Trojitá hranica (Triple Frontier)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Hranica5 resizeAmerický režisér J. C. Chandor mal k nakrúteniu filmu Trojitá hranica k dispozícii výbornú zostavu hercov, na čele  s Benom Affleckom, atraktívny námet a nádhernú scenériu Ánd na pomedzí troch štátov Peru, Kolumbia a Brazília. Stačilo to k realizácii dobrého akčného filmu?

Z veľkej časti áno. Päť kamarátov, ostrieľaných chlapov z vojny, sa po službe rozíde každý svojou stranou. Vojnoví hrdinovia, ktorí by si mali žiť na výslní, sa však boria s finančnými problémami až do chvíle, kým sa na obzore neobjaví Santiago čiže Pope (Oscar Isaac) s geniálnym plánom, ako zlikvidovať zloducha a pritom sa dostať aj k peniazom. Ich Hranica2 resizecieľom bude narkobarón Lorea, ktorý si nahonobil obrovský majetok a tyranizuje celé okolie. Nikto nevie kde sa skrýva, ale Pope to zistí. Jeho informátorkou je krásna Yovanna (Adria Arjona), ktorá ako protislužbu žiada oslobodenie brata z väzenia a útek do bezpečia. Získať z tohto dobrodružstva aj nejaké peniaze je, aspoň to Pope zo začiatku tvrdí, bonus navyše. Lenže to nie je celkom pravda a ako vždy ide len a len o peniaze. Chlapi váhajú a kým do toho nepôjde ich bývalý veliteľ Tom Davis (Ben Affleck) nedajú jednoznačnú odpoveď. Až keď sa dá prehovoriť a opäť veliť celej akcii sa pridajú bratia William (Charlie Hunnam) a Ben (Garett Hedlund) Millerovci a Francisco (Pedro Pascal). A dobrodružstvo sa môže začať. Všetko je presne naplánované a skupina sa s Hranica7 resizeinštruktážou informátorky vydá do džungle, tam má totiž Gabriel Martin Lorea (Reynaldo Gallegos) svoj hlavný stav aj s rodinou. Využijú chvíľu kým família neodíde do kostola a zaútočia.

Všetko sa vydarí, ale všemocné peniaze urobia svoje. Keď vidia aké úžasné bohatstvo sa v dome skrýva stratia hlavu a od tej chvíle pokazia čo sa len dá. Jeden malér strieda druhý. Čoho sa dotknú horí - obrazne i doslova. Nie sú schopní zvážiť ani takú maličkosť, že helikoptéra musí preletieť Andy a taký veľký náklad neunesie. Ako sa tento riskantný výlet skončí nie je ťažké ani uhádnuť, ani opísať. Čo sa však nedá slovami vyjadriť sú nádherné zábery Ánd, vynikajúco snímané z rôznych uhlov kameramanom Romanom Vasyanovom.

Hranica9 resizeS trochou nadsázky sa dá povedať, že hlavnú rolu v tomto filme hrá príroda. Čo záber to pastva pre oči.

 

Snímka ma vynikajúci a sľubný začiatok, ktorý sa v druhej polovici zlomí a film je dokonca nudný, i keď o šokujúce momenty nie je núdza. Až do chvíle kým neskočíte na hru, že režisér, zároveň spoluscenárista filmu s Markom Boalom, mali zrejme v úmysle postaviť celý príbeh na nešikovnosti a maléroch. Až potom sa začnete baviť a dumáte, čo zase tato pätica pokazí. No, žiaľ, spôsobia aj tragédie, ktoré končia smrťou nevinných ľudí. Akoby sa tvorcovia pri písaní scenára nevedeli rozhodnúť, ktorou cestou sa vybrať, oscilácia medzi možnosťami spôsobila, že snímke chýba Hranica6 resizenadhľad a humor, ten predovšetkým. Keby boli celú túto westernovo poňatú akciu nešťastníkov, ktorým sa lepí smola na päty boli odľahčili, bolo by to rozhodne zábavnejšie, lebo ani snímky prekypujúce akciami sa tomu nevyhýbajú.

 

To čo však oceňujem, že J. C. Chandor (Všetko je stratené, Vojna bez pravidiel, Deň pred krízou) sa nesnažil vpašovať do filmu hlbokomyseľné filozofické úvahy o živote. Nejaké múdrosti si neodpustil, ale nie sú podstatné, lebo patria do príbehov, v ktorých je spravodlivosť na vážkach. Najcennejšie na tomto, v podstate celkom slušne odvedenom filme, sú exkluzívne lokácie, ktoré keby sa nevyužili bol by to už priam hriech, ale nestalo sa a herecké Hranica10 resizevýkony.

 

V centre pozornosti mal byť Ben Affleck v úlohe Bena, ale tentoraz samu nepodarilo strnúť pozornosť na svoju postavu. Ostal v tieni Oscara Isaaca, ktorý stvárnil úlohu Popa, spiritus rectora celej akcie. Isaac sa narodil v Guatemale, matka je Guatemalčanka, otec Kubánec a stará mama Francúzska, ale od malička žil a vyrastal Miami. V roku 2001 sa objavil v epizódnej úlohe v seriáli Zákon a poriadok: Zločinné úmysly, nekôr v akčnej komédii Benjamins a Sodeberg ho obsadil do filmu Che Guevara: Partizánska vojna. Zaujal však až filmom Balibo, potom Agora a v snímke Robin Hood. Ide mu karta tohto roku ho čakajú až štyri úlohy napríklad uvidíme ho vo vojnovej Hranica resizesnímke Cristalda, v romantickej komédii W.E (réžia Madona), akčnom fantasy thrillery Sucker Punch a akčnej dráme Drive. Zapamätajte si tohto herca budeme o ňom ešte počuť. Po prvé preto, že je to nevšedný, výrazný zjav a navyše vie hrať. Uhrančivým pohľadom, prefíkanosťou a presvedčivým výkonom zatienil skoro všetkých. I keď svoje party výborne odviedli aj Charlie Hunnam, Garrett  Hedlund a Pedro Pascal. Teda hereckým výkonom a divokej prírode, perfektne snímanej z každej perspektívy, niet čo vytknúť. Čo trochu pokrivkáva je miestami nedotiahnutý scenár a nebola by to bola bývala až tak veľká námaha ho vycizelovať a dotiahnuť.

 

Hranica8 resizeNerada by som milovníkov akčných filmov a snímok s westernovými námetmi svojimi výhradami odradila, lebo Trojitá hranica je celkom na úrovni realizovaný filmový projekt. Možno mu všeličo vytknúť, že po úžasnom a sľubnom úvode, sa tempo v istej časti až príliš spomalí, ba až uspáva, aby opäť nadobudol grády, ale to nič nemaní na fakte, že sa naň, aj vďaka výbornému hereckému obsadeniu, dobre pozerá. Prosto pozrieť si Trojitú hranicu nie je stratený čas.

   
Hranica3 resizeTrojitá hranica (Triple Frontier), USA, 2019
Dĺžka: 125 minút
Réžia: J.C. Chandor
Scenár: Mark Boal, J.C. Chandor
Kamera: Roman Vasyanov
Hudba: Rich Vreeland
Strih: Ron Patane
Scénografia: Greg Berry
Kostýmy: Jacqueline West
Producenti: Alex Gartner, Charles Roven
Hrajú: Ben Affleck, Oscar Isaac, Charlie Hunnam, Pedro Pascal, Garrett Hedlund, Adria Arjona, Reynaldo Gallegos, Sheila Vand, Christine Horn, Louis Rodriguez, Juan Camilo Castillo, Michael Benjamin Hernandez, Johan Rivera Zumaqué
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.