Všetka tá krása a zabíjanie (All the Beauty and the Bloodshed)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Kra resizePo mnohých generáciách boli Sacklerovci nielen jednou z najbohatších rodín v USA, ale prejavovali svoju filantropiu v podobe početných darov pre múzeá, divadlá a univerzity, vrátane známych inštitúcií ako je Metropolitné múzeum moderného umenia (MET), Guggenheimovo múzeum alebo Harvardská univerzita. V marci 2018 sa v MET začal protest proti rodine Sacklerovcov, presnejšie proti farmaceutickej spoločnosti Purdue Pharma, ktorú založili. Táto protestná kampaň, z veľkej časti iniciovaná medzinárodne známou fotografkou Nan Goldin, zároveň predstavuje začiatok dokumentárneho filmu Všetka tá krása a zabíjanie režisérky Laury Poitras, ktorý bol na filmovom festivale v Benátkach 2022 ocenený Zlatým levom. Film však rozpráva nielen o proteste, ale aj o samotnej Goldin ako o umelkyni a obeti opiátovej krízy.

Oranžovo-biele fľaštičky, s extrémne návykovou látkou, padajú do jazierka. Aktivisti ležia na podlahe múzea ako mŕtvoly. Dokument Laury Poitras na priestore Kra2 resizedvoch hodín strieda biografiu umelkyne s jej bojom proti impériu Sacklerovcov, pričom sa primárny dôraz kladie na liek proti bolesti Oxycontin, ktorý pripravil o život tisícky Američanov. Poitras odkrýva životný príbeh Nan Goldin, v ktorom sa súkromné a politické prekrýva. Skrze prepojenie Naninej minulosti so súčasnosťou divák jednak vidí, ako dospela k svojmu neoblomnému presvedčeniu, ale aj proces, akým ju táto skúsenosť poznačila osobne. Nan Goldin založila organizáciu P.A.I.N. s jediným cieľom, aby jedinci zodpovední za opiátovú krízu skončili na veky za mrežami, ako v istom momente filmu vysvetľuje. Protestuje proti múzeám ako MET, ktoré by mali prinajmenšom odstrániť akékoľvek spojenia s priezviskom Sackler. Za záštitou tohto rodu sa skrýva chamtivosť a zločin, hovorí Goldin, ktorá sa v roku 2014 stala závislou na Oxycontine predpísanom po operácii. Bolesť a trauma sú silnou motiváciou. Napriek tomu je tu stále badateľné rozloženie síl v štýle David verzus Goliáš, a to najmä na začiatku, keď členovia P.A.I.N. spúšťajú jednu akciu za druhou, zatiaľ čo šedé eminencie Sackler s Kra3 resizemiliardami na účte a priezviskami na múzeách pretrvávajú v pozadí.

Mnohé z tém, ktoré určujú život Nan Goldin, zároveň tvoria aj životné príbehy tých, ktorí ju nasledujú. Prostredníctvom osobných fotografií a aktuálnych záznamov protestov Laura Poitras vytvára rôzne tematické mostíky, do hry vstupujú otázky rasizmu, mizogýnie, queer identity a rigidnej sexuálnej politiky. Na úrovni osobnej, ako aj spoločenskej, sa opakuje traumatický zážitok, ktorý Nan v rodine sprevádza od detstva: keď si ako 18-ročná vzala život jej milovaná staršia sestra Barbara, ktorá bola údajne duševne chorá. V zvukovej zložke prehovára Goldin vážnym hlasom o radosti zo života v kruhu svojich priateľov, o vzbure proti okolnostiam, o láske, sexe a spolupatričnosti, o umieraní, o smútku za blízkymi. Poitras sebavedomo transformuje daný materiál do dramaturgicky komplexnej a ucelenej Kra7 resizeformy, takže celok stále viac nadobúda dojem hlbšieho vnútorného prepojenia. Bolesť a krása, obsiahnuté v názve snímky, sa odzrkadľujú v diaprojekciách, ktoré film ukazuje na stretnutiach skupiny P.A.I.N., ale predovšetkým v tvári Nan Goldin snažiacej sa prispieť k boju navzdory výraznému nepomeru síl.

Všetka tá krása a zabíjanie je trpký dokumentárny film, ktorý skúma biografiu fotografky Nan Goldinovej a jej angažovanie proti rodine Sacklerovcov v súvislosti s opiátovou krízou. Laura Poitras skrze fúziu rôznych typov materiálov a dokumentárnych postupov vytvára traumatický, ale aj inšpiratívny portrét aktivizmu, pričom upozorňuje na v rámci umeleckej sféry veľmi vzácny druh, a to umelkyňu, ktorej morálka nie je len falošnou hrou a jej záväzok nie je póza.

Kra8 resizeVšetka ta krása a zabíjanie (All the Beauty and the Bloodshed), USA, 2022
Dĺžka:122 minút
Réžia: Laura Poitras
Hudba: Soundwalk Collective
Strih: Joe Bini, Amy Foote, Brian A. Kates
Zvuk: Chris Foster, Christopher Koch
Produkcia: Howard Gertler, Nan Goldin, John S. Lyons, Laura Poitras, Yoni Golijov
Hrajú: Nan Goldin, David Velasco, Megan Kapler, Marina Berio, Noemi Bonazzi, Patrick Radden Keefe, Harry Cullen, Robert Suarez, Alexis Pleus, Darryl Pinckney, Annatina Miescher, Mike Quinn, David Sackler, Theresa Sackler, Robert Drain, Richard Sackler
Distribúcia: Film Europe
Premiéra v SR: 2. novembra 2023
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.