Naši chlapci (Our Boys, TV serial)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

CHlapci6 resizeV izraelsko-palestínskom konflikte asi neexistujú spravodlivé váhy, merajúce podiel viny oboch strán na situácii, ktorá hľadá riešenie už desaťročia. Seriál, dôverne nazvaný Naši chlapci, sa dotýka takmer všetkých neuralgických bodov vzájomného židovsko-arabského vzťahu, má zvláštny účinok a vyvoláva i otázky o zmysle jednostrannej kritiky, mieriacej do vlastných radov.  

V roku 2014 sa v Jeruzaléme odohrali následovné udalosti. Palestínska teroristická organizácia Hamas uniesla a zavraždila troch izraelských chlapcov, Ejala, Gilada a Naftaliho. Tento čin vyostril  rozjatrenú spoločenskú situáciu. Vzápätí skupina ortodoxných židov uniesla palestínskeho chlapca a upálila ho.

Chlapci2 resizePočas desiatich dielov sledujeme vyšetrovanie druhého skutku. Ten prvý sa komentuje len okrajovo a sú preto pochopiteľné protesty, medzi inými i premiéra Benjamina Netanjahua. Označil serial ako antisemitský. Hovorí o jednej stránke viny, tej izraelskej. Je dôkladný, všetky detaily vyšetrovania sú priame a realistické, nešetria nikoho. Zaujímavý je pohľad do prostredia ortodoxných židov, stojacich v tichej opozícii voči  štátnym orgánom a získať k nim prístup nie je jednoduché. V prvom rade chránia svoju komunitu, vypovedajú len pod tlakom. Vyšetrovateľ vnútornej rozviedky Šin bet Šimon (Shlomi Elkabetz) má na starosti židovský extrémizmus a v úvode hľadá unesenú trojicu chlapcov. Spolu s ním celá komunita, ortodoxní i neortodoxní, ľaví i praví. Šimon tuší, že sú mŕtvi a predpokladané dôsledky zverejnenia trojnásobnej vraždy ho znepokojujú. S obavami Chlapci3 resizesleduje masové modlitby i spevy za ich záchranu a mobilizuje informátora, pohybujúceho sa v okolí chlapčenských ortodoxných skupín. Je v zložitej situácii, lebo súčasťou komunity je i jeho vlastná rodina a on pracuje s jej dôverou. Keď nájde vrahov, vystaví sa nekompromisnej nenávisti.

Tvorcovia nás uvádzajú aj do rodiny Husseina Abu Chudáira (Johnny Arbid), majiteľa stavebnej firmy a jeho dvoch synov. Žijú vo východojeruzalémskej arabskej štvrti Šuáfat vo svojich každodenných starostiach. Mohammad chce ísť na výlet do Istanbulu, ale otec mu kvôli pokazenému prístroju na stavbe cestu odopiera.

Chlapci5 resizeTreťou líniou  je  komunita ortodoxných židov. Syn rabína Avišaj (Adam Gabay) sa musí rozhodnúť, či ostane študovať v ješive, alebo začne pracovať. Strýko Josef Chaim mu ponúka prácu vo svojom obchode s optikou. Sústreďuje okolo seba skupinu chlapcov, plniacich jeho pokyny bez reptania. Má energiu fanatického manipulátora a s jeho psychickým stavom to nie je v poriadku.

Po zverejnení vraždy palestínskeho chlapca Mohammada je Šimonovi jasné, kde má hľadať. Netrvá to dlho a v hľadáčiku polície je Avišaj, jeho kamarát i Josef Chaim. Ten sa po zaistení ihneď začne chovať v duchu svojej diagnózy a je takmer z obliga i Chlapci4 resizekeď iniciátorom popravy bol práve on. V priebehu vyšetrovania a pri súdnom procese sa dôkladne a bez emócií popisujú detaily surovej vraždy a predkladajú dôkazy. Všetko sa deje za mohutnej reakcie ulice, radikálov z oboch strán. Rozbieha sa vojna, ako uvádza vo svojom komentári k seriálu vtedajší spravodajca Českej televízie Jakub Szántó, po odhalení vrahov Mohammada, dopadali v tej dobe na izraelské mestá stovky rakiet Hamasu, rovnaký podiel z druhej strany na pásmo Gazy. Desať dní pred začatím procesu sa v uliciach objavili izraelské tanky.

Chlapci10 resizeVýčitky o praní špinavého prádla ma sebatríznenia a podobne, nie je celkom fér. Len spoločnosť, ktorá dokáže hovoriť o vlastných problémoch bez zbytočných eufemizmov a účelových tvrdení, dokáže svoje problémy riešiť. Môžme hovoriť aj o istom druhu očistného rituálu, spovede, aj keď judaizmus tento inštitút nepozná. Zbavuje ľudí ilúzií, v istom zmysle  strachu a vcelku bežného podozrenia o zákulisných manipuláciách celej udalosti. Všetky karty sú na stole, bez ohľadu na hru. Súčasný izraelský spisovateľ Edgar Keret hovorí o tom, že v Izraeli je všetko na doraz. V hardcorovej verzii.

Aj napriek kritickým komentárom k vyváženosti pohľadov na obe Chlapci8 resizestrany sporu, je zrejmá vysoká úroveň ako scenáristického, tak režijného spracovania. Joseph Cedar, je jedným zo špičkových izraelských tvorcov, dva jeho filmy Beaufort (2007) a Poznámky pod čiarou (2011) boli nominované na Oscara, prvý si odniesol svojho času z Berlinale cenu za réžiu, druhý z Cannes za scenár. Má zmysel pre vytváranie významovo i situačne vyhrotených situácií. Dokáže v tomto dramatickom pôdoryse pracovať s vizuálnymi i emocionálnymi detailami veľmi pôsobivo, sugestívne, s citom pre Chlapci9 resizekontrast a jeho čisto realistický, funkčný obraz. Realistický koncept, postavený na podobných postupoch, za ktorými stojí špecifiký psychologicko-kultúrny naturel, zdieľa značné množstvo kvalitných izraelských filmov.

Na utrpení, poznaní všetkých jeho „záhybov“ a hĺbky, vyrástla nielen veľká literatúra, ale mnoho jeho tráum sa prenieslo i do filmových príbehov. Ich silným leitmotívom je smrť synov. Seriál Naši chlapci symbolicky odstraňuje pomyslenú hranicu, deliacu Izrael a demonštruje nedeliteľnosť utrpenia a žiaľu.

Chlpaci7 resizeNaši chlapci (Our Boys, TV seriál), USA, Izrael, 2019
Dĺžka: 9 h 41 min (Minutáž: 53–61 min)
Manažéri projektu: Hagai Levi, Joseph Cedar, Tawfik Abu Wael
Réžia: Joseph Cedar, Tawfik Abu Wael
Scenár: Joseph Cedar, Tawfik Abu Wael, Hagai Levi
Kamera: Yaron Scharf
Hudba: Yishai Adar
Scénografia: Arad Sawat
Hrajú: Ronit Elkabetz, Michael Aloni, Lior Ashkenazi, Shadi Mar´i, Noa Kooler, Tzahi Grad, Shlomi Elkabetz, Johnny Arbid, Ruba Blal, Moris Cohen
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.