Filharmónia (Philharmonia, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Filharmonia3 resizeČeská televízia na svojom kanáli Art uviedla v utorok 14. apríla prvý diel francúzskeho seriálu Filharmónia. A v časoch, keď nám tak chýbajú festivaly, či európske filmy v sálach obľúbených kín, radi siahneme po niečom, čo aspoň zaváňa originalitou, nápadom a nepripomína seriály slovenských komerčných televízií.

Klasická hudba málokedy tvorí rámec filmových príbehov, okrem prípadov, kedy iba ilustruje. Tu je nepochybne jedným z hlavných hráčov, aj keď v kontraste s jej dokonalosťou a krásou sa odhaľujú temné stránky človeka – umelca. Do Paríža a priamo do fascinujúcej budovy filharmónie, ikonickej budovy architekta Jeana Nouvela, ktorej exteriér je pokrytý 265 Filharmonia2 resizetisíckami vtákov zabalených v hliníkovej fólii, prichádza nová dirigentka Hélene Barizetová (Marie-Sophie Ferdane).

Dráma sa začína od prvých sekúnd seriálu, veštia ju už samotné titulky. Kmeňový dirigent zomiera priamo počas koncernu a prichádza ona. Krásna, mladá, nesmierne talentovaná...a nenávidená. Je k tomu niekoľko dôvodov, ktoré už prvý diel odhaľuje. Hornistka sa nenápadne zveruje kolegovi, že miluje Heleninho muža, s ktorým spáva. Vzápätí sme svedkami veľmi nezvyčajných metód novej dirigentky. Nielenže pozná mená všetkých hráčov v orchestri, v ktorom nikdy nepôsobila, ale dovolí si odvolať hráča prvých huslí a nahradiť ho mladučkou talentovanou huslistkou z tutti tretieho radu. A krásna Seléna (Lina El Arabi) od nej navyše dostáva darom majstrovské husle – výrobok Heleninho otca. Tu sa začína rozvíjať ďalší motív – Filharmonia resizemotív Héleninej matky. Hélene ju navštevuje v ústave, dozvedáme sa, že jej mama trpí nevyliečiteľnou duševnou poruchou a Hélene by sa mala dať na dedičnú chorobu testovať. Dala sa? Zatiaľ nie... Aj keď násilný útok jej matky na ňu a výkriky, že ju mala ako dieťa zabiť signalizujú, že táto filharmónia bude ešte hrať veľmi falošne a jej crescendo môže byť zničujúce.

Už iba ako ornament sa dozvedáme po tom, ako sa Hélene so svojím manželom pomiluje, že on túži po deťoch, zatiaľ čo ona po sláve, kariére, dokonalosti. Stačilo? Nie pre prvý diel šesť dielneho seriálu režiséra Louisa Choquetta. Jednotlivé motívy budúcich dielov sa skladajú ako bizarný a pritom krásou klasickej hudby podporený kaleidoskop. Revolver v šuplíku Héleninej šatne, zlepené listy partitúry jej prvého koncertu, ktorý suverénne oddiriguje spamäti, ale aj Hélenina návšteva v ústave, kde leží jej mama. Sú samé a opakuje sa znovu scéna nenávistných výkrikov Filharmonia4 resizechorej starej ženy: Mala som ťa zabiť! Ale nestane sa to, aspoň nie s rovnakým adresátom. Stará chorá žena sa začína dusiť a Hélene sa iba pozerá a napokon odchádza. Avšak ani tento fatálny stret nie je samoúčelný, Hélenin otec je počas jej prvého koncertu odvolaný do nemocnice a keď sedí pri lôžku svojej mŕtvej ženy, zbadá na šálke otlačok červených pier. Strih – a Hélene diriguje orchester a kamera si všíma jej červených pier. Kam až povedie táto eskalácia, na to si budeme musieť počkať do posledného dielu seriálu. Motívov je veľa, v istých chvíľach sa zdá, že až priveľa.

Myšlienka na seriál z prostredia filharmónie sa zrodila najskôr v hlave producentky spoločnosti Merlin Productions Rose Brandford Griffithovej. Podľa jej vlastných slov ju fascinoval mikrosvet filharmónie s jeho vlastnými kódmi. Oslovila preto Filharmonia5 resizescenáristku Marine Gacem a požiadala ju, aby vytvorila príbeh o tomto fascinujúcom vesmíre. Je zrejmé, že režírovať hercov, ktorí by mali byť zároveň hudobnými virtuózmi je niečo iné, ako režírovať hercov, ktorí predvádzajú lekárske vyšetrenia či operácie. Detaily huslistkiných rúk v podaní Liny El Arabi sú totiž skutočné a ako ona sama v interview priznáva, nikdy sa tak poctivo nepripravovala na nejakú rolu ako v tomto prípade. Ozaj hrali, ozaj študovali partitúry. Jej výhodou a aj výhodou hlavnej predstaviteľky Marie - Sophie Ferdane bolo, že na husle hrajú už dlho. Orchester bol, samozrejme, zaplnený nielen hercami, ale aj skutočnými hudobníkmi. Avšak rozdiely medzi nimi nesmel nik postrehnúť.

Česká televízia odvysiela všetkých šesť dielov seriálu vždy v utorok večer na kanále ČT Art. Z prvého dielu je zrejmé, že seriál poteší nielen milovníkov klasickej hudby, ale aj detektívneho žánru či thrilleru.  

Filharmonia7 resizeFilharmónia (Philharmonia,TV seriál) Francúzsko, 2019
Dĺžka: 4 hod. 58 min. (Minutáž 48 – 52 min)
Réžia: Louis Choquette
Scenár: Marine Gacem, Laura Piani, Clara Bourreau
Kamera: Pénélope Pourriat
Hudba: Étienne Perruchon, Eduardo Noya Schreus
Strih: Sébastien Prangère
Scénografia: Philippe Hézard
Kostýmy: Fabienne Katany
Produkcia: Merlin Production /France Telévision
Hrajú: Laurent Bateau, François Bureloup, Audran Cattin, Olivier Chantreau, Guillaume Dolmans, Lina El Arabi, Marie-Sophie Ferdane, Véronique Jannot, Tom Novembre, Tomer Sisley, Marie Vincent, François Vincentelli, Jacques Weber, Charlie Bruneau, Nathalie Roussel, Céline Spang, Hélene Giraud, Mathilde Wambergue, Marc Pierret, Xavier Robic, Bachir Saïfi
Distribúcia: ČT Art
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.