Fauda 1 - 3. séria (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Fauda resizeŠkála postojov k problému vzájomných vzťahov medzi Židmi a Palestínčanmi je bohatá, od obojstranne nepriateľských a obviňujúcich až k duše spytujúcim meditáciám, nad povahou konfliktu a flagelantským výkrikom o neodpustiteľnej vine, bez možnosti odpustenia. Ten vrcholný reflexný výkon má, ako sa dá predpokladať,  izraelskú adresu. Svet žije v predstave totálneho nepriateľstva a nabitých zbraní, čo je  prirodzene zjednodušujúca verzia týchto "zákopových vzťahov".

Fauda je arabské slovo a znamená chaos, zrejme je to i výraz, ktorý používajú špeciálne izraelské jednoty na situáciu, keď niečo výrazne nevyjde. Skôr má v súvislosti so seriálom ten druhý význam, lebo  pojednáva o kauzách organizácie Mista´arvim, čo je protiteroristická policajná jednotka, zasahujúca podľa očakávania proti palestínskym teroristom. V prvej Fauda2 resizesérii je to istý "Panter" Taufik Hammed (Hisham Sullivan), vyhlásený za mŕtveho vďaka zásahu Dorona (Lior Raz), členovi zmienenej jednotky. Nebezpečný terorista sa však odrazu objaví a chystá sa na svadbu svojho brata Bašíra. Veliteľ jednotky Moreno teda prichádza požiadať Dorona o pomoc. Ten je už medzitým majiteľ vinice a venuje sa výrobe vína, obklopený rodinou. Výzvu prijme a lov sa začína. Operácia na svadbe však nevyjde, Taufika nechytia a navyše zastrelia ženícha. Jeho vdova sa prihlási ako samovražedná posila a Abu Ahmad, ako si hovorí vzkriesený zabiják, vymyslí rafinovane krutý plán pomsty. Realizuje ho agilný Walid Al Abed (Shadi Mar´i), síce mladý, ale prezieravý a čoraz mazanejší "partizán". V nemocnici, kde leží ranený Taufik a je potrebné zorganizovať jeho prevoz, stretne Walid svoju sesternicu Shirin (Laetitia Eido). Zahorí k nej osudnou láskou. Hrá sa i o pomstu smrti Doronovho brata Boaza Fauda3 resize(Tomer Kapon), člena jednotky. Rukami Shirin mu Taufik prikázal voperovať do brucha výbušninu. Príprava teroristického aktu s použitím plynu sarin pokračuje a všetky aktivity za sebou vlečú krvavý sled obetí. Taufik nakoniec podľa očakávania umiera a jednotka splnila svoju úlohu aj keď nikto neoslavuje.

 

Druhú sériu otvára návrat syna šeicha Awadala (Salim Dau), ktorý bol jednou z obetí predchádzajúcej operácie. Nidal má za sebou skúsenosti v boji pre Islámsky štát a je rozhodnutý otca pomstiť. Shirin sa medzitým vydala za Walida, lebo jej za spoluprácu s izraelskou políciou hrozila likvidácia, navyše sa medzi ňou a Doronom vytvoril milostný vzťah. Nidal, ktorý si hovorí Al Makdasi, potrebuje radikalizovať situáciu, vyrobiť zmienený chaos, Fauda4 resizelebo ten je najlepšou príležitosťou meniť zabehané režimy i vytvorené vzťahy. Vytvára si vlastnú skupinu, zloženú z mladých palestínskych študentov Hebrejskej univerzity. Majú pre jeho plány nespornú výhodu, všetci hovoria bez akcentu hebrejsky. Do tejto skupiny je zapletený i syn miestneho predstaviteľa palestínskej samosprávy Abu Mahera. On veľmi dobre chápe výhody, ktoré majú, alebo môžu mať Palestínčania, ak dokážu žiť s Izraelom v mieri. O civilizačných i technologických výhodách presviedča i syna, ale ten má iné názory aj kamarátov.

 

Seriál teda ponúka vcelku vierohodný obraz vzájomných vzťahov nielen medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, založený na intenzívnom udržiavaní krehkej rovnováhy a v snahe vyhnúť sa konfliktom. Nidalové samostatné akcie zaujímajú aj hnutie Hamas (Hnutie islámskeho odporu) a jeho veliteľa Abu Samaru (Jameel Fauda5 resizeKhoury). Intenzívne sa snaží dostať ho pod kontrolu. Na intervencii Islámskeho štátu nemajú záujem. Dorona opäť zasiahne účtovanie s minulosťou i osobne aj keď obete počíta i Nidal.

 

Podľa niektorých informácií bol iniciátor celého projektu Lior Raz príslušník protiteroristického komanda a údajne bol svedkom smrti svojej priateľky pri jednom zo zásahov. Avi Issacharoff je novinár, a tak má autenticita prostredia, postáv i charakter boja vysokú mieru pravdepodobnosti. Obdivuhodná je i odvaha vorcov vzdať sa akýchkoľvek ohľadov a vykresliť členov tímu komanda Fauda6 resizeako spravodlivých bojovníkov za právo a mier. Mučia svojich zajatcov s rovnakou brutalitou ako palestínski teroristi.

 

Po odvysielaní sa v Izraeli ozvali protestné hlasy z oboch strán, Izraelčania mali výhrady voči prílišnej humanizácii postáv teroristov, keďže súčasťou jednotlivých príbehov bolo aj ich rodinné zázemie a vzťahy, Palestínčania nazvali seriál rasistickou propagandou. „Nikto v tento seriál neveril. Dokonca ani v Izraeli. Ľudia si mysleli, že to bude príliš pripomínať správy", komentovala úspechy seriálu Leora Kamenetzky, podieľajúca sa na scenári prvej série seriálu. „A tiež sa predpokladalo, že naše publikum nebude počúvať toľko arabčiny." Úspech Faudy všetkých prekvapil. Stal sa najúspešnejším seriálom satelitného Fauda8 resizekanálu Yes. Každý rok si z udeľovania cien Izraelskej televíznej akadémie odniesol úctyhodný počet cien. V roku 2017 ich bolo hneď deväť, aj keď pravdou je, že minulý rok žiadnu nomináciu nepremenili. V súčasnosti má pre svojich dívákov Netflix tretiu sériu seriálu.

 

Na škodu bolo, tomuto vcelku dobre napísanému i nakrútenému seriálu, obsadenie Liora Raza i do hlavnej role Dorona. Nie je dobrým hercom, nemá potrebnú charizmu a nezvládal početné herecké polohy, snáď okrem tých akčných. Pri sledovaní tohto i množstva podobných seriálov a filmov si však je potrebné uvedomiť, že očakávať akčné a kriminálne žánre v reáli, pri návšteve Izraela je, našťastie, omylom.

 

Fauda7 resizeFauda (TV seriál), 2015–2020, Izrael
Dĺžka: 23 hod. 37 min. (Minutáž: 32–46 min)
Manažéri projektu: Lior Raz, Avi Issacharoff
Réžiaq: Assaf Bernstein, Rotem Shamir
Scenár: Assaf Beiser, Michal Aviram, Leora Kamenetzky, Moshe Zonder, Amir Mann
Hudba: Gilad Benamram
Strih: Danny Rafic, Omri Zalmona, Boaz Mann
Producent: Maria Feldman
Hrajú: Lior Raz, Tsahi Halevi, Samer Bisharat, Neta Garty, Yaara Benben, Doraid Liddawi, Laëtitia Eido, Johnny Arbid, Salim Dau, Tomer Kapon, Yaakov Zada Daniel, Shani Atias, Rona-Lee Shim'on, Hisham Suliman, Shadi Mar´i, Itzik Cohen, Moshe Zonder, Yuval Segal, Hanan Hillo, Boaz Konforty, Doron Ben-David, Rajai Samduca, Mouna Hawa, Khawlah Hag-Debsy, Yarin Bargita, Mel Malka, Ibrahim Saqallah, Meital Berdah, Uri Gavriel, Majd Bitar, Milad Matar, Carlos Gharzuzi, Neta Shermeister, Muhammad Albaz, Rahik Sliman, Nadine Cabub, Adiv Sfadi, Rida Sliman, Mohamed Naama, Jamil Khoury, Qader Harini, Ghassan Ashkar, Dorin Kario...
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.