Elementy (Elemental)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Zivly resizeEmber Lumenová (v pôvodnom znení Leah Lewis) bola už od detstva mimoriadne „zapálená“ pre pomáhanie svojim milovaným rodičom v ich malom, avšak veľmi obľúbenom obchodíku. Otec Bernie (Ronnie Del Carmen) a mama Cinder (Shila Ommi) sa kvôli nehode v ich domovskej krajine antropomorfných ohnivých bytostí presťahovali do Element City už pred jej narodením. Ako prisťahovalci to nikdy nemali ľahké, avšak mesto – hoci v ňom dominovali bytosti zložené z vody – dávalo šancu na život aj zemitým, či vzdušným obyvateľom. Ember si vždy cenila obety, ktorú museli jej rodičia podstúpiť, aby mohla žiť šťastnejším životom. Dávala si ako „dobrá dcéra“ vždy záležať na tom, aby si získala otcovu dôveru pre riadenie rodinného podniku aj po jeho odchode na dôchodok. Jediné, s čím by si však ešte potrebovala poradiť v prvom rade, sú jej občasné „výbuchy“ paniky a hnevu. Jednať so znervózňujúcimi zákazníkmi tak, aby v obchode nespôsobila viac škody ako úžitku...

Pri svojom poslednom záchvate totiž pretrhne otcom ako - tak neodborne zlátané vodovodné potrubie, pričom ním do obchodu odniekiaľ „vcucne“ vodnatú Zivly2 resizebytosť, schopnú rodine svojím úradníckym postavením poriadne zavariť. Wade Ripple (Mamoudou Athie) je mladý, sympatický, komicky plačlivý vzhľadom na svoj živel a hlavne, pracuje pre zdravotnú inšpekciu. Okamžite si v obchode všimne nedostatky a hoci mu to je naozaj ľúto, nedokáže ich nenahlásiť. A tak sa Ember pokúša urobiť všetko preto, aby zabránila hroziacemu zavretiu toho, čo do teraz predstavovalo celý život a vôbec pýchu rodičov - hlavne, aby nesklamala svojho otca. Pomôže Wadeovi nájsť spôsob, ako prejsť cez zemitého úradníka Ferna Grouchwooda (Joe Pera), či prehovoriť jeho vzdušne založenú, priam búrkovo sa prejavujúcu šéfku z radnice Gale Cumulusovú (Wendi McLendon-Covey), aby rozhodnutie o zatvorení obchodu ešte prehodnotila. Neškodilo by tiež zistiť, skadiaľ sa vôbec vzala voda v údajne už uzavretom potrubí, ktorým by už niekoľko rokov do ohnivej štvrte správne ani nemala prúdiť... Pre temperamentnú dievčinu sa tak trochu úzkostlivý vodný úradník stane určitou inšpiráciou a prostriedkom na spoznanie doposiaľ prehliadaných pozitívnych vlastností Zivly3 resizevodných bytostí, ktoré ju aj jej rodinu zväčša len v niečom obmedzovali. Takisto Wade nájde v Ember isté zaľúbenie... Pri riešení spomínaného problému, samozrejme, obaja začnú zisťovať, nakoľko boli do teraz len potomkami, snažiacimi sa napĺňať predstavy vlastných rodičov. Veď nakoniec možno aj chcú od života niečo úplne iné a doposiaľ „len“ potlačovali svoje skutočné túžby a talenty. Dokážu ich rodičia prijať vzťah dvoch priťahujúcich sa protikladov? A dokážu si ako Ember, tak Wade vo svete neustále pretrvávajúcich kultúrnych nezhôd obhájiť svoje city?

Snímka Elementy režiséra Petera Sohna (priemerný Dobrý dinosaurus) je ďalším mimoriadne ambicióznym projektom štúdia Pixar, priekopnícky posúvajúcim tvorivé možnosti počítačovej animácie. Nádhernej, priam fascinujúcej vizuálnej stránke dominuje svet štyroch elementov prepracovaný do najmenšieho detailu. Dynamické, kompozične zložité zábery „zachytávajú“ život osobitých postavičiek Zivly4 resizespojených so živlami ohňa, vody, vzduchu a zeme. Žiadna z postáv – vrátane nemalého počtu „komparzistov“ sem-tam sa mihnúcich v scéne – sa nepodobá inej. Okrem špecifického vzhľadu toho-ktorého živlu je možné v tvare a pohybe jednotlivých charakterov vzhliadnuť aj určité zveličené, karikované osobnostné vlastnosti. Často protichodné rozdiely medzi predstaviteľmi rôznych živlov nenásilne odkazujú na rasové, kultúrne, náboženské, či (len veľmi nenápadne naznačené) sexuálne odlišnosti, s ktorými sa divák má možnosť stretnúť v bežnej ľudskej spoločnosti. Príbuznosť postáv k živlom tieto odlišnosti dokonca pomáha vnímať o niečo zrozumiteľnejšie, myšlienkovo prístupnejšie aj pre detské publikum a bez zbytočných kontroverzií. Všetko to dokonalo dopĺňajú ambientné filmové melódie Thomasa Newmana – soundtrackový zážitok sám o sebe.

Príchod Emberiných rodičov do Element City môže filmovým nostalgikom pripomenúť obdobné Zivly5 resizeretrospektívy napríklad z príchodu malého Vita Corleoneho na Ellis Island po úteku z rodného Talianska v Krstnom otcovi II (1974) Francisa Forda Coppolu, vrátane skomolenia pôvodných mien a pridelenia nových zaujatým imigračným úradníkom. Okrem iného... Určitú mieru úprimnosti do dejového motívu s prisťahovalcami vnáša tiež životná skúsenosť režiséra a jeho rodiny pôvodom z Kórey. V scenári Johna Hoberga, Kat Likkel a Brendy Hsueh je možné nájsť tiež „stopové prvky“ Hádaj, kto príde na večeru (1967) režiséra Stanleyho Kramera alebo Pod vplyvom splnu (1987) Normana Jewisona pri stvárnení milostných motívov. Výrazný podiel na pútavosti obsahu má aj samotná forma animácie. Zachytáva totiž akúsi každodennú všednosť života v Element City spôsobom, v ktorom rozhodne neabsentujú naozaj originálne nápady spravidla myšlienkovo prepojené na reálny a nielen dnešný svet. Nie úplne všetko súvisí s hlavnou zápletkou a to Zivly6 resizeje dobre. Tá najpútavejšia časť celého príbehu sa totiž nenápadne odohráva niekde na pozadí, prípadne publikum rozosmeje v často svižných dialógoch pomimo konvenčného riešenia milostného vzťahu Ember a Wadea. Trošku tiež zamrzí, že z jednotlivých živlov sa väčšia pozornosť kladie na bytosti ohňa a vody, pričom zem a vzduch sú tak trochu odbité pár komickými figúrkami.

Ak je možné príbehu niečo vytknúť, je to fakt, že motívy späté s hlavnou zápletkou často odpútavajú pozornosť od iných, zaujímavejších, nie vždy úplne očakávaných udalostí. Hoci divák nemal doposiaľ možnosť vidieť v kontexte pixarovskej tvorby jednoznačnú romantickú komédiu, sú to práve tradičné prvky daného žánru, ktoré sa akosi nedokážu zbaviť očakávaných klišé a s potrebnou hravosťou tiež Zivly7 resizevyhnúť tomu, čo už žánrovo poučené publikum dokáže v deji predvídať. Niektoré „povinné“ zvraty sa preto môžu javiť v pár scénach príliš popisné, rovnako tak by si tvorcovia neuškodili, ak by trošku odľahčili očakávané komplikácie vo vzťahu medzi Ember a jej otcom Berniem, či vyškrtli pár opakujúcich sa replík o snahe byť v jeho očiach za každú cenu „dobrou dcérou“. Elementy sú vynikajúcou pixarovkou. Nádherná ukážka toho, čo v súčasnosti vôbec dokáže CGI animovaná tvorba. Film nápaditý, originálny a hlavne premýšľavý, pokiaľ sa pokúša reflektovať „medziživelné“ rozdielnosti v rámci nielen súčasnej ľudskej spoločnosti. Pobaví, sem-tam dojme. Hoci jeho zábavnosť a pútavosť je výrazne podmienená tým, aký vzťah má cieľové publikum k občas z naratívneho hľadiska potrebným, občas trošku „otrepaným“ klišé romantickej komédie.

Zivly8 resizeElementy (Elemental), USA, 2023
Dĺžka: 111 minút
Réžia: Peter Sohn
Scenár: John Hoberg, Kat Likkel, Brenda Hsueh
Kamera: Jean-Claude Kalache
Hudba: Thomas Newman
Strih: Stephen Schaffer
Produkcia: Denise Ream
Hrajú: Mamoudou Athie, Leah Lewis, Wendi McLendon-Covey, Catherine O'Hara, Shila Ommi, Ronnie Del Carmen, Matthew Yang King
Distribúcia: CinemArt Sk
Premiéra v SR: 15. júna 2023
Foto: CinemArt SK

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.