Star Wars: Klonové vojny (Star Wars: The Clone Wars - TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Star3 resizeKeď George Lucas spomenul v Hviezdnych vojnách prvýkrát pojem Klonové vojny (konkrétne v kultovej epizóde IV - Nová nádej  z roku 1977), zrejme ani len netušil, že fanúšikovia sa tejto zmienky až tak chytia a že nakoniec vznikne i úspešné seriálové spracovanie. No stalo.

Nejde pritom o prvý seriál,  ktorý sa inšpiroval touto, z pohľadu kánonu Hviezdnych vojen, zásadnou udalosťou. Behom rokov 2003 až 2005, teda medzi odvysielaním druhej a tretej prequelovej epizódy, vznikla i prvá animovaná Star2 resizeverzia, pričom tú si zobral na starosť Genndy Tartakovsky – známy tvorca Cartoon Network seriálov ako Dexter's Laboratory, či Samurai Jack. Aj jeho vtedajšia novinka bola vysielaná na tomto prevažne detskom kanáli a disponovala podobným typom animácie. Išlo však len o menší projekt, neskôr zostrihaný do dvoch približne hodinových filmov. No  práve jeho úspech dal za vznik i novému spracovaniu, ktoré prvýkrát uzrelo svetlo sveta v roku 2008.

 

Tomu však v prvom rade predchádzal samostatný film, ktorý sa Star resizena popud samotného Georga Lucasa objavil aj v kinách. A je nutné povedať, že nešlo o veľmi šťastné rozhodnutie. Pomerne zábavná, no miestami i detinská a rýchlo zabudnuteľná zápletka bola iba jedným z bodov kritiky a príliš veľké nadšenie nevzbudila u fanúšikov ani minimalistická CGI animácia (George Lucas sa pritom nechal počuť, že tá mala za cieľ vzdať hold ako japonským anime, tak i štýlu supermarionation). Niť neostala suchá ani na Ahsoke Tano, mladej padawanke Anakina Skywalkera ako novo pridanej postave. O to vtipnejšie vyznieva Star5 resizefakt, že tá istá postava sa dnes teší prakticky univerzálnej obľube a zaradila sa medzi tie najpopulárnejšie vôbec... no to už trochu predbieham.

 

Po nepríliš pozitívne prijatej filmovej verzii to skrátka Star Wars: Klonové vojny nemali práve najjednoduchšie. Už prvá séria, ktorá zamierila rovnako ako jej predchodca na Cartoon Network, však dokázala čiastočne rozvíriť obavy. Hoci nešlo o žiadny zázrak a v dieloch s ďalším neobľúbencom Jar Jarom Star7 resizeBinksom atakovala miestami i pomyselné dno, ako celok dokázala predsa len ponúknuť zmysluplnejšiu zábavu. A časom sa to malo iba zlepšovať. Hoci sa mnohí seriáloví diváci vyjadrujú nezriedka priaznivo hlavne o začiatkoch, v prípade Klonových vojen to vonkoncom neplatí. Naopak, môžeme hovoriť skôr o postupnom naberaní obrátok a pomalej transformácii primárne detskej zábavy na projekt, ktorý miestami svojou temnotou predčil aj filmové spracovania.

 

Star6 resizeJeho výhodou a súčasne i nevýhodou je, že tu absentuje klasická rozprávacia štruktúra. Papierová nevýhoda spočíva v tom, že divák nesleduje diel po dieli rovnaké postavy, pretože tie sa nezriedka striedajú. Tie hlavné (Anakin Skywalker, Obi Wan Kenobi, či Ahsoka Tano) síce majú najväčší priestor, no dej uhýba v pravidelných momentoch niekam inam a často sa venuje i ďalším charakterom. V konečnom dôsledku to však nijak výraznejšie neprekáža a prevažuje skôr  kladná stránka tohto rozhodnutia – vďaka tomu totiž nezriedka dostávajú Star9 resizepriestor i tie menej prekreslené figúry z filmovej ságy, ktoré sa z prvoplánovo efektných, no inak plochých, postavičiek menia na plnohodnotných zástupcov univerza. A toto platí aj o jednotlivcoch stojacich na strane zloduchov ako gróf Dooku, generál Grievous, či Darth Maul. Špeciálnu zmienku si zaslúžia  aj inak identickí klonoví vojaci, ktorým sa podarilo predať nielen istú osobnosť, no v rámci možností i unikátnosť. A to sa jednoznačne počíta.

 

Star10 resizeSamotný seriál je inak koncipovaný antologicky a pozostáva ako z osamotených epizód, tak i z takzvaných story arcov, zameraných na jednu kontinuálnu zápletku. Tie pozostávajú z dvoch, až štyroch, na seba nadväzujúcich dielov a zameriavajú sa nielen na dianie na bojovom poli, ale aj na rôzne diplomatické misie, čím neustále rozvíjajú prezentovaný svet. Najvýraznejšia je v tomto aspekte zrejme tretia séria, ktorá zďaleka najviac ukazuje dopad dlho trvajúcej vojny na rôzne planéty, či rasy a súčasne i to, že republikový senát dokáže nezriedka viac, ako Star12 resizemnohými idealizovaní rytieri Jeri.

 

O Klonových vojnách by sa ešte dalo písať mnoho, no ďaleko lepšie je dať im šancu a na vlastnej koži sa presvedčiť, čo stojí za ich popularitou. Prvých päť sérií je už k dispozícii na zhliadnutie aj na HBO GO, pričom druhá až piata séria (celkovo ich  vzniklo sedem) sú dostupné v českom dabingu vôbec prvýkrát.

 

Star11 resizeStar Wars: Klonové vojny (Star Wars: The Clone Wars - TV seriál) USA, 2008–2020
Dĺžka: 48 h 58 min. (Minutáž: 22–23 min.)
Manažér projektu:: George Lucas
Réžia: Dave Filoni, Dave Bullock, Giancarlo Volpe, Bosco Ng, Justin Ridge, Kyle Dunlevy, Steward Lee
Scednár: Andrew Kreisberg, Brent V. Friedman, Craig Titley, Melinda Hsu Taylor, Cameron Litvack, Charles Murray, Steven Long Mitchell, Craig W. Van Sickle, Wendy Mericle, Chris Collins, Daniel Arkin, Paul Dini, Dave Filoni, Julie Siege
Hudba: Kevin Kiner, John Williams, Jose Molina
Strih: Nate Cormier
Producenti: Catherine Winder, Caroline Kermel
Hrajú: Anthony Daniels, Tom Kane, Matthew Wood, Ian Abercrombie, Corey Burton, James Arnold Taylor, Ashley Eckstein, Tom Kenny, Ron Perlman, Olivia d'Abo, Dee Bradley Baker, Matt Lanter, Gwendoline Yeo, Terrence 'T.C.' Carson, Phil LaMarr, Seth Green, Jim Cummings, Jennifer Hale, Jaime King, Alec Medlock, James Marsters, George Takei  Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.