Mindhunter: Lovci myšlienok (Mindhunter)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Lovci3 resizeHistória seriálu sa začína v momente, keď herečka Charlize Theron odporúča režisérovi Davidovi Fincherovi knihu Johna Douglasa a Marka Olshakera  Mindhunter: v elitnom oddelení FBI pre seriálové zločiny, vydanú v roku 1995.

Obsahuje  Douglasovu koncepciu zostavovania profilov sériových a masových vrahov na základe rozhovorov so známymi tvárami, Wayne Williamsom, obvineným z vrážd detí v Atlante, dvojmetrovým Edmundom Kamperom  nekrofilom s IQ 145, ktorý medzi inými zavraždil aj svojich starých rodičov a matku, Robertom Hansenom a Larry Gene Bellom. Hansen mal na konte  v rokoch 1971 a 1983 smrť sedemnástich žien. Tvorcovia seriálu sa rozhodli Lovci resizematerial dramatizovať a zvolili fiktívnu dvojicu agentov FBI, Holdena Forda (Jonathan Groff), alter ego Douglasa a Billyho Tencha (Holt McCallany). Túto postavu inšpiroval Robert K. Ressler, rovnako agent FBI, ktorý sa zaoberal sériovými vrahmi a údajne je autor tohto termínu.

 

V úvode sledujeme Forda v konkrétnej akcii, snaží sa vyjednávať so šialencom, ohrozujúcim svoju manželku. Nakoniec si vpáli guľku do hlavy a jeho rukojemníčka ostane nažive, ale Forda prevelia do vzdelávacieho inštitútu FBI. Nová rola ho veľmi neuspokojuje, cíti, že príprava adeptov na prácu v polícii nie je na  zodpovedajúcej úrovni. Pridelia ho na oddelnie behavoristických vied v Quanticu (štát Virginia, sídlo Akadémie FBI) k Tenchovi, Lovci7 resizektorý sa venuje novátorskému konceptu profilovania zločincov, vytvoreného na základe priameho kontaktu s páchateľmi ťažkých zločinov.  Cieľom je dozvedieť sa čo najviac o motívoch vražedných útokov, ale postupne zistia, že väzni im môžu pomôcť objasniť aj vyšetrované prípady. Treba sa len vedieť opýtať a správne data analyzovať.

 

Dvojica dostane kanceláriu  kdesi v suteréne a pridá sa k nim i doktorka Wendy Carrová (Anna Torv). Zanechá svoju akademickú kariéru a vyhodnocuje material, zozbieraný Fordom a Tenchom. Časť rozprávania sa venuje i súkromiu trojice. Ford Lovci10 resizesi nájde priateľku Debbie (Hannah Gross), študentku sociológie. Tá v mnohom inšpiruje jeho odborné lektúry. Tench rieši s manželkou adoptovaného syna autistu a Carrová je sofistikovanou lesbičkou. Táto línia nie je len doplnkovým ornamentom, ale pomáha vytvoriť plnokrvné charaktery a prispieva i k vytvoreniu realistického dobového kontextu. Vychádzajú z neho  okolnosti i spôsob premýšľania nad podstatou úmysleného zabíjania. Čitateľná je atmosféra amerických 70. a 80. rokov, spoločenská situácia i prevládajúce názory.

 

Pohľad do "tela" zločinu odkrýva jeho netušené rozmery. Nápad zájsť do väznice za Edom Kamperom spočiatku pokladá Tench za hlúposť. Rozprávať sa s chlapom, ktorý zabil šestnásť Lovci4 resizeštudentiek, odrúbal im hlavy a súložil s ich mŕtvolami a následne s hlavou svojej matky mu nepríde veľmi užitočný. "Ukecaný vrah? To je dar z nebies", tvrdí Ford. Rozhovor s Kamperom ho nadchne a privedie na myšlienku využiť tento zdroj na poznávanie myslenia vraždiacich šialencov. Kamper sa o zabíjaní vyslovuje ako o povolaní. Keď sa Ford nad týmto označením pozastaví, opýta sa ho prekvapene: "A čo to je, hobby?"

 

"Ako ich máme chytať, keď netušíme, prečo to robia?", pýta sa Ford rozzúreného šéfa Sheparda (Cotter Schmidt). V ich náplni práce žiadne výsluchy neboli. Nakoniec ho presvedčia, ale celý project je tajný, referovať o ňom majú len jemu. Výskum sa Lovci11 resizeprelína s konkrétnymi prípadmi. Ford s Trenchom pracujú oficiálne ako vzdelávací lektori, obchádzajúci  policajné okrsky. Zaujímajú sa aj o prebiehajúce prípady. Súvis medzi oboma činnosťami objavia a snažia sa rýchle zužitkovať. Nikdo nemôže podať k zločinu lepší komentár ako iný zločinec. Je čoraz zrejmejšie, že suma znalostí z psychológie napomáha ich odhaleniu a usvedčeniu. Vypočúvajú Gene Deviera, vraha dvanásťročnej mažoretky. Svoju vinu popiera, a tak sa rozhodnú predložiť mu jej kostým i veľký kameň, ktorým ju zabil. Svoje reakcie už nedokáže ovládať a nekontrolovane sa roztrasie. Hranica medzi teóriou a praxou je pre nich problémom v momente, keď sa kauza dostáva k súdu a ich závery majú vplyv na udelenie Lovci8 resizetrestu. Nechcú trest smrti, lebo takýto rozsudok  by vrhol nepriaznivé svetlo na ich oddelenie a väzni i obvinení by s nimi odmietali hovoriť.

 

Začiatok druhej série začína výmenou šéfa, starý odchádza do penzie a nastupuje Tedd Gun (Michael Cerveris), plný obdivu voči ich práci. Sľúbi im, prístup ku Charlesovi Mansonovi, vodcovi skupiny, ktorá v noci z 8. na 9. augusta 1969 zavraždila manželku režiséra Romana Polańského Sharon Tateovú a štyroch ďalších ľudí. Medzitým sa snažia pomôcť pátraniu po vrahovi, vraždiacom podľa skratky ZMZ - zviazať, mučiť, zabiť. Tvrdí, že ho ovláda tritisíc rokov starý démon. Tím pozorne vypočúva svedkov a hľadá potrebné ukazovatele, odhaľujúce páchateľovú Lovci9 resizepovahu, zvyky a taktiku.

 

Panoptikum vrahov, najrôznejších charakterov s deviantnými črtami a pozoruhodnou fyzignómiou, od statických typov s nehybnými tvárami a hypnotickými očami, k nervným cholerikom, schopným vzbĺknuť na akýkoľvek impulz. Kasting bol jednou z vytríbených kvalít tohto seriálu. Zaujímavý bol i popis inštitucionálneho pozadia existencie oddelenia, prichádzajúceho s odlišnými a nezaužívanými postupmi. Bývalý šéf Shepard, konzervatívec s vojenskou minulosťou nemá pre neštandardné postupy  pochopenie a ustupovať začne až vtedy, keď je úspech zjavný. Tieto postoje ho pripravia o miesto. Neprejavil dosť flexibility a predvídavosti, aby napomohol dynamike metódy s Lovci12 resizedobrými výsledkami. Zúrivo tento fakt vmietne do tváre Holdena Forda pri rozlúčke s kolegami. Považuje ho za príčinu núteného odchodu. Ak by sa zdalo, že systém funguje ideálne, nie je to celkom tak, na výmenu stačil len obdiv iného úradníka a jeho odhad rýchleho úspechu.

 

Ďalšou povšimnutia hodnou situáciou je moment, kedy ich zradí pomocník Gregg (Joe Tuttle). Odovzdá  kazetu s rozhovorom s jedným zo zločincov a poukáže na to, že Ford prikázal časť prepísaného textu vyhodiť. Zdal sa mu príliš vulgárny a explicitný, nevhodný pre citlivejšie uši. Stíha a vypočúva ich preto Oddelenie profesionálnej zodpovednosti. Spochybňuje ich metódy, nie výsledky. Zatiaľ sme vždy trestuhodne málo Lovci5 resizepočúvali o inštitúcii ako o dôležitej súčasti výkonu spravodlivosti. Najväčší dôraz bol vždy na heroických postavách vyšetrovateľov, ale aj tých najschopnejších a najlepších môže odrovnať inštitucionálny teror, obvykle  zaštítený osobami s vlastnými dôvodmi a spôsobmi ako systém motivovať tak, aby vybraní jedinci neprosperovali a netriumfovali. Stačí napríklad pocit, že miesto si treba udržať za každú cenu a znižovať tak nepredvídateľný efekt rizika. Aj keď ide o nábeh na pozitívnu zmenu systému.

Tvorcovia nevyrábajú z ústredných postáv jednoznačne neomylných hrdinov. Domnelému vrahovi z Atlanty dokážu len dve vraždy dospelých mužov. Kto zabil 27 detí nikto nezistí, lebo prípad je uzavretý. Kto je potenciálnym vrahom sa dozvieme v ironickej koncovke, usvedčujúcej policajnú mašinériu z byrokratického pokrytectva. Tento seriál spĺňa široký register diváckych požiadavok, je detektívkou, dokumentom i kurzom profesionality ako pre policajtov, tak pre psychológov.


Lovci6 resizeMindhunter: Lovci myšlenek (Mindhunter, TV seriál), USA, 2017–2019
Dĺžka: 17 h 1 min. (Minutáž: 34–74 min.)
Manažér projektu: Joe Penhall
Réžia: David Fincher, Carl Franklin, Asif Kapadia, Andrew Douglas, Tobias Lindholm, Andrew Dominik
Predloha: Mark Olshaker (kniha), John Douglas (kniha)
Scenár: Joe Penhall, Courtenay Miles, Joshua Donen, Liz Hannah, Tobias Lindholm, Erin Levy, Carly Wray, Pamela Cederquist, Shaun Grant, Alex Metcalf
Kamera: Erik Messerschmidt, Christopher Probst
Hudba: Jason Hill
Strih:  Kirk Baxter, Tyler Nelson, Grant Surmi, Byron Smith, Eric Zumbrunnen
Scénografia: Steve Arnold
Kostýmy: Jennifer Starzyk
Producenti: Jim Davidson, Mark Winemaker, Liz Hannah
Hrajú: Jonathan Groff, Holt McCallany, Anna Torv, Stacey Roca, Hannah Gross, Joe Tuttle, Cotter Smith, Albert Jones, Lauren Glazier, Michael Cerveris, June Carryl, Cameron Britton, Sierra Aylina McClain, Sonny Valicenti, Zachary Scott Ross, Gareth Williams, Dohn Norwood, Nate Corddry, Siovhan Christensen, Alex Morf, Christopher Livingston, Katherine Banks, Crystal Lee Brown, Regi Davis, Erik Jensen, Happy Anderson, Peter Murnik, Thomas Francis Murphy, Ashley Smith, Jesse C. Boyd, David H. Holmes, Jordan Gelber, Chris James Boylan, Felix Solis, Tommy Nohilly, Judith Delgado, Matt Walton, Tobias Segal, Andrew Sensenig, Sam Strike, Austin Archer, Amelia Campbell
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.