Päť nocí u Freddyho (Five Nights at Freddy's)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Noc2 resizeFilmy, vznikajúce podľa videohier, stoja často pred neľahkou úlohou. Interaktívne prostredia videohry, v ktorom sa pohybujú hráči, sa totiž ťažko presúva do lineárne pôsobiaceho filmu s pevným príbehom, ktorý už hráči nemôžu nijakým spôsobom ovplyvňovať. Tí sú teda často sklamaní, že sa príbeh nevyvíja podľa ich predstáv, zatiaľ čo filmová kritika vyčíta vidoherným adaptáciám plytký a príliš jednoduchý dej. Dobrodružná videohra plná akcie však väčšinou na kvalitnom príbehu nestojí a hráčom to nijak neprekáža, užijú si totiž dostatok vzrušenia aj bez silných zápletiek. Špecifickým prípadom je hra Päť nocí u Freddyho, ktorá v podstate na žiadnom príbehu nestojí. Keďže mali tvorcovia filmu iba základnú dejovú kostru (postavy, prostredie, a podobne), všetko ostatné si museli domyslieť, a tak môžeme povedať, že mali pri kreovaní finálnej podoby snímky pomerne voľnú ruku.

Hlavnou postavou filmu je spoločenský outsider Mike, ktorý sa nevie uplatniť v žiadnom zamestnaní. Dlhodobá nezamestnanosť začína vážne ohrozovať jeho Noc3 resizefinančnú situáciu, a tak je napokon nútený vziať aj nedobre platenú prácu nočného strážnika v skrachovanej pizzerii u Freddyho, kde je napriek jej zániku, ešte stále čo strážiť. V minulosti išlo o obľúbený rodinný podnik, ktorý zatvorili po tom, čo v ňom za záhadných okolností zmizlo niekoľko detí, a odvtedy iba chátra. Mike príliš horlivo nepôsobí ani v tomto zamestnaní a väčšinu času prespí. Vracajú sa mu však záhadné sny, v ktorých sa mu darí nadviazať spojenie s dušami stratených detí. Ako čoskoro zistí, tie teraz prebývajú v mohutných robotických maskotoch pizzerie.

Aby sa veci ešte väčšmi skomplikovali, Mike sa po smrti rodičov stará o malú sestričku Abby, a keďže jej nevie nájsť žiadnu opatrovateľku, vezme ju do svojej novej práce so sebou. Robotické maskoty, pripodobňujúce poľudštené zvieratá, sú pre ňu veľmi atraktívne, duše detí, ktoré v nich prebývajú však ovláda akési nepoznané zlo, a tak sa títo robotí kamaráti stávajú nesmierne nebezpečnými.

Noc4 resizeUž z tohto krátkeho opisu deja možno spozorovať, že to tvorcovia s herným námetom nemali ľahké. Nedejový koncept videohry totiž neponúka dobrý základ pre filmové médium, pričom spomínaná voľnosť pri tvorbe scenára je limitovaná. Na jednej strane sa musí film opierať o poznatky z videohry, aby nesklamal jej fanúšikov, na stranej druhej musí vystavať úplne nový príbeh, no nenarušiť pritom atmosféru a pocity, ktoré hra v hráčoch vyvoláva. Jedným z hlavných cieľov je teda zachytiť ducha hernej predlohy na filmovom plátne. Možno je táto podmienka pre bežného diváka irelevantná, pre fanúšikov videohernej série (a teda pre hlavnú cieľovú skupinu filmu) je však spriaznenosť s hernou predlohou mimoriadne dôležitá.

To, čo môže vnímať divák neznalý herného sveta je skutočnosť, že sa napriek slabému príbehovému základu, pokúšajú tvorcovia navliecť na krehkú dejovú kostru príliš rôznorodých zápletiek. Či už je to Noc5 resizeotázka starostlivosti o malú Abby, ktorú si chce do svojej starostlivosti za každú cenu prevziať nepríjemne pôsobiaca teta Jane, smrť rodičov poznamenávajúca životy Mikea a Abby, alebo únos Mikovho mladšieho brata zobrazujúci sa mu neustále v desivých snoch, na jednoduchú filmovú zábavu je toho priveľa, rovnako ako aj nepresvedčivý romantický vzťah medzi Mikom a policajtkou Vanessou.

Aby som bol však spravodlivý, Päť nocí u Freddyho nie je žiadnou filmovou katastrofou, a aj napriek svojim nedostatkom, je pomerne zábavnou oddychovkou. Slušné je aj herecké obsadenie pozostávajúce prevažne z mladých hereckých objavov, ktoré dobre konkurujú predstaviteľovi staršej generácie - večne excentrickému Mathewovi Lillardovi (ktorý ani tu nevybočil zo svojej hereckej Noc6 resizeškatuľky) v úlohe ústredného zloducha zloduchov (alebo ako by sme mohli povedať v hernej terminológii bossa bossov). Nepriaznivé recenzie sú (podľa môjho názoru) azda príliš prísne a filmu sa nedá uprieť istá originalita odhliadnuc od vzťahových a romantických klišé, do ktorých je film zaobalený. Päť nocí u Freddyho síce nie je určený najmladším divákom, tínedžeri však zjavne z projekcie neodchádzajú nespokojní (o čom svedčia aj rekordné zárobky). Dovoľujem si povedať, že táto robotia zábava neurazí ani dospelého diváka, ktorý sa do kina prišiel zabaviť a odpočinúť si po náročnom pracovnom dni a čo je taktiež dôležité, nie je nijak negatívne naladený voči tínedžerskemu osadenstvu a ich predstavám o zábavne strávenom večeri.

Noc7 resizePät nocí u Freddyho (Five Nights at Freddy's), USA, 2023
Dĺžka: 109 minút
Réžia: Emma Tammi
Scenár: Emma Tammi
Kamera: Lyn Moncrief
Hudba: The Newton Brothers
Strih: William Paley, Andrew Wesman
Scénografia: Marc Fisichella, Mark A. Terry
Kostýmy: Natalie O'Brien
Produkcia: Jason Blum
Hrajú: Josh Hutcherson, Piper Rubio, Elizabeth Lail, Matthew Lillard, Mary Stuart Masterson, Kat Conner Sterling, Christian Stokes, Joseph Poliquin, Grant Feely, Jophielle Love, Lucas Grant, Jessica Blackmore, Theodus Crane
Distribúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR: 2. novembra 2023
Foto: CinemArt SK

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.