Proces (IL prosesso/The Trial, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Proces 3 resizeKvalita talianskych televíznych seriálov je čosi ako verejné tajomstvo. Nehovorí ani nepíše sa o nich toľko, ako napríklad o hýčkaných škandinávskych pokladoch, ale kto zvolí Proces, alebo novší seriál Nula, nula, nula, neoľutuje.

Drámy zo súdnych siení boli vždy výsadou amerických filmov, kde dôležitú úlohu zohrávala porota a jej záverečný verdikt. Túto špeciálnu formu súdneho "dohľadu" Európa a zrejme ani zvyšok sveta nemá, ale to asi nie je jediný dôvod obľúbenosti tohto dramatického podžánru. Vyžaduje schopnosť dôkladne vybudovať jednotlivé charaktery so zaujímavými psychologickými profilmi a zahrať ich dômyselnú interakciu, s vhodne dávkovanými, šokujúcimi prekvapeniami.

 

Proces 2 resizeV dobe postfaktickej je hľadanie pravdy populárnou činnosťou a jej apoštolmi bývajú obľúbení detektívi, policajti, alebo prokurátorky, ako je to v prípade seriálu Proces. Elena Guerra (Vittoria Puccini) dostane prípad vraždy mladej ženy práve v momente, keď namáhavo rieši svoje manželské vzťahy. Súhlasí s tým, že s manželom odíde do New Yorku, kde dostal prácu a prípad odovzdáva nadriadenej. Uvedomí si však, že zavraždená Angelika nebola len bežným prípadom a viaže ju k nej oveľa viac. Po tomto zistení sa pustí do prípadu oveľa intenzívnejšie. Jej otec, starý sudca, ju varuje, že sa prípadu sa musí vzdať pre zaujatosť. Elena však vo vyšetrovaní pokračuje ďalej.

 

Angelika pracovala ako dámsky escort, sprevádzala na objednávku mužov do spoločnosti. Osudným sa jej stal Gabriele Proces 4 otec Lindy resizeMonaco (Tommaso Ragno) bohatý krásavec so žiarlivou manželkou Lindou (Camilla Filippi). Prokurátorka Elena ju podozrieva hneď po smrti jej muža. Má však dobrého advokáta. Volá sa Ruggero Barone (Francesco Scianna), túži po vlastnej kancelárii, kde by riešil  všetko okrem vrážd a hlavne za veľa peňazí. Budí dojem dobre oblečeného frajera, ktorý sa neštíti ničoho. Vzápätí to v boji o pravdu dokazuje. Elena musí vinu obžalovanej dokázať a zápas o svedkov i jednotlivé dôkazy je v súdnej sieni drámou par excellence. Hra má svoje prekvapujúce obraty, dokazujúce autorskú znalosť prostredia a zároveň zmysel pre paradoxy hľadanej pravdy.

 

Seriál v druhom pláne rozohráva i zaujímavý konflikt, stojí tu fanatická odhodlanosť prokurátorky Eleny s dobre postavenými a uveriteľnými motívmi voči Linde, chladnokrvne popierajúcej svoju Proces 5  Linda resizevinu. Tento emocionálny vulkán, ktorého reprezentantky sú dve mladé ženy, doplnené sebestrednými mužmi s narcisistickými sklonmi, je čosi, čo má kultúrno-sociologické ukazovatele. Indikujú znaky extrovertnej psyché, ktorá vraždí i miluje s  "nasadením života". Tieto charakteristiky však tlmí a moderuje už akosi vrodený zmysel pre "estetiku života". Ako sa znáša s talianskym katolicizmom je vždy dobrá otázka. K príťažlivej atmosfére tohto filmu prispievajú iste aj miestne interiéry, palácové sály a záhrady, luxusné domy a kancelárie. To sú momenty, ktoré na talianskych seriáloch vždy potešia. Vražda opätkom luxusnej topánky nakoniec tiež svedčí o sofistikovanom štýle tejto seriálovej proveniencie.

 

Isté aristokratické gesto talianskym filmom nikdy nechýbalo, aj keď televízne seriály sa obrátili k dramatickej agende mafiánskych Proces 4 resizepríbehov a jej akčnej poetike. Prvý krát sme sa s nimi  stretli v 80. rokoch, kedy československá televízia uviedla Chobotnice s charizmatickým inšpektorom Corradom Cattanim, zosobneným charizmatickým Michele Placidom. O dekádu skôr sa do nášho televízneho vysielania dostal taliansky seriál Život Leonarda da Vinci (1971). Detektívky, kombinované s drámami zo súdnych siení, majú popri dnešných  Suburre a Gomorre istú dávku inovácie.

 

V Procese nie je celkom jasná  pozícia prokurátorky, ktorá všetko vyšetruje sama, polícia akoby ani neexistovala. Nedodáva jej dôkazný materiál ani s nimi nič nekonzultuje. Táto policajná neprítomnosť, ak aj bola v seriáli nejako spomenutá, rýchle ProceblondElenaGuerraadvokatBaronLinda resizezapadla. Obaja arbitri pravdy, jej svojimi postojmi vlastne škodia. Elena dobrovoľne zvráti smer hlavného dôkazu a chybu zistí, až keď je neskoro. Lindu tak zachráni pred trestom, aj keď si ho Barone vlastne pre svoju mandantku tajne želal. Nie preto, že bola naozaj vinná, ale preto, že mu nikdy nepovedala pravdu a spolu s otcom z neho robili hlupáka. Pravdu, ku ktorej sú nasmerované všetky príslušné štátne inštitúcie, nakoniec jej zástupcovia nedokážu deklarovať a majú nato dosť dôvodov. Ale seriál sa nesnaží poukázať na nedokonalosť štátneho aparátu, ktorý má nájsť páchateľa a za vraždu mu určiť trest. Je predovšetkým o ľudskom správaní, kde sa za každý prečin musí platiť a nemusí sa tak diať hneď vo väzenskej cele. Stačí nekompromisné svedomie, s permanentnými otázkami a výčitkami. Elena o tom vie svoje.

 

Proces 6 resizeProces (Il processo/ The Trial), Taliansko, 2019
Dĺžka: 6hod. 58 min., 8 dielov
Manažér projektu: Alessandro Fabri
Réžia: Stefano Lodovichi
Scenár: Alessandro Fabri, Enrico Audenino, Sandra Colela
Kamera: Beniamin Maier
Hudba: Giorgio Giampa
Strih: Roberto Di Tanna
Hrajú: Vittoria Puccini, Francesco Scianna, Camilla Filippi, Simone Colombari, Maurizio Lastrico, Alessandro Averone, Euridice Axen, Marco Baliani, Pia Lancotti, Giordano De Plano, Roberto Herlitzka
Distribúcia: Netflix

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.