Gretel a Hansel (Gretel and Hansel)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Gretel resizePerníková chalúpka: Janko a Marienka je klasická a všeobecne dobre známa ľudová rozprávka, ktorú zaznamenali nemeckí bratia Grimmovci a vydali knižne v roku 1812. Ide o stredoveký príbeh súrodencov Janka a Marienky putujúcich lesom a tajomnej kanibalistickej čarodejnice žijúcej uprostred lesa v perníkovej chalúpke.

Deti sa sem dostávajú po tom, čo ich odvrhne ich macocha, pretože v kraji panuje hladomor a rodina by sa neuživila. Naopak, u čarodejnice sa deti dosýta najedia, pričom však nie je zrejmé, odkiaľ stará žena berie jedlo. Janko a Marienka tu Gretel2 resizezostávajú, avšak motiváciou čarodejnice určite nie je dobrosrdečnosť. Rozprávka bola adaptovaná do viacerých umeleckých foriem, od opery z roku 1893 až po modernú hollywoodsku akčnú verziu z roku 2013 s Jeremym Rennerom a Gemmou Arterton.

Najnovšie sa látky chopil veľmi osobitý autorský režisér Oz Perkins a pretransformoval ju presne podľa svojho gusta do atmosférického, pomaly plynúceho, gotického psychologického hororu. Názov je mierne obmenený, nemáme tu Janka a Marienku, ale Marienku a Janka. Nejde však o kvázi cool reklamný trik, hlavnou postavou je skutočne Marienka a na jej konfrontácii a vývoji vzťahu s čarodejnicou je celý film postavený. Určite nie je Gretel6 resizeod veci predstaviť si samotného režiséra a jeho tvorbu. Perkins mal pred Gretel a Hansel na konte dva pomerne kultové, nezávislé horory. February z roku 2015 je príbehom dvoch dospievajúcich dievčat v prostredí dievčenskej kresťanskej školy. Na mieste však dochádza k zvláštnym úkazom a všetko bude mať veľmi temnú dohru. Podobne aj ducharina I Am the Pretty Thing That Lives in the House nám predstavuje ženskú hrdinku obývajúcu tajomný dom a čeliacu nadprirodzeným silám. Obe diela sú charakteristické pomalým tempom, hutnou atmosférou, prítomnosťou nadprirodzeného zla a dokonalými kamerovými kompozíciami.

Gretel9 resizePresne v tomto duchu a štýle je nakrútená aj Gretel andHansel. Po chvíli zabudnete, že sledujete adaptáciu notoricky známeho diela a znalci predchádzajúcej Perkinsovej tvorby ihneď rozoznajú všetky režisérove trademarky. Jedným z najväčších kladov snímky je tak konštatovanie, že toto dielo viac spadá do fiktívnych Perkinsových svetov. Film akoby patril do rovnakého univerza, kde sa odohrávali aj oba spomínané horory, len o niekoľko storočí späť v minulosti. Hlavná ženská, respektíve dievčenská hrdinka musí čeliť nielen zložitej životnej situácii, ale aj komplikovaným vzťahom s rodičmi a problémom dospievania. Nečudo, že Marienka začne v čarodejnici vidieť akúsi druhú matku, respektíve druhú macochu. Gretel5 resizeNie je to len osoba, ktorá sa tejto blúdiacej dvojice ujala, ale aj niekto s podobnými danosťami a tým pádom aj jediný človek, ktorý dokáže pochopiť, čo sa odohráva v jej vnútri. Marienka (Sophia Lillis známa z To, To: Kapitola 2) sa tak postupom času bude musieť rozhodnúť, či dá prednosť životu, aký jej predpovedá čarodejnica, alebo dá prednosť súrodeneckej láske. Preto nie je Gretel a Hansel klasickým hororom založeným na strašení, ale skôr dusným psychologickým trilerom.

Nádherne komponované centralizované zábery, dômyselná práca Gretel6 resizes farbou, dizajn chalúpky, temnota lesa a práca so svetlom a tieňmi berie dych. Dá divákovi zabudnúť aj na to, že dej je predsa len riedky a natiahnutie stopáže do celovečernej dĺžky tak môže pôsobiť dojmom splnenia kvóty pre premietanie za plné vstupné v amerických kinách. Toto však platilo aj v prípade oboch predchádzajúcich autorských Perkinsových diel a jeho cieľom rozhodne nie je nalákať do kín čo najviac tinedžerov bažiacich po krvi. I keď aj Gretel a Hansel taktiež ponúka dostatočne explicitné scény, dokonca aj zopár klasickejších ľakačiek. Nikdy však nepodlezie Gretel7 resizelatku a nezačne sa adaptovať na priemernejšie publikum.

Oza Perkinsa môžeme pokojne zaradiť medzi najtalentovanejších amerických tvorcov v nezávislejšej odrode súčasného hororového žánru. Patrí tak k tamojšej špičke spoločne s Arim Asterom (Hereditary, Midsommar) alebo Robertom Eggersom (The Witch, The Lighthouse). Táto trojica tak nepredstavuje len budúcnosť inteligentného a ambiciózneho hororu, ale je už aj jeho prítomnosťou.

Gretel12 resizeGretel a Hansel (Gretel and Hansel), USA 2020
Dĺžka: 87 minút
Réžia: Oz Perkins
Scenár: Robert Hayes
Kamera: Galo Olivares
Hudba: Rob
Strih: Josh Ethier, Julia Wong
Scénografia: Jeremy Reed
Kostýmy: Leonie Prendergast
Producenti: Fred Berger, Brian Kavanaugh-Jones
Hrajú: Sophia Lillis, Alice Krige, Jessica De Gouw, Charles Babalola, Ian Kenny, Samuel Leakey
Distribúcia: Amazon Prime Video
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.