptická vízia na fiktívnu trojicu sociopatov pracujúcich v nemenovanej sociálnej sieti. Tí navrhujú push upozornenia na mieru, aby odvrátili pozornosť svojich používateľov. Snímka tak zobrazuje utrápených rodičov, ktorí sa počas večere snažia prinútiť svoje deti odložiť telefóny. Čo sa však, samozrejme, nestane.

Pri tomto filme je však potrebné uvedomiť si, že propaganda, šikana a šírenie dezinformácií sú v skutočnosti oveľa komplikovanejšie. Radikalizácia sa nedeje iba na Facebooku, YouTube alebo ostatných zo spomenutých sociálnych sietí. Mnoho z najmasovejších vrahov bolo aktívnych na malých fórach. Brenton Tarrant na extrémistickom 8chan, Chris Harper-Mercer na 4chan či nórsky terorista Anders Breivik na stránkach belošských rasistov, vrátane Social9 resizeStormfront. Tieto stránky nie sú primárne riadené algoritmami alebo motívmi zisku. Namiesto toho využívajú pozitívnu schopnosť otvoreného internetu spájať rovnako zmýšľajúcich ľudí, hoci aj extrémisticky. Keď sa na nich objaví škodlivý obsah, vyvoláva to zložité otázky pre hostiteľov domén a poskytovateľov webovej infraštruktúry. Ide o samostatnú skupinu výkonných spoločností, ktoré majú úplne odlišné obchodné modely ako Facebook. Áno, sociálne siete bezpochyby krivia charaktery a vytvárajú požadovaný obraz spoločnosti. Prečo si však mnoho ľudí myslí, že sociálne siete sú jedinou príčinou zodpovednou za všetky neduhy spoločnosti? Skutočne ide len o technológiu, ktorá spôsobuje deštruktívne správanie? Alebo aj o kultúru nekontrolovaného kapitalizmu, ktorá ho produkuje?

Social resizeNapriek všetkým nedostatkom je Sociálna dilema pozoruhodne efektívna pri varovaní pred prenikaním dolovania dát a manipulatívnych technológií do nášho spoločenského, profesionálneho i osobného života. Orlowski sa pohybuje vo svojich bezpečných mantineloch a opakovane si vyberá témy, ktoré sú pre laikov príliš kolosálne a abstraktné na to, aby ich pochopili. Jeho majstrovstvo zjednodušenia zložitej témy a schopnosť pretlmočiť ju obyčajným ľuďom predviedol už vo svojich predošlých filmoch Chasing Coral a Chasing Ice. V snímke Sociálna dilema tak prepracováva jeden z najstarších trópov hororového žánru o Dr. Frankensteinovi, teda vedcovi, ktorý vo svojich objavoch zašiel priďaleko. Podobne ako technológie digitálneho veku, vrátane celosvetovo populárnych sociálnych sietí. Avšak, tento fenomén nešetrí ani samotného Orlowského, pretože Sociálna dilema je streamovaná na serveri Netflix, kde sa stane ďalším komponentom v dátovom algoritme služby.

Social8 resizeSociálna dilema (The Social Dilemma), USA, 2020
Dĺžka: 93 minút
Réžia: Jeff Orlowski
Scenár: Jeff Orlowski
Kamera: John Behrens
Kostýmy: Suzie Ford
Hrajú: Skyler Gisondo, Kara Hayward, Vincent Kartheiser, Marty Lindsey
Disatribúcia: Netflix
Foto: Netflix

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.