Nula nula nula (ZeroZeroZero, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Nula4 resizePríbehy o mafii a drogách sa zo zoznamov úspešných diváckych titulov len tak nestratia. Môžu totiž ponúknuť všetko v jednom, zločiny na najrôznejší spôsob, detektívku, thriller, politický film a navyše melodrámu s nejakou fešnou love story.  Dnes okrem zábavy predstavujú aj zaujímavý materiál k úvahám o globálnych fenoménoch, lebo tieto obchody sa šíria celosvetovo a spájajú akékoľvek  destinácie bez ohľadu na vzdialenosti.

Takýto  ambiciózny rozsah ponúka aj seriál Nula, nula, nula. Jeho hrdinovia sa pohybujú v horách talianskej  Kalábrie, v Mexiku, Senegale, Mali, Maroku, v púšťach Maghrebu medzi bojovnými blízkovýchodnými kočovníkmi a islámskymi teroristami. Udalosti, literárne zachytené v románe  Roberta Saviana, autora slávnej Gomory (2006), začínajú v horskej Nula2 resizededinke kdesi v Kalábrii. Medzi stádami oviec sa spriadajú finančné plány a premýšľajú rafinované stratégie. Don Mino (Adriano Chiaramida) pripravil svoj návrat z dlhoročného úkrytu veľkolepo. Chce kúpiť náklad drog s plánom rozbehnúť nanovo  výnosný obchod. Mocenská situácia sa však medzitým zmenila. Jeho vnuk Stefano nemá v pláne podriadiť sa  starcovi a jedná na vlastnú päsť. Využije smrť hlavy rodinnej firmy sprostredkovateľov a dopravcov, Edwarda Lynwooda (Gabirel Byrne) a snaží sa vyhodiť z obchodnej schémy jeho následníkov, dcéru Emmu (Andrea Risenborough) a syna Chrisa (Dane DeHaan). Zastrašuje ich však márne. Dostatočne cynická i odvážna Emma okamžite kontaktuje dona Mina a Stefanovi sa dostane prvej výstrahy. V aute mu pred očami zhorí spoločník. Vie, že musí byť oveľa opatrnejší a uvedomí Nula11 resizesi, že svojho deda silne podcenil.

 

Ďalej sa divák zoznámi s členmi mexickej zásahovej jednotky na čele s istým Manuelom. Rozhodne sa aj so svojimi mužmi prejsť na druhú stranu, lebo má pocit, že jeho výcvik i výzbroj mu vystačí na krvavý boj o postavenie na drogovom trhu.  Popis najrôznejších foriem teroru  voči konkurentom, napĺňa časť deja, vrátane Manuelových  výčitiek svedomia. Zlikviduje člena svojho tímu, istého Králička a chodí za jeho tehotnou ženou, rozhodnutý nič netušiacej vdove pomáhať. Správa o tom, kto má v rukách výkon spravodlivosti nie je ani trochu optimistická. Výcvik jednotiek

rýchleho nasadenia i policajných jednotiek je vždy možnosťou, že prebehnú na druhú stranu a posilnia tieňové ekonomické štruktúry, Nula7 resizeorganizovanejšie a výkonnejšie ako slabý štát, rozožieraný  korupciou.

 

Všadeprítomnosť násilia a strata akýchkoľvek morálnych zábran sú hlavné správy seriálov o drogových karteloch a mafiách. Všetci  prirodzene chápeme, že drogy a všetko okolo nich sú zlo, ale na druhej strane sú portréty ich hrdinov  hlboko ľudské, trpiace a plné žiaľu. Chris po matke zdedil  nejakú nervovú chorobu, s ktorou sa dlho a bolestne umiera.  Keďže rozumie lodiam, Emma sa rozhodne, že bude sprevádzať náklad drog z Mexika do Európy. Na plávajúcu loď sa však z vrtulníku znesú členovia konkurujúcej mafie, organizovanej talianskou rodinou Bellantone. Chcú zabrániť prevozu  nákladu a následne si ho prisvojiť. Nemajú záujem na tom, aby sa Nula6 resizedon Minu ujal vedenia drogového obchodu. Preto donútia jeho vnuka Stefana k spolupráci. Posádku evakuujú a loď zapália. Zachráni ju Chris a dovedie do prístavu v Senegale. Trpiaci hrdina je neodolateľný hrdina, pretože ponúka  emocionálnu spoluúčasť a prežívanie, naviac vo vzrušujúcej dráme o záchrane drogového nákladu.

 

Cestovateľská stránka dobrodružstiev Chrisa a Emmy je vykreslená so zmyslom pre akčný kolorit všetkých miest ich  náročnej  a dramatickej cesty. S nákladom pokračujú cez Saharu do Mali, kde  Chrisa vytiahnu z auta a poslúži ako fiktívny doktor pri návšteve nemocnice, kde sa jednému z islámskych bojovníkov narodil syn. Za Nula9 resizedosť nepravdepodobných podmienok, vysvetliteľných jedine neopakovateľnou bravúrou, kombináciou korupcie, chladnokrvnej odvahy a neomylného psychologického inštinktu sa im podarí doraziť do marockého Tangeru a zorganizovať dopravu konzerv s papričkami jalapeno do Talianska. Bellantone, držiaci pod krkom Stefana hrozbou, že zabije jeho ženu a syna, sa nákladu nedopátra a všetko končí  v štýle antickej drámy.

 

Seriál ponúka všetko, čo sa vojde do atraktívneho diváckeho portfólia, napätie, vzťahy, rozvibrované akčné scény, kropené spektakulárnou brutalitou, postavy chladnokrvných obchodníkov, brodiacich sa v potokoch krvi, ale so zmyslom pre rodinné hodnoty. Nula12 resizeChýbajú mu tuším len sexuálne scény, inscenované s rovnako výbušnou intenzitou. Z niektorých rozprávacích postupov je napriek všetkému jasné, že sa sem-tam blysla i ambícia  pokúsiť sa o čosi viac, než predviesť  parádnu naháňačku.

 

K spomenutému nábehu na antickú drámu sa pridáva i pokus o osudový akcent celého diania. Dosahuje ho opakovaním  krátkych častí jednotlivých scén, vždy z iného pohľadu. Týmto zmnožením, vždy v trochu inom situačnom kontexte, sa všetko dianie dostáva do ireálnej, možno viac transcedentnej  roviny. Príbehu to neuškodí, naopak, málo pravdepodobné udalosti naberajú na dôveryhodnosti práve týmto vyňatím z reálneho časového sledu. K metafyzickému Nula10 resizenádychu prispela nepochybne aj postava Emmy s výnimočnou fyziognómiou, prifarbenou tónmi renesančnej  klasickej krásy s neurčitou éterickosťou morskej panny a neživou strnulosťou chladného, odemocionalizovaného výrazu. S touto netuctovou vizážou  môže Andrea  Risenborough hrať v rozprávkach i filmoch science-fiction. Svedčí to o vysokom profesionálnom nasadení tvorcov seriálu a veľmi schopnom kastingovom manažérovi. Čo však znamená ono „nulanulanula“ sa dozvedia len vyššie zasvätení.

 

Nula8 resizeNula nula nula (ZeroZeroZero, TV seriál), Taliansko, 2020
Dĺžka: 7 h 20 min. (Minutáž: 48–67 min.)
Manažéri projektu: Leonardo Fasoli, Mauricio Katz, Stefano Sollima
Réžia: Janus Metz, Pablo Trapero, Stefano Sollima
Predloha: Roberto Saviano (kniha)
Scenár: Max Hurwitz, Maddalena Ravagli, Leonardo Fasoli, Mauricio Katz, Roberto Saviano, Stefano Sollima, Stefano Bises
Kamera: Paolo Carnera, Romain Lacourbas, Vittorio Omodei Zorini
Hudba: Mogwai
Strih: Hervé Schneid, Alejandro Brodersohn
Scénografia: Paki Meduri
Kostýmy: Veronica Fragola
Hrajú: Andrea Riseborough, Dane DeHaan, Gabriel Byrne, Érick Israel Consuelo, Giuseppe De Domenico, Mauricio Méndez, Harold Torres, Diego Cataño, Claudia Pineda, Nabiha Akkari, Seydina Baldé, Hawn Tran, Wayne Pére, Summer Selby, Julian Sedgwick, Ferruccio Ferrante, Jesús Lozano, Armando Comonfort Santiago, José Salof, Antonino Paone, Terese Aiello, Omar Ayala, Silvia Carusillo, Noé Hernández, Magnolia Nunez, Rebecca Chulew, Lucy Faust, Cynthia LeBlanc, Elton LeBlanc, Diana Mercado, Marco Antonio Aguirre, Luna Balvanera, Mark Grosy, Ben Zair, Adriano Chiaramida, Francesco Colella, Nika Perrone, Antonio Alveario, Angelo Campolo, Maurizio Cardillo, Walter Cordopatri, Anna Maria De Luca, Paolo Gasparini, Saverio Malara, Víctor Huggo Martin, Flavio Medina, Giovanni Serratore, Pablo Abitia, Dion Basco, Christopher Berry, Costantino Comito, Alessandro Lombardo, Marco Silani, Belén López, Pedro Joaquín, Fernando Cuautle, Tchéky Karyo
Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.