Mythic Quest: Raven's Banquet (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Podieľať sa na vývoji videohier nie je nič jednoduché a presne o tomto pojednáva komediálny seriál od Apple TV s názvom Banket resizeMythic Quest: Raven's Banquet. Za samotným seriálom stoja tvorcovia podobne ladeného hitu It's Always Sunny in Philadelphia, ktorý sa vysiela nepretržite od roku 2005.

Ten pojednáva o štyroch priateľoch, vedúcich írsky bar v južnej Philadelphii, no v ich najnovšom diele sa rozhodli vrhnúť do trochu odlišnej sféry. Nešlo však tak úplne o nich nápad, nakoľko vznik podobne zameraného projektu iniciovala videoherná spoločnosť Ubisoft. A hoci Rob McElhenney,  jeden z jeho tvorcov, spočiatku váhal, návšteva priestorov Banket2 resizeštúdia nakoniec zmenila jeho pohľad na vec. Zrazu totiž pochopil, že tento námet v sebe skrýva doposiaľ nevyťažený potenciál a výsledok na seba nenechal príliš dlho čakať.

 

V centre pozornosti je fiktívne videoherné štúdio, ktoré žne po celom svete úspech so svojim fanatasy titulom určeným pre viac hráčov. Mythic Quest – pre  niekoho obyčajná videohra, pre niekoho majstrovské dielo - no jeho popularita je nespochybniteľná a podložená rôznymi štatistikami. Biznis je však mimoriadne tvrdý a aby si štúdio dokázalo udržať  priazeň fanúšikov, je potrebné nespať na vavrínoch. Jediným spôsobom je aktívne podporovať svoj projekt Banket3 resizea za týmto cieľom pracuje na prvom veľkom prídavku Raven's Banquet, ktorý má za úlohu vliať mu novú krv do žíl. No a práve jeho blízke vydanie je odrazovým mostíkom pre udalosti prvej série.

 

Nakoľko sa Mythic Quest: Raven's Banquet odohráva v špecifickom prostredí, tvorcovia Rob McElhenney, Charlie Day a Megan Ganz konzultovali viaceré aspekty s tými najspôsobilejšími – v tomto prípade logicky so spomínaným štúdiom Ubisoft. To mimo iné navrhlo vzhľad fiktívneho sveta a jeho obyvateľov, poskytlo zábery do prestrihových scén a čiastočne i náhľad na to, ako to vlastne Banket6 resizefunguje vnútri takto zameranej firmy. No bolo by asi naivné čakať realistický pohľad na hernú spoločnosť. Dokonalá autenticita totiž neprekvapivo ustupuje kreatívnej vízii autorov a ako sa dalo čakať, nie je to úplne na škodu.

 

Čo-to nakoniec napovedá už charakteristika ústredných postáv. Výkonný producent David Brittlesbee (David Hornsby) by mal byť na papieri šéfom firmy, no nedokáže si zjednať rešpekt ani pred svojou vlastnou, jemne vyšinutou sekretárkou (Jessie Ennis). Tá je totiž, ako i viacerí, ďaleko viac fascinovaná egom kreatívneho Banket5 resizeriaditeľa Iana Grimma (Rob McElhenney). Mnohým zamestnancom to však skôr komplikuje prácu, ako napríklad neustále frustrovanej hlavnej techničke Poppy Li (Charlotte Nicdao). Ďalej je tu starnúci fantasy spisovateľ C.W. Longbottom žijúci z minulosti (F. Murray Abraham), či vedúci monetizácie Brad Bakshi (Danny Pudi) s výhradným záujmom o čo najväčší zisk. No a napokon je tu dvojica testeriek Dana a Rachel (Imani Hakima a Ashley Burch), dokonale napĺňajúca nepravdivý stereotyp o práci snov.

 

Banket9 resizeVadí to však? Vonkoncom nie, nakoľko od komédie sa podobný prístup akosi očakáva. Ten je nakoniec badateľný aj prostredníctvom zápletiek, ktoré sa držia reálnych základov, no patrične to celé nafukujú do o niečo absurdnejších rozmerov. Hneď v druhom dieli tak táto nesúrodá skupina rieši, ako zmysluplne zaviesť do stredovekého fantasy sveta kasíno – len aby sa čo najviac vyťažilo na platiacich hráčoch a aby to pritom malo príbehové opodstatnenie.  Sympatické je i to, že scenáristi sa neboja priebežne uťahovať i z rôznorodých skupín a aktuálnych trendov, tak aby to nepôsobilo silene. Za zmienku Banket4 resizenepochybne stojí aj špeciálna epizóda Quarantine (Karanténa), ktorá vznikla až po ukončení prvej série a kde zase vtipne reflektujú súčasnú situáciu okolo koronavírusu.

 

No i napriek neustále vtipným dialógovým prestrelkám, ktoré podporuje aj výborné obsadenie, je na mieste otázka, či môže Mythic Quest osloviť niekoho neznalého tejto problematiky. A Banket10 resizeodpoveď na ňu nie je vôbec jednoznačná. Nikdy sa tu síce nezachádza do takých detailov, aby ho ľudia z odvetvia brali serióznejšie, no postavy riešia takmer výhradne pracovné záležitosti a vzťahy na pracovisku sú alfou a omegou celého projektu. Jedinou výnimkou je azda len piaty, samostatne fungujúci, diel, ktorý sa odohráva na ploche viacerých rokov a cez silný ľudský príbeh jedného páru zachytáva konflikt autorskej vízie s požiadavkami trhu. No stále hovoríme iba o jedinom dieli a ten zvyšok asi ďaleko viac ocenia bežní fanúšikovia.


Banket8 resizeMythic Quest: Raven's Banquet (TV seriál), USA, 2020
Dĺžka: 4 h 17 min.(Minutáž: 24–35 min.)
Manažéri projektu:: Charlie Day, Rob McElhenney, Megan Ganz
Réžia: Todd Biermann, David Gordon Green, Pete Chatmon, LP, Rob McElhenney, Catriona McKenzie
Scenár: Ashly Burch, Charlie Day, Megan Ganz, Rob McElhenney, David Hornsby, Katie McElhenney, Aparna Nancherla
Kamera: Mike Berlucchi
Hudba: Takeshi Furukawa
Strih: Trevor Penna, Josh Drisko, Steve Welch
Zvuk: Samuel Ejnes
Scénografie: David DiGiacomo, Kelly Berry (set dekoratér)
Masky: Amy Sparks
Producenti: Jeff Luini, Chris Smirnoff
Hrajú: Rob McElhenney, Ashly Burch, Jessie Ennis, Imani Hakim, David Hornsby, Charlotte Nicdao, Danny Pudi, F. Murray Abraham, Elisha Henig, Caitlin McGee, Ava Davila, Aparna Nancherla, John DiMaggio, Joy Regullano, Jake Johnson, Cristin Milioti, Geoffrey Owens, Regan Burns, Caleb Thomas, Craig Mazin, Alanna Ubach
Distrubúcia: Apple TV
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.