Super Mario Bros. vo filme (The Super Mario Bros. Movie)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Mar resizeAsi to nebol práve najlepší nápad vzdať sa pomerne stáleho zamestnania, hoci pod pomerne nepriateľským šéfom a založiť svoju vlastnú inštalatérsku firmu. Len večer po tom, čo televízia odvysielala ich reklamný spot, sa Mario (v pôvodnom znení Chris Pratt) spoločne s mladším bratom Luigim (Charlie Day) vydávajú na prvú záchrannú akciu pred ničivými následkami kvapkajúceho vodovodného kohútika. A všetko by dopadlo na výbornú, keby jeden z nich omylom nestúpil domácemu maznáčikovi prvej zákazníčky na obľúbenú hračkársku kosť, nezlomil ju... Na skrátka, po tom, čo sa udeje by do spomínanej kúpeľne človek vstúpil fakt len na vlastné riziko. Sympatickí bratia, našťastie, nemusia čakať dlho na ďalšiu možnosť napraviť si na začiatok trochu pošramotenú reputáciu...

Uprostred ich milovaného Brooklynu začnú z podzemného potrubia unikať hektolitre vody. Mario s Luigim sú viac-menej prvými, kto reaguje na aktuálnu Mar3 resizenovinku odvysielanú v televíznom spravodajstve. Popri riešení problému priamo pri zdroji však odhalia akýsi zvláštny až príliš prešpekulovaný systém potrubí. Luigi je „vcucnutý“ jednou z rúr, a aby ho Mario zachránil, neváha podstúpiť niečo podobné aj sám na vlastnej koži. Ešte za letu sa obaja navzájom upokojujú, že kým sú spolu, nemajú sa vlastne čoho báť. Spoločne si dokážu poradiť s akýmkoľvek problémom. Lenže to by ich potrubie nesmelo nasmerovať každého do úplne iného neprebádaného sveta. Mario sa ocitne v Kráľovstve hríbov - čo by možno aj bolo fajn, keby mu chutili, no on ich vlastne neznáša. Princezná Peach (Anya Taylor-Joy) mu ich však začne čoskoro vnucovať, ako nástroj potrebný na posilnenie v nadchádzajúcom boji, čo ho čaká. Luigi totiž prenikol do Temného kraja, ktorý Mar2 resizemá pod palcom kráľ „koopasov“ Bowser (skvelý Jack Black). Koopasi sú niečo ako rasa militantných korytnačiek. Napádajú pod Bowserovým vedením jedno kráľovstvo za druhým, aktuálne sa im podarilo v dobytej krajine tučniakov získať zlatú hviezdu, schopnú svojmu majiteľovi dať neobmedzenú moc. Bowser vie, žeby vlastnením zlatej hviezdy mohol upútať pozornosť princeznej Peach. Je do nej až po uši zamilovaný. Rád by ju – ak by náhodou nesúhlasila – pod vyhrážkami napadnutia Kráľovstva hríbov donútil k svadbe. Ak má Mario zachrániť svojho brata z Bowserovho zajatia, nezostáva mu nič iné len prejsť drsným výcvikom na virtuálnom cvičisku navrhnutom princeznou Peach, bojovať spolu s ňou bok po boku a pomôcť jej v susednom Džungľovom kráľovstve prehovoriť na spoluprácu opičieho kráľa Cranky Konga (Fred Armisen). Teda Mar4 resizeza predpokladu, že ten nebude od Maria požadovať, aby si zmeral sily s jeho synom Donkeym (Seth Rogen).

Na začiatku bola videohra Super Mario Bros. spoločnosti Nintendo Entertainment System – 2D „plošinovka“ s bočným rolovaním tvorcov Shigeru Miyamota a Takashi Tezuka z roku 1985. Akýsi nástupca arkádovej hry Mario Bros., ktorá vznikla o dva roky skôr. Postava titulného inštalatéra sa pri tom po prvý raz objavila už v roku 1981 v hre Donkey Kong. Do dnešného dňa predstavuje celú videohernú sériu viac než dvadsať položiek, z postavičky Maria sa stal maskot spoločnosti Nintendo a značka sa sama osebe rozšírila aj do iných foriem médií – do televízie v podobe troch animovaných Mar5 resizeseriálov, na stránky komiksov, bola adaptovaná do podoby stredometrážneho japonského anime Super Mario Bros.: Veľká misia na záchranu princeznej Peach! (1986), či neslávne známeho celovečerného hraného filmu režisérov Annabel Jankel a Rockyho Mortona z roku 1993 s Bobom Hoskinsom a Johnom Leguizamom v hlavných úlohách.

Aktuálna CGI animovaná verzia Super Mario Bros. vo filme vznikla v réžií Aarona Horvatha a Michaela Jelenica. Od prvých minút hrá na nostalgickú strunu, graficky prekonáva čokoľvek, čo boli schopní navrhnúť autori pôvodnej hry. Mazná sa s každým vizuálnym aj auditívnym detailom. Pre tých, ktorí si v minulosti zamilovali Mariove nekonečné behy po jednotlivých neprebádaných svetoch, jeho skoky cez rozmanité prekážky, odrážanie sa od rôznych plôch, či vyhýbanie sa útokom nepriateľov je pestrofarebná, zložito nakomponovaná podoba animácie úplnou pastvou pre oči. Hudba Briana Tylera je Mar6 resizenasiaknutá výpravným dobrodružstvom a hravosťou, dômyselne odkazuje na melódie Kojiho Konda z hry. Snímanie pozoruhodne navrhnutých postavičiek, rekvizít v zaujímavo členenom prostredí je veľmi dynamické. Postavičky sa buď približujú a vzďaľujú ku „kamere“ takmer v tanečných choreografiách alebo ich v statických momentoch efektne sníma pohybujúca sa „kamera“. Hoci film neumožňuje divákovi aktívne sa hrať s ikonickou postavičkou, vo vrcholných scénach priamo naráža na pre hru typickú formu akcie a akési panoramatické snímanie už spomínaného bočného rolovania, kam sa len Mario pohne. Skrátka to, čo prvá hraná filmová adaptácia úplne ignorovala, lebo si s tým tvorcovia nedokázali poradiť, to predstavuje hlavný charakteristický rys aktuálnej animovanej adaptácie.

Mar7 resizeKým dospelý sprievodca detského diváka v kine bude najspokojnejší vo chvíľach, keď mu nejaká vizuálna drobnosť pripomenie niečo povedomé z jeho dávnych hráčskych skúseností, scenár Matthewa Fogela mu asi veľa zaujímavého nepovie - je totiž až príliš zameraný na mladšie ročníky. Pokiaľ ide o charakteristiku postáv, Mario bol vždy skôr avatarom povahy hráča, ktorý ho ovládal, než osobnosťou s akokoľvek presvedčivými motiváciami a črtami akokoľvek presahujúcimi potreby zápletky práve prebiehajúceho levelu. On aj jeho brat sú v rámci Super Mario Bros. vo filme viac-menej skresaní na jednoduchý žánrový stereotyp, takisto o postavách princeznej Peach, Browserovi, či otcovi a synovi Kongovcoch sa toho divák veľa nedozvie. Samotná zápletka je skôr len spúšťačom akcie, banálnou zámienkou pre to nechať hlavných protagonistov Mar9 resizebojovať v epizodicky rozčlenenom príbehu, akoby hraného videoherným hráčom level za levelom. Ťažko teda povedať o tom, že by snímka divákovi tlmočila nejaký príbeh. Skôr ho len zahlcuje skromnou dejovou linkou previazaným sledom dobrodružno-komediálnych situácií. Bez bližšieho „kontaktu“ s postavami tak môže byť sledovanie jednej akcie za druhou veľmi rýchlo vyčerpávajúce... Čo je však z naratívneho hľadiska sympatické, Mariovi sa pri prekonávaní ako levely hry štruktúrovaných prekážok občas komicky nedarí, musí sa učiť na vlastných chybách a niektoré zo svojich akcií častejšie opakovať. Vtedy je aj duch samotnej videohry v tom všetkom prítomný o niečo hmatateľnejšie. Vtedy môže byť aj film príjemne inšpiratívnym.

Mar10 resizeSuper Mario Bros. Vo filme (The Super Mario Bros. Movie), USA, Japonsko, 2023
Dĺžka: 92 minút
Réžia: Aaron Horvath, Michael Jelenic
Scenár: Matt Fogel
Hudba: Brian Tyler
Produkcia: Christopher Meledandri
Hrajú: Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Jack Black, Seth Rogen, Keegan-Michael Key, Charlie Day, Fred Armisen, Kevin Michael Richardson
Distribúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR: 6. apríla 2023
Foto: CinemArt SK

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.