Nechutne bohatý: moc a zvrhlosť Jeffreyho Epsteina (Jeffrey Epstein: Filthy Rich, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Nechutne6 resizeV mnohých ohľadoch je  príbeh amerického finančníka Jeffreyho Epsteina poučný. Napríklad pre tých, ktorí hnutie #MeToo  sledovali s istou dávkou skepsy a legitímnych otázok ohľadne  dokazovania viny, či neviny často po desaťročiach, kedy malo dôjsť k sexuálnemu obťažovaniu  žien zo strany vplyvných mužov.

Prenos tejto agendy do odlišného spoločenského, povedzme európskeho prostredia, vypustil  podstatné črty mocenského pozadia, obsadeného postavami superbohatých a vplyvných mužov. Tí vo svojej  luxusnej izolácii stratili akékoľvek morálne zábrany a vyrazili za svojimi bezmocnými obeťami. Márne pokusy posadiť za mreže Epsteina, ktorý si na svoju obranu mohol najať a zaplatiť armádu špičkových právnikov, najrôznejších detektívov a ďalšieho obslužného personálu, napríklad na prehliadavanie odpadkov nielen obetí, ale i policajtov, do istej miery dovolili pochopiť právny voluntarizmus v Nechutne resizecelej kauze postihu mocných sexuálnych predátorov. Nepochybne k nim patril aj filmový producent Harvey Weinstein.

 

Jednotlivé diely nechávajú obete popisovať svoju cestu do masážneho salónu Epsteinovej rezidencie. Sústredil sa na tínedžerky z chudobných pomerov, často pod vekovou hranicou dospelosti, výmenou za peniaze, sľub financovania vzdelania, alebo zahraničné cesty.  Epstein za pomoci svojej partnerky Ghislain Maxwellovej, dcéry britského mediálneho magnáta Roberta Maxwella (pôvodom z Československa), vytvoril celý systém kupliarskej organizácie. Dievčatá boli honorované i za to, že k nemu priviedli svoje kamarátky. Napriek prvotnému šoku sa mnohé z nich k Epsteinovi vracali. Cesta k slobode bola zložitá, ako vypovedá jedna z nich, Epsteinoví agenti ju prenasledovali a vyhrážali sa jej.

 

Sledujeme aj Epsteinovu  osobnú históriu a spôsob, ako sa dostal k rozprávkovému bohatstvu. Začínal ako učiteľ Nechutne2 resizematematiky na Dalton School na Manhattne a je záhadou, ako sa vôbec k tomuto postu dostal bez doloženia univerzitného vzdelania. Niečo také nikomu inému neprešlo. Prešiel k spoločnosti Bear Stearns na Wall street, ktorú v 70. rokoch riadil Ace Greenberg. Michael Tennenbaum, bývalý pracovník Bear Stearns, popisuje ako mu Ace volal, aby urobil pohovor s istým Epsteinom. Poveril ho, aby im pripravil kvantitatívnu analýzu opcií. So všetkým sa vyporiadal skvele. Keď sa zistilo, že klamal o svojom vzdelaní a chceli ho

vyhodiť, chodil už so šéfovou dcérou. Dostal druhú šancu. Začiatkom 80. rokov  zakladá vlastnú firmu a venuje sa finančnému poradenstvu. Vlastní obrovské nemovitosti po celom svete, vlastné lietadlá a celý ostrov v Karibiku. Zoznam hostí je pestrý, prešli ním svetové celebrity, medzi inými herci Kevin Spacey, Bill Clinton alebo britský princ Andrew.

 

Nechutne3 resizeVyšetrovatelia popisujú zložité rokovania s postihnutými. Nakoniec i tie, ktoré a rozhodli vypovedať, súdom nestačia a Epstein odchádza po obvinení na kaucie, alebo si odsedí vo väzení len pár mesiacov. Úvod tvorí jeho odopieranie výpovede, odvolávaním sa na svoje právo mlčať. K otázke, či sa cíti vinný z kupliarstva sa na odporučenie svojich právnych zástupcov teda nevyjadruje.

 

Novinárka Vicky Ward z časopisu Vanity Fair rozpráva o príprave článku o Epsteinovi. Našla sestry, ktoré boli ochotné vypovedať a ich skúsenosti v článku popísala. Šéfredaktor Graydon Carter jej vysvetlil, že článok si musí pred publikovaním Epstein prečítať. Tvrdí, že sestry sa doň zamilovali, on ich city neopätoval a všetko ďalšie je jednoduchá pomsta. Šéfredaktor oznámil Wardovej, že mu verí. Aj jeho Epsteinov tím zastrašoval, na záhrade našiel mačaciu hlavu a v ráme dverí guľku. Wardová, v tom čase tehotná čelila vyhrážkam vrátane výstrahy, že najme šamana, ktorý jej nenarodené deti prekľaje. Článok pod názvom Talentovaný pán Epstein vyšiel vo Vanity Fair bez akéhokoľvek náznaku jeho temných chúťok.

 

Nechutne4 resizeRozprávanie ponúka i pohľad na svet bohatých v Palm Beach na Floride, kde mal Epstein jedno zo svojich sídel. Jeden z miestnych novinárov zo charakterizuje ako  izolovaný, hermeticky uzavretý svet ľudí, ktorí sa navzájom chránia. Epstein sa poznal i s Donaldom Trumpom, bývali tam od seba necelé dva kilometre. Trump sa oňom vyjadril  slovami, ktoré by iste neskôr rád vzal späť: „Jeffa poznám už 15 rokov. Je to fajn chlapík. Hovorí sa, že má rád krásne ženy tak ako ja.“

Policajt Michael Reiter bol policajným náčelníkom od roku 2001 do roku 2009. V roku 2001 prišiel Epstein na policajnú stanicu s darom 100 tisíc dolárov. O dva roky neskôr dostali udanie od susedov, že sa v jehorezidencii zdržuje množstvo mladých žien. Všetky však boli dospelé a tvrdili, že tam pracujú ako sekretárky. Postupne sa polícii podarilo zhromaždiť výpovede asi 40 Nechutne8 resizeneplnoletých svedkýň a obrátili sa s obvinením Epsteina na štátneho zástupcu Barry Krischera. V tom čase tvrdil, že dostane doživotie. Epstein dal dohromad& právnický „dream team“ – patrili doň i Kenneth Starr alebo profesor práv z Harvardu Alan Dershowitz. Obaja boli členmi tímu obhajujúceho prezidenta Trumpa pred impeachmentom v januári 2020. Starr sa v 90. rokoch podieľal na žalobe proti vtedajšiemu prezidentovi Billovi Clintonovi v kauze Monika Lewinská.
 
Obvinenie Epsteina z roku 2006 skončilo prepustením na kauciu. Právnikom sa podarilo spochybniť dôveryhodnosť svedkýň. Podieľala sa na tom aj ich dôsledná šikana. Epsteinov tím sa vyhrážal aj novinárom, ktorí sa začali o prípad zaujímať. Polícia Floridy sa obrátila na FBI a tí našli 10 rokov staré hlásenie výtvarníčky Marie Farmer a jej sestry Annie. Ukázalo sa, že aj FBI je na výkonný tím Epsteina krátka. Aj keď bol nakoniec odsúdený na 15 rokov, odsedel si 18 mesiacov a bol voľný. Všetko sa tiahlo až do roku 2019, keď už opäť sedel, tentoraz v manhatanskom Metropolitnom nápravnom zariadení  Nechutne7 resizenazvanom Hrobka. Tu sa nečakane ukončil jeho život, za záhadných okolností sa v cele obesil.

 

Sledovanie komplikovaného prípadu je i príbehom o neuveriteľnej moci peňazí a boja všetkých, obetí, polície i novinárov o spravodlivosť. Nič nie je v snahe zastaviť charizmatického a zručného obchodníka s jeho bohatstvom jednoduché a odvaha je v tejto kauze hodnotou kolektívnou. Je to poučná kauza a názorne ilustruje fakt, že i v demokratickej spoločnosti nie je dosiahnutie trestu za zjavný zločin proces rýchly a samozrejmý.  

 

Nechutne5 resizeNechutne bohatý: Moc a zvrhlosť Jeffreyho Epsteina (Jeffrey Epstein: Filthy Rich, TV seriál), USA, 2020
Dĺžka:  3 h 45 min (Minutáž: 55–58 min)
Réžia: Lisa Bryant
Kamera: Daniel Marracino, Thaddeus Wadleigh
Hudba: Justin Melland
Strih: Maria Cataldo
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.