Vražda na jachte (Murder Mystery)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Vrazda resizeKeď si milionársky otecko Malcolm Quince (lahôdkovo bezohľadný Terence Stamp) s pohŕdavým pohľadom premeria všetkých svojich potomkov a blízkych priateľov na rodinnej jachte, prekvapivo zhliadne aj neznámy manželský pár. Spitzcovci tam prišli na pozvanie jeho synovca Charlesa Cavendisha (Luke Evans), ktorý strýkovi zatiaľ ešte veľmi neodpustil, že mu prebral priateľku Suzi (Shioli Katsuna), oženil sa s ňou a zrejme má v pláne venovať jej v poslednej vôli celý svoj majetok.

Ostatní v miestnosti z toho tiež veľmi nadšení nie sú. Či už ide o herečku z filmov, ktorých názvy obsahujú až priveľa erotických narážok, Grace (Gemma Arterton), podivného jednookého a jednorukého generála Ulengu (John Kani) aj s jeho ruským bodyguardom Sergejom (Ólafur Darri Ólafsson), automobilového pretekára predstierajúceho, že Vrazda2 resizenerozumie reči cudzích ľudí Juanom Carlosom (Luis Gerardo Méndez), či komicky sa pitvoriaceho maharadžu (Adeel Akhtar)... Skôr ako však starý pán dokument podpíše, v miestnosti zhasne svetlo, rozpúta sa chaos a zrazu sa všetci pozerajú na zdobenú dýku z čias Marca Pola zabodnutú v jeho tele. Podozriví sú, pochopiteľne, všetci. Treba uzavrieť miesto činu, prestať prehľadávať vrecká saka nebohého kvôli prípadným bankovkám a už vôbec nie opakovane vrážať vražednú zbraň do jeho tela. To sú pokyny policajného pochôdzkara Nicka (Adam Sandler), ktorému sa síce nepodarilo ani na tretí pokus zvládnuť prijímacie testy na detektíva, jeho manželka Audrey (Jennifer Aniston), kaderníčka so záľubou v čítaní detektívok, mu však navrhované opatrenia jednoznačne schvaľuje.

Vražda na jachte sa začína ako príbeh manželskej dvojice otrávenej rutinou svojho každodenného života, ktorá sa Vrazda3 resizerozhodne vydať na dlho plánovanú dovolenkovú cestu do Európy. Zhoda náhod ich však dovedie do situácie, keď obaja dostanú príležitosť aspoň čiastočne si splniť tajné sny. Riešenie prípadu vraždy, nie nepodobné postupne eliminačnému vzoru Desiatich malých černoškov Agathy Christie, je v rukách tak trochu nekompetentného idiota. Asi najlepšie ho vystihuje scéna, keď berie z miesta činu zatiaľ ešte nedotknutú misu kreviet. A síce nie preto, žeby ako prípadný dôkaz mohli byť otrávené, ale preto, že on sám už takmer odpadáva od hladu. Pre škodu diváka mu Vrazda4 resizechýba cit pre slapstický humor, akým oplývala postava večne nemotorného Jacquesa Clouseaua Petera Sellersa v sérií filmov o Ružovom panterovi. Má tvár Adama Sandlera, netradične nehrajúceho len sám seba ako flegmatického kľuďasa. Je umiernenejší vo svojich bežných hereckých kreáciách, aj keď stále dostatočne otravný, keď dôjde na zbytočne uvravené dialógy s jeho filmovou manželkou.

Zatiaľ čo Sherlock Holmes mal po svojom boku Dr. Watsona, Hercule Poirot zas Johna Hastingsa, Nick Spitz má manželku Audrey, aby v rozhovore s ňou sprístupnil svoje dedukčné závery tiež divákovi. Jennifer Aniston štandardne hrá ďalšiu komickú figúrku, pričom stačí ešte dôkladne tlmiť svojho filmového manžela v občasnej protivnosti. Postava Audrey síce pozná metódy vyšetrovania len zo stránok knižných fikcií, zdá sa však, že Nicka v mnohých vyšetrovacích záveroch inteligenčne prekonáva. Takže, kým on svojimi nemotornými rozhodnutiami a zjavnou neschopnosťou logicky dospieť k vypátrania vraha, Vrazda6 resizeneúmyselne vyprovokuje potenciálnych podozrivých k tomu, aby vystúpili z tieňa a začali viac jednať, ona je tá, kto dokáže v problematickej situácií reagovať aspoň trochu konštruktívne a nestrácať hlavu. Najmä využitím jej znalostí detektívok pri riešení prípadu, tvorcovia dodávajú tlmočenému príbehu určitú mieru sebairónie a reflexie žánrových konvencií. Nie vždy však všetko remeselne funguje tak, ako by si tvorcovia priali.

Luxusné prostredie jachty, kostýmy aj exteriéry Monaca sú nasnímané kamerou Amira Mokriho pomerne atraktívne a dodávajú inak všednej krimi komédií príjemný dojem modernizovanej podoby staromódnej britskej detektívky. Tento dojem sa pokúša vzbudiť tiež hudba Ruperta Gregsona-Vrazda8 resizeWilliamsa. Všetky scény, v ktorých tvorcovia snaživo hrajú s divákom hru na hádanie, ktorá z postáv je s kým v akom vzťahu, kto je možný vrah, komplic, či nenápadná obeť... To všetko má svoje kúzlo aj vďaka tomu, že podobné príbehy sú už dnes na striebornom plátne skôr vzácnosťou. Stačí si len spomenúť na zatiaľ ostatnú poirotovskú interpretáciu Vraždy v Orient exprese Kennetha Branagha, či skvelé komediálne prevedenie Na nože Riana Johnsona.

Problém je, že vzájomné doberanie sa manželov Spitzovcov nemá ani vzdialené kúzlo a nadhľad iného ikonického manželského páru detektívov Nicka a Nory Charlesovcov z pera Vrazda7 resizeDashiella Hammetta. Vo vzťahu prevláda častý dialóg. Scenár Jamesa Vanderbilta ním zahlcuje pomerne dlhú, ťažkopádne sa rozvíjajúcu expozíciu, pátranie vo chvíľach najpútavejších zvratov a hlavne, keď je ústredné duo na úteku, lebo inšpektor de la Croix (Dani Boon) z monackého prístavu ich už z princípu považuje za hlavných podozrivých. Dialógy medzi manželmi tak odpútavajú pozornosť od najzaujímavejších prvkov príbehu a v miere, v akej ich tvorcovia na čele s režisérom Kyleom Newacheckom v príbehu využívajú, sa občas zdajú až únavné.

Spomínaná postava inšpektora de la Croix, pred ktorým manželia Vrazda12 resizemusia na úteku hájiť svoju nevinu, pôsobí už dosť nadbytočne. Tvári sa síce profesionálnejšie ako Nick Spitz, svojimi metódami pátrania má všaj opäť k profesionalite ďaleko. Viac-menej len vyčkáva, že prípad vyrieši niekto za neho a aj s dôkazmi mu všetko naservíruje priamo popod nos. So zavedením jeho postavy do deja sa ešte pomerne prehľadná situácia začne stávať akousi prekombinovanou. Takže, keď už dej nebrzdí konverzácia ústredných postáv, nastupuje na scénu ešte populárny herec súčasných „béčkových“ francúzskych komédií Dany Boon, aby do už tak neistej stavby príbehu vniesol svoju vlastnú dávku zmätkov.

Vrazda5 resizeVražda na jachte je skôr remeselne rutinérskym stvárnením detektívnej komédie. Keď sa však divák trpezlivo prenesie cez niekoľko príbeh spomaľujúcich nedostatkov, dokáže ho svojím parodickým pohľadom na žáner detektívky upútať a prípadne mu vyvolať aj pár úsmevov na tvári. Nenaplnené ambície tvorcov nakrútiť komédiu, ktorá by inteligentne komentovala divácky obľúbené príbehové konvencie tradičnej detektívky, na filme zanechali zreteľné stopy. Napriek tomu, niektoré scény sú zaujímavé dokonca práve preto, že sa tvorcom ich ambície naplniť nepodarilo.

Vrazda9 resizeVražda na jachte (Murder Mystery), USA, 2019
Dĺžka: 97 minút
Réžia: Kyle Newacheck
Scenár: James Vanderbilt
Kamera: Amir M. Mokri
Hudba: Rupert Gregson-Williams
Strih: Tom Costain
Scénografia:
Perry Andelin Blake
Kostýmy: Renée April
Hrajú: Adam Sandler, Jennifer Aniston, Luke Evans, Gemma Arterton, Terence Stamp, DavidWalliams, Dany Boon, John Kani, Adeel Akhtar, Ólafur Darri Ólafsson, Luis Gerardo Méndez, Šiori Kucuna, Jackie Sandler, Erik Griffin, Sufe Bradshaw, Allen Covert, Sadie Sandler, Andrea Bendewald, Elia Nichols, Claudio Corinaldesi, Michele Bevilacqua, Helena Marie, Pilar Holland, Jonathan Loughran, Massi Furlan, Nicole Randall Johnson
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD.cz a Netflix

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.