Diaľničná hliadka (The Highwaymen)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Dialnica resizeNetflix si vie vybrať realizátorov svojich projektov. Tentoraz padla voľba na režiséra, scenáristu a producenta Johna Leea Hancoka, ktorý sa ujal príbehu zločineckej dvojice Bonnie a Clyde z pohľadu strážcov zákona, nie ako naopak v roku 1967 Arthur Penn vo filme Bonnie a Clyde v hlavných úlohách s Warrenom Bethym a Faye Dunaway. Snímku nazval Diaľničná hliadka.

Read More

Hancock zasa vie, kto mu dokáže vierohodne zahrať legendárneho texaského rangera Franka Hamera (Kevin Kostner) a jeho kamaráta, takisto nemejnej povestného rangera Maneya Gaulta (Woody Harrelson). Porovnávať Pennov film s Diaľničnou hliadkou je podľa mojej mienky nezmysel. Slávny Arthur Penn priniesol na filmové plátno síce dvoch zločincov, ale v Dialnica2 resizepodstate zidealizovanú mileneckú dvojicu, ktorej mnohí diváci do posledného momentu možno aj fandili. Snímka mala zaslúžene ohromný úspech, aj vďaka dvom slávnym hercom, ale od reality mala ďaleko. Malá, útla a bezohľadne vraždiaca  Bonnie Parker (Emily Brobst) a takisto vzrastom neveľký zločinec Clyde Parker (Edward Bossert) nemajú so svojimi filmovými predchodcami veľa spoločného, iba ak povesť vraždiacich detí, ktorí sa stali u obyvateľstva veľmi populárni. Príbeh sa odohráva v roku 1934, po veľkej hospodárskej kríze, ľudia boli zbedačení, hladní a takmer bez východiska z neľahkej ekonomickej situácie. Preto boli tieto deti tak populárne, lebo trestali v očiach chudoby bohatých. To, že vraždili hlava - nehlava bolo akosi vedľajšie. Lenže guvernérka Miriam Ferguson (Kathy Bates) musela toto vyčíňanie konečne zastaviť. Dialnica4 resizePoslednou kvapkou bol prepad strážcov casthamskej väznice, keď pomohli k úteku niekoľkým trestancom, ktorí potom rozšírili rady ich bandy. Rázna dáma povedala dosť a síce nerada, ale obrátila sa na bývalého rangera Franka Hamera, ktorý sľúbil manželke, že sa už nikdy k tejto práci nevráti. No ponuku prijal a prizval na spoluprácu svojho bývalého kumpána Benjamina Gaulta, nazývaného Maney. Zo začiatku akoby si to rozmyslel, ale Maney to nevydržal a sám sa k nemu pridal. Chlapi už nie sú najmladší, ale ich skúsenosti sú na nezaplatenie.  Kým si zástupca dallaského šerifa Ted Hinton (Thomas Mann) nevie rady, Frankova intuícia je obdivuhodná. Vie sa vcítiť do myslenia zločincov, a tak veľmi ľahko príde na to kde ich hľadať.

 

Bonnie a Clyde vyčíňali v mnohých štátoch amerického Dialnica8 resizestredozápadu, objavili sa vraj aj v Araknsase, ale Diaľničná hliadka sa sústredila len na posedný úsek ich života, od povestného casthamského prepadu až po angažovanie dvoch penzionovaných rangerov a notoricky známe finále ich života, fascinujúco filmovo stvárnené. Na gangsterskú mileneckú dvojicu sa vystrieľalo 167 projektilov a v ich telách sa údajne našlo 43 striel. Šokujúce... Snaha tvorcu bolo zaznamenať udalosti čo najvernejšie, ale v neposlednom rade sugestívne vpašovať do príbehu aj etické problémy na tému zločinnosti ako takej. Príbeh je známy, pre diváka bude však zaujímavé čo sa odohrávalo medzi tým a najmä, samozrejme, medzi dvomi starými priateľmi. Nie je ťažké stotožniť sa s postojom oboch, lebo v podstatet Dialnica5 resizeobaja majú svoju pravdu.

 

Frank si na túto úlohu dolapiť Bonnie a Clydea požičal od manželky jej vysnívaného Forda a Maney, ktorý pochybuje o jeho šoférskych schopnostiach, paradoxne nesmie za volant. Legendárni milenci sa zasa vyvážajú na olivovosivom Forde V8. Sú neprehliadnuteľní a nepolapiteľní. Lenže, ako sa hovorí: dovtedy sa chodí s krčahom na vodu kým sa nerozbije, platilo aj v ich prípade. Popri veľkej sympatii a obdive, vždy sa nájde niekto, kto s takýmto správaním nesúhlasí alebo zradca, ktorého motívy sú často veľmi ľudské a pochopiteľné. Takto sa dostane do hry aj Dialnica7 resizeotec jedného člena tejto bandy, ktorý za pomoc možno pomôže synovi zo šlamastiky.

 

Film nie je náhodou nazvaný Diaľničná hliadka, lebo takmer všetko sa odohráva v aute, ktoré brázdi prašné cesty Ameriky 30. rokov. Zohratí kamaráti trávia svoj čas v aute, najviac na diaľnici, odľahlej čerpacej stanici, mestách a farmách. Dej plynie v pomalom tempe, ale nie bez napätia, tak v psychologickej ako aj v akčnej rovine. Pomaly sa vynára rozdielnosť pováh dvoch obávaných rangerov. Maney je mäkší, oveľa empatickejší, Frank je tvrdý chlap, nezastaví sa pred ničím, v každej situácii vie čo má urobiť, nepozná zľutovanie, no nie je bezcitný. Na Hranica8 resizeilustráciu jeho prístupu k životu je najvýrečnejšia jedná z kľúčových scén filmu – stretnutie s otcom Clyda Henrym Barrowom (William Sadler). Tu sa príbeh posúva k úvahe o večnej téme zla a dobra v človeku. Nikto zatiaľ nedokázal prísť na podstatu toho, prečo sa jeden vydá na cestu zločinu a druhý ostane slušným človekom. Totiž témou tejto výmeny názorov je prečo sa Clyde pridal na stranu zločinu a Frank zločincov trestá. Východiskový bod rozhodovania oboch je zlá skúsenosť. No zjednodušená odpoveď neexistuje, takže zaujať stanovisko ostáva na divákoch.

 

Snímka Diaľničná hliadka je gangsterská road movie, western, kriminálna dráma a trochu aj filozofická úvaha o zlobe a krutosti v ľuďoch. Po Hranica10 resizerealizačnej stránke je dobre zvládnutá (trochu svižnejšie tempo by sa bolo zišlo) Johnom Leeom Hancockom (Zachráňte pána Banksa, Pevnost Alamo, Hráč, Zakladateľ), s vynikajúcimi hereckými výkonmi Kevina Kostnera a Woodyho Harelsona. Sú zohratí ani jedno gesto, ani jeden pohľad nie je zbytočný. Bez diskusie výborné kreácie. Poryvy ich rozpoloženia a napätie dokonale dopĺňa hudba Thomasa Newmana a atmosféru 30. rokov minulého storočia atmosférotvorne dopĺňa kamera Johna Schwartzmana. Skvelá kamera hrá kľúčovú rolu v celom príbehu, lebo práve pomalé, priam ospalé zábery, striedajúce sa s akčnými scénami, sú vizuálne mimoriadne atraktívne a nenápadne podčiarkujú vypäté herecké scény.

 

Hranica9 resizeDiaľničná hliadka je vydareným  maistreamovým príspevkom Netflixu oživiť dobu veľkej hospodárskej krízy, ktorá plodila chudobu, nešťastie a násilie. Dobu, ktorá prechádzala ťažkým obdobím, ktorú bez úhony prežili len silní jedinci. Dobu, ktorá bezprecedentne obdivovala ľudí, ktorí sa jej vzopreli, vyrábala mediálne hviezdy zo zločincov, bezhraničný obdiv más k nim a tiež problém, ako čo najrýchlejšie v tomto chaose nastoliť poriadok. Záverečná scéna je eklatantným príkladom toho, aká bola tá doba krutá.   

 

Dialnica6 resizeDiaľničná hliadka (The Highwaymen), USA, 2019
Dĺžka: 132 minút
Réžia: John Lee Hancock
Scenár: John Fusco
Kamera: John Schwartzman
Hudba: Thomas Newman
Strih: Robert Frazen
Scénografia: Michael Corenblith
Kostýmy: Daniel Orlandi
Producent: Casey Silver
Hrajú: Kevin Costner, Woody Harrelson, Kathy Bates, Kim Dickens, John Carroll Lynch, W. Earl Brown, Thomas Mann, David Furr, William Sadler, Jesse C. Boyd, Jane McNeill, Billy Slaughter, Jason Davis, Josh Caras, Dean J. West, Mitch Eakins, David Born, Kaley Wheless, Emily Brobst, Brandon O'Dell, Troy Anthony Hogan, Izzy G., Alex Elder
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.