Tekutý piesok (Störst av allt/Quicksand, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Tekuty resizeStrelba na školách bola donedávna americkou špecialitou a vyvolala širokú diskusiu o držaní zbraní. Škandinávia  zažila v roku 2011 masívny útok Andresa Breivika s konečným počtom 77 mŕtvych, po bombových útokoch v Osle a následne na ostrove Utöya, kde strieľal do účastníkov letného tábora Zväzu robotníkej mládeže. V roku 2018 sfilmoval nórsky režisér Eric Poppe  tieto udalosti vo filme Utöya.

Hľadať interpretačný kľúč k švédskemu seriálu Tekutý piesok v tomto "ozbrojenom" kontexte by asi nestačilo. Vznikol podľa rovnomennej románovej predlohy spisovateľky Malin Persson Giolito a dostal sériu ocenení, vrátane ceny za najlepší švédsky kriminálny roman za rok 2016, udeľovaný Akadémiou švédskych spisovatelov kriminálok. Je dôležité  Piesok2 resizepoznamenať, že ho neinšpiroval žiadny konkrétny prípad.

 

Príbeh hlavnej hrdinky Marie Norbergovej (Hanna Ardehn), študentky strednej školy v Djusholme, kde došlo k útoku, nemá jasné obrysy. Okolnosti streľby sú predmetom vyšetrovania. Kauzy sa ujme skúsený advokát Peder Sander (David Dencik, naposledy sme ho videli v Dokonalom pacientovi) a jednotlivé diely sa odvíjajú v dvoch úrovniach, súčasnej, ktorá popisuje kroky súdnej procedúry, keďže Marie bola obvinená z vraždy. Našli ju nehybne sediacu v triede, kde došlo k streľbe a na šatách mala krv spolužiakov. Takmer nič si z osudnej udalosti nepamätá.

 

Retrospektívna línia sa vracia k jej vzťahu so spolužiakom, synom bohatého obchodníka, Sebastianom Fagermanom (Felix Sandman). Chlapec je sebavedomý a bez zábran si užíva všetko, Piesok9 resizečo je na dosah, od alkoholu až po drogy. Marii jeho pozornosť lichotí. Uvedie ju nielen do luxusného života, ale aj do svojich komplikovaných vzťahov s otcom Claesom (Reuben Salmander). Ten v dievčati  vidí nádejnú partnerku nezodpovedného a nekontrolovateľného syna. Rodinu Marie pozýva otec Fagerman počas výletu do Francúzska  na svoju prepychovú jachtu a jej matka je pri pohľade na všadeprítomné bohatstvo nadšená.

 

Dynamika vzťahu tragickej dvojice sa vo vzájomnej súhre stále viac ponára do krážov "l´amour fou" , šialenej lásky bez akýchkoľvek racionálnych korektívov. Všetko sa odohráva v Piesok11 resizekruhu spolužiakov, ktorí Marie varujú. Výstražné znamenia sú zbytočné a ťažko to nesie najmä Samir Said (William Spetz), lebo Marie sa mu páči a ani on jej nie je ľahostajný. Je pôvodom z Blízkeho východu a Sebastian si ho bez obalu podáva. Vysmieva sa z jeho rodičov. Otec, zrejme kedysi právnik, sa živí ako taxikár. Spoločenské rozdiely medzi študentmi sú značné a v tomto prípade súvisia aj s postavením emigrantov. Scenár sa snaží tieto postavy objektivizovať, kým Samir je inteligentný a zodpovedný, ďalší zo spolužiakov Dennis (Suheib Saleh) je známy ako drogový dealer, zásobujúci  hlavne Sebastiana. Vyšetrovanie sa snaží o rekonštrukciu prípadu. Pred súdom svedčí i Samir. Bol síce postrelený, ale celú situáciu si pamätá dosť jasne. Tvrdí, že Marie Piesok resizezastrelila spolužiačku Amber i Sebastiana a dievčaťu priťaží. Hrozí jej štrnásť rokov väzenia. Obhajca podrobnou rekonštrukciou celú záhadu rozkryje a rozsudok všetkých prekvapí.

 

Tvorcovia príliš v seriáli neexperimentujú a siahajú po overených motívoch i situáciách. Pri absencii širšieho prostredia, zahŕňajúceho najmä prírodný priestor, sa strácajú možnosti obohatiť príbeh o roviny, začleňujúce ľudské deštrukčné konanie do zaujímavejších súradníc, tak typických pre škandinávsku kultúru. Je to predovšetkým urbánny príbeh, vetrajúci  problémy nefunkčnej rodiny, spoločenských rozdielov a v zadnom pláne naznačuje negatívne pôsobenie bohatstva, kde snáď môžme tušiť kritického protestantského ducha s jeho asketickými imperatívami. Znie to trochu zjednodušene, ale záporné postavy ako syna tak otca majú Piesok14 resizetento druh spoločenského zaradenia. Kladne naopak pôsobí proletársky pôvod emigranta Samira. Rodina Marie reprezentuje typických malomeštiakov, uctievajúcich všetko, čo je spoločensky nad nimi a pohŕdajúci ostatným. Marie je alergická najmä na matku.

 

Všetko zachraňuje profesionálna realizácia značne schematického  materiálu. Scenár napísala osvedčená Camille Ahlgren, ktorá sa podieľala i na slávnom švédsko-dánsko-nemeckom seriáli Most (2011-2018). Jednotlivé charaktery sú rozpracované nápadito a citlivo, so znalosťou psychológie tinedžerov, ich životného štýlu, sympatií i antipatií k okoliu. Svedčí o tom i slušné obsadenie a herecké výkony hlavných postáv. Disciplinovaná a funkčná kamera kladie dôraz na minimalizmus priestoru a rozširuje možnosti psychologického rozmeru rozprávania.

 

Piesok8 resizeZrejme nie je náhoda, že sa v televíznych seriáloch oveľa intenzívnejšie opakujú hrdinovia a hrdinky, ktorí netušia pôvod svojho činu, buď si ho tak ako Marie jednoducho nepamätajú, alebo nerozumejú tomu, prečo vraždili. Takýto prípad napríklad vyšetruje detektív Harry Ambrose v seriáli Hriešna duša, kde žena neočakávane ubodá na pláži nožíkom na ovocie neznámeho muža. Vyšetrovanie motívu zločinu sa tak nápadne podobá psychiatrickému vyšetreniu a mení  do značnej miery profesionálne predpoklady úspešných kriminalistov. Súdna kauza, o ktorú v seriáli Tekutý piesok ide, tak ďaleko nesiaha, obhajcovi stačí jednoduchý racionálny úsudok aby dokázal, ako sa všetko odohralo. V roli diváka je tu samotná Marie. Konečne pochopí svoju rolu v melodráme, kde sa za lásku a starostlivosť neodmeňuje, ale trestá.

 

Piesok12Tekutý piesok (Störst av allt/Quicksand, TV seriál), Švédsko, 2019
Dĺžka: 4 h 35 min (Minutáž: 41–49 min)
Réžia: Per-Olav Sørensen, Lisa Farzaneh
Predloha: Malin Persson Giolito (kniha)
Scenár: Camilla Ahlgren, Alex Haridi, Veronica Zacco
Kamera: Ulf Brantås
Hudba: Kristian Eidnes Andersen
Strih: Thomas Lagerman
Zvuk: Mattias Eklund, Jens Johansson, Martin Mighetto, Pe… (více)
Scénografia: Sara Wiklund
Masky: Daniela Mengarelli
Kostýmy: Madeleine Thor
Producenti: Frida Asp, Fatima Varhos
Hrajú: Hanna Ardéhn, Felix Sandman, David Dencik, Ella Rappich, Arvid Sand, Helena af Sandeberg, Samuel Fröler, Anita Olatunji, William Spetz, Maria Sundbom Lörelius, Sven Wollter, Anna Björk, Shanti Roney, Reuben Sallmander, Iman Mirbioki, Alva Bratt, Louise Edlind, Malin Persson Giolito, Rebecka Hemse, Iris Herngren, Kalled Mustonen, Marall Nasiri, Astrid Plynning, Christopher Wollter, Evin Ahmad, Suheib Saleh, Sebastian Sporsén, Jeanette Holmgren, Andreas Gauffin, Anna Bjelkerud, Helen Al-Jnabi, Isa Aouifa, Tobias Cronwall, Sofia Perlgård
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.