Temné hmoty (His Dark Materials, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Temne3 resizeMnohí z vás si určite spomenú na fantasy snímku Zlatý kompas z roku 2007, ocenenú Oscarom za najlepšie vizuálne efekty. Išlo adaptáciu prvej knihy trilógieTemné hmoty, ktorá však svojimi finančnými výsledkami nenaplnila očakávania štúdia New Line Cinema a stála i za jeho neskorším zlúčením s Warner Bros. Pictures. Potenciál, ktorý v tejto látke driemal, jej však zaistil druhú šancu a po dvanástich rokoch to tak Temné hmoty skúšajú znova.

Tento raz však v podobe seriálu, o ktorý sa postarala britská televízia BBC One, pričom u nás je k dispozícii k zhliadnutiu na HBO GO. Práce na tomto projekte boli oficiálne oznámené ešte v roku 2015, keď sa práva na túto látku vrátili autorovi Temne resizepredlohy, Phillipovi Pullmanovi. Na výsledok si však museli fanúšikovia počkať do až takmer úplného záveru roka 2019. Je všeobecne známe, že Pullman nebol úplne spokojný s filmovou verziou a hoci spočiatku verejne podporil niektoré zmeny, neskôr sa na jej adresu vyjadroval o niečo kritickejšie. Mimo iné jej vytkol aj záver, kde sa scenáristi snažili ukončiť nastolenú zápletku a súčasne naznačiť, že ide len o prvý diel trilógie - a to podľa neho nemohlo fungovať.

Tak-či tak, tentoraz si zaistil o niečo väčšiu dávku kontroly a v novom projekte už figuruje aj ako jeden z výkonných producentov. Dej prvej série je vlastne klasickým prerozprávaním deja filmu, respektíve prvého dielu knižnej trilógie, s tým, že neskôr dôjde i na ďalšie dve knihy - Magický nôž a Jantárový ďalekohľad. Úvodných osem dielov sa tak uberá vo viac-menej Temne6 resizeočakávaných stopách a s menšími odchýlkami nasleduje dobre známu dejovú líniu. Nedá sa pritom popierať, že zo strany tvorcov bolo nevyhnutné začínať odznova, lenže práve v úplných začiatkoch je zďaleka najciteľnejší problém, s ktorým sa musia potýkať všetky remaky.

Hovorí sa, že opakovanie je matka múdrosti, no v prípade nových adaptácií sa automaticky očakáva aj istá pridaná hodnota, ktorá opodstatňuje ich vznik. Lenže tu ju spočiatku až tak nevidieť a jej tvorcovia v podstate iba opakujú to, čo filmová verzia, akurát na o niečo väčšej ploche. Oproti nej navyše novinka od BBC stráca aj z pohľadu vizuálnej stránky. Nie je to pritom tým, že by pôsobila Temne4 resizelacným dojmom, ale nech sa už dalo na predošlej iterácii kritizovať čokoľvek, steampunkovo ladený, viktoriánsky, štýl patril rozhodne medzi to lepšie. Po novom sa však úmyselne pristúpilo k realistickejšiemu a modernejšiemu spracovaniu sveta, v ktorom pritom bežne koexistujú ľudia a ich spriaznené duše vo forme zvieracích deamonov. No a v dôsledku tohto rozhodnutia sa pôvodné čaro, dané i predlohou, čiastočne vytráca. Vysoký rozpočet je pritom neustále cítiť (o prvé dva diely sa inak postaral oscarový režisér Tom Hooper) a pokiaľ by neexistovalo priame porovnanie... lenže na keby sa v tomto prípade nehrá.

Filmový Zlatý kompas sa dal pochváliť aj pohľadu obsadenia, ktoré bolo naozaj prvotriedne. Dakota Blue Richards ako  ústredná hrdinka Lyra, Daniel Craig, Nicole Kidman, Sam Elliott, Temne7 resizeEva Green... Ani v tomto aspekte sa nová verzia  nedokáže vyrovnať starej, hoci objektívne treba uznať, že Dafne Keen, James McAvoy, či Ruth Wilson sú v konečnom dôsledku taktiež dobré voľby. Celkovo sú jednotlivé charaktery obsadené tak, aby čo najviac zodpovedali knižnému vykresleniu, čo sa v zásade podarilo. Môže však chvíľu trvať, kým sa im divák dostane plne pod kožu a tento moment nastáva niekedy v polovici osemdielnej série. Po prechode z Londýna na sever sa totiž začne výraznejšie prejavovať i spomínaná pridaná hodnota a mimo iné napríklad dochádza aj na predstavenie druhej ústrednej postavy trilógie, ktorá si svoju premiéru odbila až v Magickom noži.

Temne8 resizePo menšom úvodnom tápaní a hľadaní vlastnej tváre, sa dá povedať, že nakoniec ju Temné hmoty predsa len našli. Chvíľu to síce trvalo, no v priebehu takmer ôsmich hodín sa dokázali vykryštalizovať v príjemný a inteligentný fantasy zážitok s neodškriepiteľným potenciálom do budúcna. Toho má totiž predloha, ktorá sa neopiera len o klasické fantasy elementy, ale aj o fyzikálne, filozofické, či teologické motívy na rozdávanie. A hoci sa prvá zastávka tohto komplexného multiverzného príbehu nezaobišla bez zaváhaní, pokiaľ si ten zvyšok udrží potrebný spád, napätie, či emócie zo záveru Zlatého kompasu, bude ľahšie nad ňou prižmúriť oko.

Temne9 resizeTemné hmoty (His Dark Materials, TV seriál), Veľká Británie , USA, 2019
Dĺžka: 7 h 48 min (Minutáž: 57–60 min)
Réžia: Tom Hooper, Otto Bathurst, Jamie Childs, Euros Lyn, Dawn Shadforth, William McGregor
Predloha: Philip Pullman (kniha)
Scenár: Jack Thorne
Kamera: Justin Brown, David Higgs, David Luther, Suzie Lavelle, Ole Bratt Birkeland, Joel Devlin
Hudba: Lorne Balfe
Strih: Niven Howie, Stephen Haren, Dan Roberts, Nick Arthur,Chris Gill
Scénografia: Joel Collins
Kostýmy: Caroline McCall
Hrajú: Dafne Keen, Ian Peck, Ruta Gedmintas, Ruth Wilson, James McAvoy, Anne-Marie Duff, Lin-Manuel Miranda, Ariyon Bakare, Geoff Bell, Georgina Campbell, James Cosmo, Richard Cunningham, Mat Fraser, Daniel Frogson, Patrick Godfrey, Will Keen, Simon Manyonda, Lucian Msamati, Clarke Peters, Lewin Lloyd, Andrew Scott, David Langham

Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.