The Marvelous Mrs. Maisel 1-3. séria, TV seriál

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Madme7 resizeAko sa typická mladá panička, ktorá žije svoj americký sen zmení na (takmer) samostatnú a (takmer) emancipovanú ženu? Úplne jednoducho! Podvedie ju manžel, príde o všetok svoj majetok a musí sa zabezpečiť svoje dve deti. No a popri tom si buduje kariéru nezlučiteľnú s predstavami tradičnej americkej spoločnosti 50. rokov.

Prime Video od spoločnosti Amazon doposiaľ vyprodukovalo tri série po osem, desať a osem epizód tohto mimoriadne obsahovo i štylisticky zaujímavého seriálu o mladej, krásnej a konvenčne proporčnej Mrs. Maisel. Táto odvážna a rušná dobovka je dielom manželského dua Amy Sherman-Palladino a Daniel Palladino, teda tvorcov obľúbeného kultového Madame3 resizeseriálu Ženy z rodu Gilmoreovcov s intenzívnou feministickou analógiou, ktorú rozhodne oko diváka rozhodne neprehliadne ani v ich najnovšom seriáli The Marvelous Mrs. Maisel.

 

Prvá séria je v kontexte súdobých spoločenských pomerov azda najzaujímavejšia, najšokujúcejšia aj najfeministickejšia zo všetkých. Ide o priamy dôsledok obrovských zmien, ktoré sa v živote hlavnej hrdinky Midge stali v priebehu jediného roka. Reflektuje tradičné pomery americkej spoločnosti v 50. a 60. rokoch. Usporiadanie spoločnosti, rozdelenie na prísne mužské a ženské, dôraz na povrchovú krásu a spoločenský status, menejcenné postavenie žien v spoločnosti, ich nenaplnené túžby a podobne. Midge má s manželom Joelom krásny dizajnový byt v Upper West Side na Manhattane, porodila dve deti, ostala s nimi v domácnosti, starala sa Madame8 resizeo byt, chodila do ženských klubov, na kurzy zvláštneho dobového fitness, podporovala manžela vo všetkom, aj v jeho záľube robiť síce vykradnutú, no predsa len stand-up comedy.

 

Budúcnosť však nikdy nie je úplne jasná. Zaužívané konvencie sa mestskej paničke z večera do rána začnú rozpadať. Na jej doposiaľ usporiadanom živote to zanechá fatálne dôsledky. Fatálne pre typickú ženu vtedajšej doby, no nie až také tragické pre mladú, cieľavedomú a silnú ženu, akou je Midge (Rachel Brosnahan). Napriek tomu, že ju podvedie manžel, príde o byt, musí sa nasťahovať k rodičom, starať sa o dve deti, nemá žiadne úspory, ba dokonca musí zažiť najhoršie poníženie celej rodiny – nájsť si prácu Madame10 resizeako každé iné nezabezpečené dievča, Midge prijíma túto výzvu raz so vztýčenou, inokedy pokorenou hlavou. Divák tak postupne sleduje prerod hlavnej postavy z usilovnej domácej paničky na silnú emancipovanú ženu.

 

Teda takmer emancipovanú. Cez deň sa snaží zarobiť čo najviac peňazí a po nociach sa zase venuje tomu, čo najviac miluje, teda stand-up komédii. Na druhej strane si však Midge nemôžeme idealizovať. Určitá časť jej života totiž musela ísť na vedľajšiu koľaj. V jej prípade to bola, paradoxne, jej úloha matky. V podstate nezodpovedná Midge tak svoje deti odkladá k rodičom alebo opatrovateľke a niekedy takmer zabudne, že nejaké deti má. Midge teda vždy osciluje medzi tým, či si zvoliť ťažší spôsob, ako Madame9 resizedosiahnuť svoj vytúžený cieľ v podobe zabezpečenia seba a svojej rodiny vlastnou snahou a tvrdou drinou alebo sa vydať cestou pomerne jednoduchého získania finančných istôt – znova sa vydať. Dôležitá je teda jej voľba viesť usporiadaný život alebo si zvoliť voľnosť, nezávislosť a užívať si život.

 

Celým dejom seriálu sa tiahne zaujímavá muzikálna línia. Každá väčšia scéna je komponovaná, ako veľké muzikálové predstavenie s vopred dohodnutou choreografiou. Každá postava na ulici, každý komparzista, ba i každá rekvizita sa napriek tejto striktne danej štruktúre hýbe maximálne prirodzene a všetko prebieha akoby to bola bežná časť reality. Táto neutíchajúca pasia režisérov vytvoriť Madame resizezhudobnené choreografické sekvencie vyvrcholí v zatiaľ poslednej sérií, ktorá pôsobí ako kočovný cirkus a muzikál v jednom. A síce na úspešnom turné teraz už Mrs. Meisel po Amerike, ktoré odhaľuje mnohé úskalia, temné i svetlé stránky a úspechy zábavného priemyslu i ťažkopádnej americkej spoločnosti, vrátane rasových a etnických rozdielov.

 

Rovnako autenticky a mimoriadne sviežo pôsobí celá atmosféra na prelome 50. a 60.rokov v New York City. Krásne strihy, nápadité vzory a farebné kombinácie sú charakteristickými prvkami všetkých kostýmov. Ešte aj z čiernej kostyméri vytvorili krásnu výraznú farbu. Podobne farebne je zobrazené aj mesto. Farebná žiara reflektorov a reklamných billboardov lahodí oku každého diváka. Madame11 resizeCelá vizuálna zložka filmu je tak esteticky krásna.

 

Okrem mimoriadne vtipnej Mrs. Meisel, ktorej performance má vďaka apelu a kritike aktuálnej spoločnosti prudko provokatívny charakter je zdrojom situačnej komiky aj vykreslenie samotnej židovskej komunity. Predsudky, zvyky, tradície, mindset i také to konvenčné spájanie Židov s lakomstvom a prepychom je doslova prvoplánovým humorom, ktorý je už síce ošúchaný, no v spojení s geniálnym hereckým obsadením vytvára kvalitný koláč sarkazmu. V tomto prípade sa síce na jednej strane zasmejeme, no keď si vzápätí uvedomíme v akej dobe sa vlastne nachádzame, tieto Madame5 resizekomické situácie nám skôr pripadajú tragikomicky.

 

Príbehov silných žien v konvenciami opradenej spoločnosti máme v histórii i fikcii neúrekom. Akurát o nich nevieme. Práve originalita, či už obsahová alebo formálna, robí z Marvelous Mrs. Maisel zaujímavý kúsok, ktorý sa rozhodne oplatí sledovať. Aj napriek tomu, že Prime Video je pre slovenský trh menej známou a menej zaujímavou streamovacou spoločnosťou ako konkurencie Netflix alebo HBO GO.

 

Madame6 resizeThe Marvelous Mrs. Maisel (TV seriál) USA, 2017–2019
Dĺžka: 23 h 10 min. (Minutáž: 43–76 min.)
Manažéri projektu: Amy Sherman-Palladino
Réžia: Amy Sherman-Palladino, Daniel Palladino, Scott Ellis… (více)
Scenár: Amy Sherman-Palladino, Sheila R. Lawrence, Daniel Palladino
Kamera: M. David Mullen, Eric Moynier
Hudba: Leslie Ann Phillips
Strih: Brian A. Kates, Kate Sanford, Tim Streeto, Andrew Mondshein
Scénografia: Bill Groom, Susan Kaufman (set dekoratér)
Kostýmy: Donna Zakowska
Hrajú: Rachel Brosnahan, Tony Shalhoub, Michael Zegen, Alex Borstein, Marin Hinkle, Justine Lupe, Eden Malyn, Joey Stromberg, Ned Van Zandt, Barbara Kingsley, Byron Jennings, Jon Wolfe Nelson, Caitlin Mehner, Victor Verhaeghe, Bailey De Young, Luke Kirby, Gilbert Gottfried, Betsy Hogg, Holly Curran, Brian Tarantina, Doris McCarthy
Distribúcia: Prime Video
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.