Kráľ (The King)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Kral resizeHistória je stále vďačným a nevysychajúcim zdrojom tak literatúry, ako aj filmu. Austrálsky režisér David Michôd si tentoraz vybral najslávnejší úsek života anglického kráľa Henricha V. a nazval film jednoducho Kráľ.

David Michôd, známy na začiatku kariéry ako tvorca krátkych filmov, pôsobil ako režisér a scenárista v Melbourne a už debutom dlhometrážneho filmu Kráľovstvo zverstiev upútal. Získal zaň Veľkú cenu na festivale Sundance. Jeho druhý film  Rover mal premiéru v Cannes, v snímke War Machine, adaptácii románu Michaela Hastingsa The Operators, obsadil Brada Kral11 resizePitta. Dnes už veľmi populárny Timothée Chalamet sa mu najviac hodil na úlohu mladého a rozporuplného anglického kráľa Henricha V. (1387 -1422). Posledné dve snímky uviedol Netlix.  

História dovoľuje aj trochu si vymýšľať (hlavne Shakespearovi), dotvoriť čo nevieme a možno sa mohlo stať. Režisér sa síce drží historických faktov, čo mu však nebránilo ponechať v príbehu aj fiktívne postavy. Najvydarenejšou z nich (zmienka sa historických prameňoch o nej nikde nenachádza) je John Falstaff, vynikajúco zahraný Joelom Edgertonom. Príbeh sa začína okolo roku 1413, keď mladý Kral2 resizeHenrich žije bezuzdným životom, preslávili ho najmä pijatika, ľahké ženy a nezodpovednosť. Jediný človek, ktorému dôveruje je starý ostrieľaný bojovník Falstaff, ktorý ho vždy z každej šlamastiky vytiahne. No to nestačí jeho otcovi, ktorý ho zbaví trónu a za svojho nástupcu určí mladšieho brata, Thomasa (Dean-Charles Chapman) trochu naivného, ale túžiaceho po boji a moci. To všetko sa mladému kráľovi prieči, i keď bojové umenie ovláda rozhodne lepšie ako jeho mladší súrodenec. Keď brat v boji padne neostáva Henrichovi nič iné, ako sa ujať po smrti otca vlády (1413). Jednému však nerozumie a možno ani nechce sú intrigy na kráľovskom dvore, aj keď ho sestra, ktorá prišla na Kral10 resizekorunováciu, dôrazne upozorní, aby neveril nikomu. Predsa len sadne na lep – uverí, že ho francúzsky kráľ svojim darom urazil a neskôr poslal nájomného vraha. Mladý kráľ, na radu jedného z najbohatších a najvplyvnejších mužov kráľovstva Williama (Sean Harris), sa dá ním presvedčiť, že kráľ musí konať. Dialóg, ktorý sa medzi nimi odohrá je jedným za kľúčových scén filmu. Neskúsenému mladíkovi možno vŕtajú v hlave varovné slova jeho sestry Philippy (Thomasin McKenzie), aby si dával pozor, preto vyhľadá Falstaffa a požiada ho o pomoc. Po krátkom váhaní, ponuku stáť na čele vojska proti Francúzom, príjme. Na to sa však s nevôľou Kral7 resizepozerá arcibiskup z Cantenbury (Andrew Havill), ale mladý kráľ len jenu dôveruje. Keď túto vojnu vyhrá možno zjednotí rozhádanú ríšu a skončí neustály spor a hádky s Francúzmi. Jeho otec si s tým nevedel rady, zanechal mu rozhádanú a nejednotnú krajinu. Hlavná bitka sa má odohrať pri francúzskom Agincourte, potom, ako sa im podarilo obsadiť Harfleur. Kto sa trochu vyzná v dejinách, netreba zdôrazňovať, že to bolo nečakané a triumfálne víťazstvo Angličanov oproti obrovskej presile Francúzov.

Kral4 resizeJedna z najvydarenejších a najšťavnatejšie napísaných postáv Falstaff, samozrejme, všetko naplánuje, víťaznú bitku vyhrá, ale zaplatí za to životom. Čo iné už mohli urobiť, ako ho nechať so cťou vypochodovať z dejín. Ak by som mala zhrnúť, čo týmto historickým filmom chceli tvorcovia povedať, tak by to bola predovšetkým myšlienka, ako sa neskúsený a ľahkomyseľný mladík môže naučiť vládnuť. Tvrdo vládnuť. A tiež o tom, že tým ostatným, ktorí sa pokúšajú ním manipulovať ide predovšetkým o bohatstvo. Thomothée Chalamet bol na túto rolu ideálnym predstaviteľom. Za nevinnou a peknou tváričkou sa v podstate Kral5 resizeskrýval tvrdý a rozhodný vládca, ktorý zjednotil rozhádanú krajinu a nastolil obdobie pokoja. Žiaľ, história hovorí, že jeho život po boku manželky Katharíny z Valois (Lilly-Rose Depp), dcéry francúzskeho kráľa Karola VI., netrval dlho. Zomrel v pokorenom Francúzsku na dyzentériu, ale o tom vo filme nie je reč. Múdra Katarína, na malej ploche, ale pôvabne stvárnená dcérou Johnnyho Deppa, mu bola po Falstaffovi tou oporou, ktorú potreboval. Otvorila mu oči a začal vidieť veci v správnom svetle. Pozoruhodná je aj kreácia namysleného a hlúpeho francúzskeho Kral9 resizeDauphina (šľachtický titul, patriaci prvorodenému synovi francúzskeho kráľa) Robertom Pattinsonom. Mladý kráľ nenávidel faloš, pretvárku, zlomyseľnosť a keď sa o nej presvedčil, neľútostne potrestal každého. Mnohí z jeho najbližších i nepriateľov na to doplatili, neobišlo to ani Dauphina.

Úspech snímky však závisel najmä od dobrého napísaného scenára režisérom Davidom Michôdom a skúseným scenáristom Joelom Edgertonom, ktorý si zahral aj jednu z kľúčových postáv - Falstaffa. Keďže ide o adaptáciu, možno skôr inšpiráciu Shakespearovými hrami Henry IV. a Henry V. mali uľahčenú prácu. Preto nie sú dialógy samoúčelné, ale trefné a poučné. Kral8 resizeNezaznejú zbytočné banality, ale staré pravdy vyrieknuté v právu chvíľu. Tvorcovia priviedli na plátno, od štatistov po hlavných aktérov, defilé plnokrvných postáv, ľudí milujúcich, váhajúcich, intrigánov, klamárov, teda širokú škálu ľudských typov. Aj bravúrna kamera (nielen pri snímaní efektných bojových scén) Adama Arkapawa má na priaznivom vyznení výrazný podiel. A čo je najdôležitejšie príbeh drží pohromade, nerozpadáva sa, po vypätých sekvenciách nasleduje upokojenie, aby sa dej zasa v plnom tempe opäť rozbehol.

Kral6 resizeVideli sme už veľa historických filmov a málokedy sa stáva, že sú to úplné nepodarky. Kráľ má však bonus navyše, prezentuje vierohodne prerod človeka, od ktorého nič nečakáme, na pevného a rozhodného vládcu krajiny. A jeho dozrievanie dokresľujú postavy a postavičky, ktoré ho obklopujú. Hlavní protagonisti príbehu - Chalamet , Edgerton, Harris - rozohrali s nimi  hru na takej úrovni, s akou sa málokedy stretneme.

Kral12 resizeKráľ (The King), Veľká Británia, Maďarsko, Austrália, 2019
Dĺžka: 140 minút
Réžia: David Michôd
Scenár: David Michôd, Joel Edgerton
Kamera: Adam Arkapaw
Hudba: Nicholas Britell
Strih: Peter Sciberras
Scénografia: Fiona Crombie
Producenti: Joel Edgerton, Dede Gardner, Jeremy Kleiner, David Michôd, Brad Pitt, Liz Watts
Hrajú: Timothée Chalamet, Joel Edgerton, Robert Pattinson, Ben Mendelsohn, Sean Harris, Thomasin McKenzie, Lily-Rose Depp, Tom Glynn-Carney, Dean-Charles Chapman, Ivan Kaye, Andrew Havill, Edward Ashley, Philip Rosch, Steven Elder, Phil Hodges, Gyula Mesterházy, Cedric Cirotteau, Tom Lawrence, Jack Bandeira
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.