Prezident v poradí (Designated Survivor, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Prezident resizeAmerickí prezidenti sú možno jedinými predstaviteľmi politickej reprezentácie, ktorých frekvencia vo filme, prípadne televízii, je vysoká, zoznam ich filmových “avatarov” je prístupný ako samostatné heslo i na wikipedii. Štatistiku neponúkam, možno niekto usilovnejší spočíta, koľko bolo Georgov Washingtonov, Johnov Adamsov alebo Thomasov Jeffersonov. Inou skupinou sú prezidenti fiktívni, na záporného zlosyna si okrem Francisa Underwooda zo seriálu Dom z kariet (2013-2018) napriek sústredenej snahe nespomeniem.

S “klaďasmi” je to iné, prezidenta Jamesa Marshalla si zahral Harrison Ford vo filme Air Force One (1997) a Aaron Eckhart bol prezidentom Benjaminom Asherom dvakrát, v Páde Bieleho domu (2013) a Páde Londýna (2016). Americkým mužom moci môžu vo filmovom portfoliu konkurovať len historické postavy od Napoleona, cez Lenina, Hitlera alebo Stalina. Božské paralely jemne nadhadzuje anglický názov Pádu Bieleho domu, ktorý v originále dostal Prezident3 resizenázov Olympus Has Fallen Down. Postavenie najmocnejšieho muža na svete, asi navždy vpísaného do histórie, akosi automaticky generuje náboženské parametre a môžme premýšľať, či vo verzii monoteistickej, alebo polyteistickej, lebo takí viceprezidenti, ministri zahraničných vecí, hovorcovia prezidenta a predsedovia Kongresu sú tiež dobre viditeľní. Možno stojí za reč, pre eventuálnych záujemcov o filmové verzie amerických prezidentov spomenúť seriál Sprisahanie proti Amerike, kde sa s trochou sebatrýzniteľskej rozkoše konštruuje hypotéza o tom, čo by sa stalo, keby v čase druhej svetovej vojny nebol v prezidentských voľbách zvíťazil Franklin Delano Roosewelt, ale Charles Lindbergh, bývalý poštový letec, ktorý preletel v roku 1927 z New Yorku do Paríža. Zvíťazí hrdina – letec s mierovou rétorikou a tvrdením, že USA nemajú vstupovať do vojny.

Najnovším kandidátom na rolu prezidenta USA jePrezident11 resize Kiefer Sutherland ako Tom Kirkman v seriáli  Prezident v poradí. Jeho menovanie je však zložité a vyvolané tragickými udalosťami širokého rozsahu. Ide o teroristický útok, pri ktorom zhorí celá budova Kapitolu, kde sídli Kongres, americký parlament. Armagedon je strašný, umrie tam prezident, celá vláda a všetci prítomní senátori a senátorky. Pre takéto prípady existuje zoznam nástupcov prezidenta a jedným z nich je práve Kirkman. Svojmu náhlemu menovaniu celkom nerozumie, tesne pred tragédiou dostal z vlády, kde sedel ako minister, padáka. Spolu s ním nastupuje do funkcie prvej dámy aj jeho žena Alex (Natasha McElhone), právnička zaoberajúca sa agendou ľudských práv. Tom Kirkman chce v prvom rade vyšetriť, kto útok zorganizoval a rozpletanie tohto dôkladne a dômyselne konštruovaného komplotu zaberie celú prvú sériu.

Toma obklopuje milujúca rodina a on je človek, neustále za niečo ďakujúci s vďačným gestom notorického dobráka, čo je zo začiatku trochu otravná nota, aPrezident4 resizele treba ju odpočúvať, lebo naladenie celej skladby sa vylepšuje s každým dielom. Druhá séria predstavuje už Kirkmana realistickejšieho, bez niekdajšej naivity a presvedčenia, že slušnosti a dobra nikdy nie je dosť. Osud ho zasiahne na citlivom mieste, ale vládnutie je profesia náročná nielen na čas, ale aj na odolnosť voči záplave intríg, komplotov a podrazov.

Obsah dramatického deja dopĺňajú osudy prezidentovho tímu, vedúca sekretariátu Emily Rhodes (Italia Ricci), poradca Aaron Shore (Adam Canto) a hovorca Seth Wright (Kal Penn). Doplní ich právnička Kendra Daynes (Zoe McLelland), bravúrne vyťahujúca z problémov matku Alex, obvinenú z úplatkov nemocnici, ktorá mala presunúť jej manžela v zozname kandidátov na transplantáciu. Neskôr nastupuje aj Lyor Boone (Paul Constanzo), mediálny poradca, trochu otravný génius, vždy nachádzajúci neočakávané rozmery vecí, ľudí, ale aj jednotlivých vládnych káuz. Z trojice je najsympatickejší hovorca Prezident2 resizeSeth, predvádzajúci vo vzťahu k novinárom možnosti, ktoré by sa u nás asi neveľmi tolerovali. Jeho súkromie ovládne biologická dcéra, keďže ako študent predal svoje spermie a výsledok ho našiel po takmer dvadsiatich rokoch. Ťažko súdiť, nakoľko sa autori aspoň sčasti približujú k reálnej každodennosti úradu. Tá musí byť ako každá inštitúcia, plná byrokratickej nudy a tú do hry nepustí asi nikto. Na hranici smrteľného kolapsu preto stojí každá politická kauza, uchopená Kirkmanom a jeho tímom energicky a čestne.

Tajné služby reprezentuje agentka Hanna Wells  herečka Maggie Q je po matke vietnamského, po otcovi poľského pôvodu) všadeprítomná, výkonná a efektívna, niekedy až príliš spoliehajúca na vlastné sily. V druhej sérii vidíme Kirkmana v plnom prúde jeho volebného obdobia, rieši všeličo, vypraví sa na misiu do Afghanistanu Prezident12 resizezistiť, ktorý z opozičných rivalov sa dokáže postaviť na stranu Američanov a zabrániť kypiacim hrozbám pre národnú bezpečnosť. Mulláh Bahrí je absolvent Oxfordu (to musel vymyslieť naozaj scenárista, dôkladne študujúci životopisy afghánskych mulláhov) a presviedča Kirkmana, že on je ten pravý a spoľahlivý, čo je, samozrejme, celkom inak. Jeho protivník mulláh Fajjád ho považuje za klamára a neverca, čo potenciálnu dohodu rozdrví hneď pri prvých rozhovoroch. Navyše unesú agenta Deana a hľadať sa ho vydajú Hana (hlavu má predpisovo zahalenú, ale je v priliehavom tričku s krátkym rukávom, čo výprava zjavne nedomyslela) spolu s verným prezidentovým bodyguardom.

V tretej sérii sa Kirkmanov tím pripravuje na jeho prvé voľby. Protikandidátom je Cornelius Moss (Geoff Pierson), bývalý prezident a spolupracovník, povolaný do vlády v kritickej situácii po páde Kapitolu. Tretia séria je vzhľadom na blížiace sa americké voľby celkom aktuálnym spektáklom o tom, kto koho a kto skôr. Ukáže sa, že jeho pobočník mal kontakty sPrezident6 resize človekom, podozrivým z bioterorizmu. Podobne ako v seriáli Tajné mesto tu rovnako defiluje postava mefistofelovskej stareny. Po Catrione Bailey nastupuje Lorraine Zimmer (Julie White), šéfka volebnej prezidentskej kampane. Obe ovládajú mocenské koridory, vyznajú sa v stratégii a taktike víťazstva a obe sú odpudivé sladkastou maskou usmievavých matrón, pripravených podraziť a zradiť kohokoľvek.

Seriál poslušne plní diktát prítomnosti menšín, je tu správna proporcia černochov i Latinos, veľmi pozitívnu rolu tu odohrala aj postava sestry Alex, transexuálky Sashy Dixon (Jenny Raven). Vzhľadom na to, že takáto postava fungovala aj v Tajnom meste (transexuálka Kim Gordon, ktorú však hral muž), je to už zrejme norma, nad ktorou sa nepatrí meditovať. Nakoniec v českom seriáli Most! sa Dáša celkom vydarila.

Prezident10 resizePrezident v poradí (Designated Survivor, TV seriál), USA, 2016–2019
Dĺžka: 38 h 38 min. (Minutáž: 41–53 min.)
Manažér projektu: David Guggenheim
Réžia: Paul McGuigan, Brad Turner, Sergio Mimica-Gezzan, Paul A. Edwards, Michael Katleman, Chris Grismer, Frederick E.O. Toye, Richard J. Lewis, Kenneth Fink, Norberto Barba, Sharat Raju, Ian Toynton, Mike Listo, Joe Lazarov, Bosede Williams
Scenár: Paul Redford, Barbie Kligman, David Guggenheim, Jeff Melvoin, Jon Harmon Feldman, Bill Chais, Jenna Richman, Adam Stein, Dana Ledoux Miller, Sang Kyu Kim
Kamera: M. David Mullen, Cort Fey, Darran Tiernan, Michael Storey, Jeffrey C. Mygatt, Adam Suschitzky
Hudba: Sean Callery, Robert Lydecker
Strih: Ned Bastille, David Beatty, Monty DeGraff, Charissa… (více)
Scénografia: Cabot McMullen, Franco De Cotiis, Doug McCullough
Masky: Antoinette Julien, Suzanne Heibati
Kostýmy: Nancy Gould
Producenti: Dana Ledoux Miller, Llewellyn Wells
Hrajú: Kiefer Sutherland, Natascha McElhone, Adan Canto, Italia Ricci, Jake Epstein, LaMonica Garrett, Tanner Buchanan, Kal Penn, Maggie Q, Malik Yoba, Mckenna Grace, Kevin McNally, Virginia Madsen, Noam Jenkins, Arjay Smith, Peter Outerbridge, Michael Gaston, Richard Bekins, Mark Quigley, David Ingram, Colin Woodell, Ashley Zukerman, Lara Jean Chorostecki, Dylan Walsh, Paulino Nunes, Alex Mallari Jr., Mykelti Williamson, Elisa Moolecherry, Michael Kinney, Dan Lett, Melanie Scrofano, Michael Therriault, George Tchortov, Mariana Klaveno, Wesley French, Erik Palladino, Vladimir Jon Cubrt, Hrant Alianak, Raven Dauda, Richard Waugh, Glenda Braganza, Rob Morrow, Reed Diamond, David Reale, Geoff Pierson, Ruben Santiago-Hudson, Mark Deklin, Janaya Stephens, Grace Lynn Kung, Mercedes de la Zerda, Linda Purl, John Tench, Martin Doyle, Terry Serpico, Romina D'Ugo, Guy Buller, Vieslav Krystyan, Jocelyne Zucco, Scott Williams, Dan MacKay, David Miller, Darryl Flatman, Maria Ricossa, Sophia Walker, Zoe McLellan, Ben Lawson, Paulo Costanzo, Meghan Allen, Rochelle Aytes, Bonnie Bedelia, David Fox, Zachary Bennett, Bo Martyn
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.