Prací automat (The Laundromat)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Praci resizeOscarový režisér Steven Soderbergh, čo sa hercov týka, stavia na istotu a do svojho najnovšieho filmu, smutnotrpkej komédie Hrací automat, obsadil hneď viaceré esá - Garyho Oldmana, Antonia Banderasa a nesporne jednu z najlepších herečiek Hollywoodu Meryl Streep.

Soderbergh a scenárista Scott Z. Burns sa rozhodli, že nás dianím, teda chvastaním o svojej "genialite" budú sprevádzať dvaja všetkými masťami mazaní podvodníci. Komentátori prania špinavých peňazí, konkrétne aféry Panama Papers, sú zakladatelia právnickej firmy Mossack Foncesa and Co, teda Jürgen Mossack (Gary Oldman) a Ramón Praci2 resizeFonseca (Antonio Banderas), ktorí robia svoje podvody v daňovom raji. Korupcia, podplácanie, daňové úniky, podvody a najmä zakladanie množstva fiktívnych firiem - to je hlavná náplň ich práce a žonglujú s ňou dokonale. V rôznych kapitolách, ktoré komentujú, ale najmä na prípadoch ilustrujú, ako sa dá s ľuďmi vybabrať a obrať ich o všetko, sa v úvodnej stretávame so sympatickým manželským párom Ellen Martinovou (Meryl Streep) a Joe Martinom (James Cromwell), ktorí idú na výlet loďou. Čo čert nechcel prišla obrovská vlna, loď sa prevrhne a výsledok je 21 mŕtvych, medzi nimi i manžel Ellen. Smútiaca vdova sa dlho nevie spamätať z tragédie. A potom príde ďalší šok, odškodnenie je takmer nula, lebo majiteľ lode chcel ušetriť a dal sa poistiť lacnejšou spoločnosťou, ktorá existovala len na Praci11 resizepapieri. Našťastie, Ellen manžel svojou životnou poistkou zabezpečil, a tak nemá problém kúpiť si krásny byt v Las Vegas, presne tam kde sa s nebohým zoznámila. Ďalšia sprcha, realitná kancelária našla lepšieho kupca a vysnívaný byť je preč. No to už vdova nedokáže predýchať a začne svojsky s finančnou mašinériou bojovať. Ellen je prosto húževnatá a neodbytná. V ďalších kapitolách, nazvaných Tajomstvá, nás sprievodcovia oboznámia napríklad so základmi podplácania, falošnými poistkami, kupčeným s kradnutými orgánmi a ďalšími podvodnými

praktikami. To všetko ilustrujú vtipné epizódy ako napríklad bohatý černošský otecko, prichytený dcérou s jej najlepšou kamarátkou, podplatí svoju ratolesť, aby mame nič nevyzradila 20 miliónmi, šekom, ktorý je len zdrap papiera. Môžete si Praci6 resizevybrať, či tento podarený tatko oklamal aj svoju dcéru alebo sa sám stal obeťou podvodu. Všetko je možné. Ďalší prefíkanec chce vydierať čínsku milionárku, no je mu to osudné, tá je všetkými masťami mazaná. Ale keďže je to na hrane kritiky Číny aj ju spravodlivosť dobehne. A v závere sa, po veľkou oblúku, opäť stretneme s na všetko odhodlanou Ellen.

 

Steven Soderbergh zažiaril v roku 1989 v Cannes filmom Sex, lži a video a odniesol si Zlatú palmu. Potom už nasledoval jeden úspech za druhým - Erin Brokowich (Oscar pre Júliu Roberts),  Traffic – nadvláda gangov (Oscar za réžiu), Angličan, Dannyho jedenástka  a jeho ďalšie pokračovanie, Kafka, či remake Tarkovkého sci-fi Solaris. V ostatom čase sa mu až tak dobre Praci7 resizenedarí udržať si úroveň spomínaných diel, ale nikdy neklesne pod priemer. Každý jeho nový počin je niečím zaujímavý a podnetný. Tak je to aj v prípade Pracieho automatu, ktorý sa nezaradí medzi jeho filmové skvosty, no zaujme a nemal by sa podceňovať a kto má možnosť by si film mal pozrieť. Nielen pre bravúrne herecké výkony spomínaných hercov, ale celého ansámblu. Čo úloha to perla a v epizódnej úlohe sa mihla aj Sharon Stone, chvíľu mi trvalo kým som si v tej trme-vrme uvedomila, že je to ona a uvedomila si, že len veľkí herci neodmietajú malé úlohy.

 

Praci8 resizePrečo som však trochu na rozpakoch pri vyššom hodnotení Pracieho automatu. Neviem sa rozhodnúť, či bola kombinácia komentátorov, síce vynikajúco stvárnených Garym Oldmanom a Antoniom Banderasom, spájajúca jednotlivé epizódy, šťastnou voľbou. Scény, ktoré  až príliš zaváňajú dokumentaristikou, miestami pôsobili až rušivo. Možno aj v preto, že sugestívny nástup tragédie výletnej lode a z toho plynúce problémy, tak zaujmú, že chvíľami prekáža, že príbeh Ellen (vynikajúca Meryl Streep) sa nadlho vytratí. Soderbergh síce oblúk rozprávania dokončí, ale snímka sa mu rozpadla na mnoho vtipných a poučných epizód, ktoré akosi netvoria Praci5 resizejednoliaty celok. Hnevá to o to viac, že zneužívanie svetového finančného systému je témou výsostne aktuálnou a povedala by som, že v súčasnosti číslo jeden. Film by som povinne premietala mladým ľuďom, aby si uvedomili v akom svete žijú a čoho sa majú vyvarovať, pretože sofistikovanosť podvodného systému je prepracovaná už do takých obludných rozmerov, detailov a fínt, že to nemá obdobu. A, žiaľ, veľa vody potečie riekami sveta kým sa dostane do normálu, Ak vôbec...

 

Snímka Prací automat je však film, ktorý napriek výhradám, obohacuje tematickú paletu kinematografie, lebo prináša veľa ponaučenia, je režijne profesionálne zvládnutý a prináša humor a Praci12 resizenadhľad na súčasný celosvetový problém prania špinavých peňazí. Scenárista Scott Z. Burns si dal tú námahu a poriadne si posvietil na podvody celosvetovej ekonomiky, cítiť, že vie čo pranieruje a čo hodlá divákom naliehavo tlmočiť. Soderbergh zasa paranoidnosť a absurdnosť situácii dostatočne rozohral a napriek dokumentárnemu prídavku jeho posolstvo neoslabil. Snímka vyniká však najmä zrelými hereckými kreáciami a naliehavým apelom na naivných ľudí, aby si dobre rozmysleli s kým sa dajú do reči a nenaleteli na lákavé ponuky gangstrov a podvodníkov.

 

Praci13 resizePrací automat (The Laundromat), USA, 2019
Dĺžka: 96 minút
Réžia: Steven Soderbergh
Scenár: Scott Z. Burns
Kamera: Steven Soderbergh
Hudba: David Holmes
Strih: Steven Soderbergh
Scénografia: Howard Cummings
Kostýmy: Ellen Mirojnick
Producenti: Producenti: Scott Z. Burns, Steven Soderbergh, Lawrence Grey, Gregory Jacobs, Michael Sugar
Hrajú: Meryl Streep, Gary Oldman, Antonio Banderas, Jeffrey Wright, Matthias Schoenaerts, James Cromwell, Sharon Stone, Melissa Rauch, David Schwimmer, Robert Patrick, Nikki Amuka-Bird, Chris Parnell, Nonso Anozie, Will Forte, Rosalind Chao, Shoshana Bush, Ross Partridge, Larry Wilmore, Eric Michael Cole, Lydia Look, Kunjue Li, Jessica Allain, Brian Yang, Larry Clarke, Adrian Dev, Jan Hoag, Guido Föhrweißer, Melinna Bobadilla, Alexander Stasko, Nida Khurshid, Veronica Osorio, Cristela Alonzo, Nicholas Guilak, Juliet Donenfeld, Richard Chacon
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.