Kráľovstvo zombie 1 - 2. séria (Kingdeom, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Zombie resizeZombie tematika nepatrí k tým najoriginálnejším v rámci posledných rokov. Aktuálne už síce neprežíva taký boom ako v začiatkoch mimoriadne populárneho seriálu Živí mŕtvi, ale i dnes si dokáže bez problémov nájsť svojich divákov. Svojim spôsobom sa až zdá, že tvorcovia už vlastne ani nemôžu prísť s ničím novým, čím by oživili trochu ošúchaný koncept. No a predsa to ide, čo dokazuje aj kórejský seriál Kráľovstvo zombie.

Jeho dej je zasadený do historického obdobia, len niekoľko rokov po japonskej invázii Kórei, ktorá sa odohrala v rokoch Zombie2 resize1592–1598. Tá bola nakoniec neúspešná a japonskí agresori porazení, no týmto udalostiam sa seriál Netflixu nevenuje. Miesto toho sa zameriava na následné politické intrigy v najvyšších kruhoch krajiny a postupné odhaľovanie rozsiahlej konšpirácie. V centre pozornosti stojí mladý korunný princ a priamy nasledovník trónu, ktorý podvedome tuší, že dlhodobá choroba jeho otca, vládcu krajiny, je v skutočnosti zástierkou pre niečo viac. Potom čo mu tehotná nevlastná matka neustále odopiera prístup, rozhodne sa pátrať na vlastnú päsť a s pomocou svojich  najbližších zistiť, čo sa vlastne deje po nociach v kráľovskom paláci.

 

Nakoľko sa samotný seriál, ktorý je mimochodom adaptáciou kórejského webkomiksu The Kingdom of the Gods, od začiatku Zombie3 resizeprofiluje ako zástupca subžánru zombie, divák má, pochopiteľne, istú výhodu. Na rozdiel od kladných hrdinov, totiž tuší, ako je to vlastne s kráľom a v momente, keď v rámci deja naplno vypukne morová epidémia, nemá ani najmenší dôvod, byť z tohto vývoja prekvapený. To však neznamená, že ten zvyšok nemá čím prekvapiť. Naopak, tvorcovia veľmi umne pracujú s klasickými zombie prvkami a patrične ich rozvíjajú. Hneď prvá séria totiž prináša zásadný twist oproti svojej konkurencii – pretože osoby,  ktoré vstali z mŕtvych dokážu reálne fungovať iba v noci a počas dní sa ukrývajú na tmavých miestach, kde sa tvária ako skutočné mŕtvoly.

 

Zombie5 resizeTento pomerne vtipný zvrat je pritom v závere prvej série prekvapivo znegovaný a celá mytológia okolo vzniku epidémie naďalej originálne rozvíjaná. No nie je to len o tom. Akokoľvek scenáristi šikovne pracujú s klasickými zombie aspektami a ponúkajú i kvalitne napísané postavy, kde nie je problém nájsť si svojho obľúbenca, pridanou hodnotou je i práca so samotným príbehom. Kým v už spomínanom seriáli Živí mŕtvi sa jednotlivé charaktery prakticky iba presúvajú z miesta na miesto a zakaždým sa snažia v nových kulisách prežiť, tu je badať úplne iný prístup.

 

Hlavný dej sa totiž posúva neustále dopredu a žiadna z naznačených dejových línií nie je zbytočná, či v neskoršej fáze Zombie6 resizeoneskorená. Pokiaľ by sa dalo Kráľovstvo zombie k niečomu prirovnať, svojim vyznením má zďaleka najbližšie k ságe Pieseň ľadu a ohňa, ktorú seriáloví fanúšikovia veľmi dobre poznajú pod názvom Hra o tróny. Pomerne často sa tu tu totiž riešia politické záujmy konkrétnych kruhov a intrigy, ktorých je divák neustále svedkom, jasne potvrdzujú starú známu pravdu. Tou je, že moc korumpuje, pričom snaha o jej udržanie vedie často (a v tomto prípade doslova) cez mŕtvoly. Pretože obyčajný človek je v zásade nepodstatný a plní výhradne rolu pešiaka, ktorého možno kedykoľvek obetovať mocenským záujmom.

 

Unikátny žánrový mix, kde nekompromisnú zombie akciu dopĺňa i Zombie8 resizehistorická detektívka a klasický politický thriller sa môže navyše opierať aj o patričný rozpočet a tým pádom aj o vysokú technickú kvalitu. Celý projekt je patrične výpravný, kostýmy sú na úrovni, núdza nie je ani o kvalitne nakrútené davové scény, kde sa nikto nemusel podriaďovať výraznejším kompromisom. Obe vzniknuté série pritom pozostávajú iba zo šiestich dielov, čo je dobré aj z hľadiska absencie akejkoľvek vaty. Bude pritom rozhodne zaujímavé sledovať, akým štýlom sa bude seriál vyvíjať v ďalšom priebehu. Záver druhej série totiž výrazne zamiešal dianím a čiastočne sa už venuje budovaniu novej zápletky, ktorá však organicky vychádza z tej prvotnej. No jedna vec je takmer istá - že aj do tretice zrejme pôjde o menšiu žánrovú udalosť a potvrdenie toho, že Južnej Kórei momentálne ide karta.

 

Zombie7 resizeKráľovstvo zombie (Kingdeom, TV seriál), Južná Kórea, 2019–2020
Dĺžka:  9 h 41 min (Minutáž: 36–57 min)
Režie:  Seong-hoon Kim, In-je Park
Scénář: Eun-hee Kim, Eun-hee Kim
Hrají: Ji-hoon Joo, Seung-ryong Ryoo, Doo-na Bae, Sang-ho Kim, Joon-ho Heo, Seok-ho Jeon, Seok-won Jeong, Seon-kyu Jin, Sungkyu Kim, Hye-joon Kim, Byeong-eun Park, Jae-hong Ahn, Ji-hyeon Jeon
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.