Kriminál (Criminal: Nemecko, Veľká Británia, Francúzsko, Španielsko - TV serial)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Nemci resizeBritskí “showrunneri” George Kay a Jim Field Smith prišli s ídeou vytvoriť variáciu seriálového formátu, postaveného na jednotnom príbehovom základe, ktorý sa realizuje v niekoľkých národných produkciách. Je lokalizovaný na policajnú vyšetrovňu, do priestoru, kde prebieha výsluch obvinených. Za priehľadnou stenou sleduje rozhovor zvyšok tímu a pri zadržaných sa striedajú. Využívajú najrôznejšie psychologické stratégie a taktiky a postupne odkrývajú skutočný priebeh zločinu.

S týmto modelom pracoval serial Terapia, zdieľaný celosvetovo od roku 2005, keď s ním prišli Izraelčania. V rokoch 2011 až 2018 sa podobne šíril aj pôvodne dánsko-švédsky Most. Poznáme niekoľko medzinárodných verzií, spojených mŕtvolou na hranici. Obvykle sa našla na moste, ale voľba padla aj napríklad na Nemci3 resizehorský priesmyk, alebo tunel. Pripojili sa Briti s Francúzmi, Nemci s Rakúšanmi, Američania s Mexikom, Estónci s Rusmi a do globálneho portfólia prispeli i Malajzia so Singapurom. Názov tohto migrujúceho seriálového subžánru sa mení, v niektorých textoch sa objavuje označenie antológia, čo asi bude najpresnejšie i pre zatiaľ štyri varianty seriálu Kriminál, britskú, nemeckú, francúzsku a španielsku. Vznikali v produkcii Netflixu zrejme paralelne a premiérovali sa v rokoch 2019 a 2020.

Na realizácii sa okrem hercov mení tím len s malými obmenami, Kay a Smith sa podieľajú na scenári i réžii, dopĺňajú ich miestni režiséri, scenáristický tím bol medzinárodný a podpísal sa pod scenáre v každej zo štyroch sérií. Asi najlepšie vychádza z tejto konfrontácie Nemecko. Najvýraznejší je príbeh Jochena Mullera, podnikateľa s realitami. Policajti si ho predvolajú, lebo sa nájde tridsať rokov stará mŕtvola istého východného Nemca, Jensa Krahla. Identifikujú ho podľa hodiniek, na remienok si rukou kedysi napísal svoje meno. Jeho stopy končia po tom, čo rekonštruoval Mullerovi byt. Vypočúvajúci sú pripravení a predkladajú mu dokumenty z jeho niekdajšej existencie, odporujúcej všetkému, čo sa im zaneprázdnený, bohatý a úspešný podnikateľ snaží vsugerovať. Nechýbajú v nej drogy a homosexuálne vzťahy. Tento Nemci2 resizemoment mal podľa vyšetrovateľov zohrať najvážnejší motív pri dokazovaní jeho viny. Záverečný obrat je prekvapujúci a vynachádzavý. Rozhovor otvorí i citlivú tému spojenia Nemecka a kritickú stránku vzájomných vzťahov východných a západných Nemcov. Bývalá komunistická časť krajiny bola ľahkou korisťou a ponúkala množstvo príležitostí, ako prísť k majetku. Ten sa vo veľkom privatizoval a kapitálom na obchod s čímkoľvek, od komodít, až po lacnú prácu, disponovali tí bohatší. História sa tu vynára v dojímavých spomienkach na moment, kde sa zrazili splnené sny, nádej a tvrdá realita. Vyšetrovateľ Karl Schultz (Sylvester Groth) popisuje Mullerovi, ako 9. novembra 1989 dorazil do západného Berlína na starom otcovom trabante. Cesty boli kvôli množstvu oslavujúcich ľudí neprechodné, a tak sa pustil ďalej pešo s presvedčením, že ak sa všetko zase zavrie, ostane tu. Prenocoval na lavičke v parku Tiergarten. Skoro zamrzol. Herec Peter Kurth podal ako Jochen, človek porazený svojou minulosťou, obdivuhodný výkon, asi jeden z najvýraznejších v celej sérii. Svoje vysoké herecké renomé potvrdila i herečka Nina Hoss (známa napríklad i z amerického seriálu Homeland), rozporuplná, agresívna vražedkňa Claudia, žiadajúca za prezradenie miesta, kde leží mŕtvola, akúkoľvek informáciu o svojej dcére. Vzdala sa jej pri pôrode a o jej ďalšej existencii nemala žiadnu predstavu.

Ďalší, zapamätateľný výkon podal Kit Harrington (John Snow z Hry o tróny) v britskej verzii. V časti, nazvanej Alex, bol nafúkaným biznismenom, obvineným Anglican3 resizezo znásilnenia. Britská verzia ako jediná má dve série a je sústredená na odhaľovanie zločinov, obvykle vrážd, v prípade Danielle ide o hlbší portrét ženy, odhodlanej usvedčiť z pedofílie aj potenciálnych páchateľov. Jej ťaženie proti mužom má motiváciu, spochybňujúcu snahu očistiť svet od zločinu.

Zvolený komorný pôdorys je ideálnym priestorom pre herecké etudy najrôznejších ľudských typov na oboch stranách stola. Značná časť úsporného deja sa venuje i vzťahom medzi vyšetrujúcimi, podliehajúcimi služobnej hierarchii. Úspech pri usvedčení obvinených je pre nich vždy šancou na postup, alebo lepšiu pozíciu. Aj o tom je táto hra na mačku a myš , sledovaná pozorným publikom, vyšetrovateľmi za stenou, vyhodnocujúcimi reakcie a chovanie obvinených.

Vo francúzskom portfóliu je najzaujímavejšia časť, venovaná výbuchu bomby v parížskom klube Bataclan, Framc3 resizenazvaná Émilie. Mladej žene dokazujú, že v klube vôbec nebola a jej popis situácie po výbuchu i smrti jej priateľa je vymyslený. Kompenzáciu 20 tisíc eur, ktoré sa vyplácali obetiam teroristického útoku teda mala inkasovať protiprávne. Caroline, postaršiu majiteľku stavebnej firmy síce obvinia z toho, že svojho revoltujúceho podriadeného zhodila z nedokončenej stavby, ale podrobné zisťovanie okolnosti ukáže veci v inom svetle. Jerome, ako zistia vyšetrovatelia nemá na svedomí vraždu, ale bez viny na smrti mladého homosexuála tiež nie je.

Španieli v úvodnom dieli, nazvanom Isabel rozpletajú okolnosti potenciálnej vraždy, milenec výstrednej chovateľky dalmatíncov zmizol bez stopy a až hrozba, že jej milovanú Lunu budú musieť utratiť, aby zistili, či náhodou nezožrala zvyšky mŕtvoly, ju donútia k priznaniu. Carmen je obvinená zo smrti autistickej sestry. Kúpala sa vo vani a nie je úplne jasné, kto zaSpamieli3 resizevinil tragickú nehodu. Carmela, drogového dílera chytili s kilom kokainu, ale kvôli jeho bohatému registru ho chce vyšetrovateľka Maria donútiť, aby sa priznal k vražde, z ktorej sa kvôli procesnej chybe vyvliekol. Jej kolega a zároveň milenec do pripravenej pasce zasiahne. Španielske prípady asi najviac prezrádzajú publicistický televízny stereotyp, bez ambície nastoliť viac než rozuzlenie jednoducho konštruovaného prípadu. Rodinné násilie a obchodovanie s drogami nemajú žiadnu originálnu kvalitu a vzdialene sa ku španielskej poetike almodovarského strihu približuje len prvá časť. Asi nie je náhoda, že predstaviteľka hlavnej role Carmen Machi má vo svojej filmografii i film Rozorvané objatia (2009) španielskej režisérskej jednotky.

Koncept takto budovaného seriálu kladie dôraz nielen na uveriteľné a realistické portréty jednotlivých postáv. Scenáristi museli vytvoriť i dômyselné zápletky, lebo aj vďaka nim vzniká napätie a vťahuje diváka do deja. Má iný charakter ako v akčných kriminálkach. Ide o psychologickú skladačku starostlivo zložených portrétov zo všetkých spoločenských skupín, tých najvyšších i najnižších. Inak, nedá sa obísť zjavný fakt, že zodpovedajú tým správnym kritériám, paritnému zastúpeniu žien, etnických i sexuálnych menšín. Plnenie týcho podmienok kvalitu seriálu našťastie nijako nenarúša a tvorcovia si s ideologickým imperatívom poradili bez akýchkoľvek strát.

Nemci4 resizeKriminál (Criminal: Nemecko), 2019
Dĺžka: 3 diely (2 hod.13 min)
Manažéri projektu: Jim Field Smith, George Kay
Réžia: Oliver Hirschbiegel, Jim Field Smith
Scenár: Alejandro Hernandéz, Bernd Lange, Antonin Martin-Hilbert, Manuel Martin Cuenca, Mathieu Missoffe
Kamera: Pau Mirabet
Hudba: Robin Foster
Hrajú: Sylvester Groth, Christian Kuchenbuch, Jonathan Berlin, Nina Hoss, Florence Kasumba, Peter Kurth, Eba Meckbach, Deniz Arora, Christian Berkel

Anglican resizeKriminál (Criminal: Veľká Británia), 2019-2020
Dĺžka:2 série, 3+4 diely (5hod 14 min)
Manažéri projektu: Jim Field Smith, George Kay
Réžia: Jim Field Smith
Scenár: George Kay
Kamera: Jamie Cairney
Hudba: Robin Foster
Hrajú: David Tennant, Daniel Chamorro, Lee Ingleby, Kattherine Kelly, Nicholas Pinnock, Mark Stanley, Hayley Atwell, Clare-Hope Ashitey, Youssef kerkour, Lolita Chakrabarti, Rochenda Sandall, Kit Harrington, Kunal Nayyar, Sharon Horgan, Sophie Okonedo, Avmen Hamdouchi, Rakhee, Tharkar, Shubham Safar, Amanda Drey

Franc resizeKriminál (Criminal: Francúzsko), 2019
Dĺžka:1 séria, 3 diely (2 hod 1 min)
Manažéri projektu: Jim Field Smith, George Kay
Réžia: Jim Field Smith, Fréderic Mermoud
Scenár: Alejandro Hernandéz, Fréderic Mermoud, Matthieu Missoffe
Hudba: Robin Foster
Kamera: Pau Mirabet
Hrajú: Mhamed Arezki, Anne Azoulay, Margot Bancilhon, Sara Giraudeau, Stéphane Jobert, Laurent Lucas, Nathalie Baye, Jéremie Renier

Spanieli resizeKrimináil (Criminal: Španielsko), 2019
Dĺžka:1 séria, 3 diely (2 hod)
Manažéri projektu: Jim Field Smith, George Kay
Réžia: Mariano Barroso, Jim Field Smith
Scenár: Alejandro Hernandéz, Bernd Lange, Antonin Martin Hil
Hudba: Robin Foste
Kamera: Pau Mirabet
Hrajú: Inma Cuesta, Eduard Fernandéz, Carmen Machi, Emma Suaréz, Jorge Bosch, Álvaro Cervantes, José Ángel, Egido María Morales, Nuria mencía, Daniel Chamorro, Javi Coll
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.