Creed III

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Ree resizeKedysi boli najlepší priatelia, možno až bratia – ak sa niečo podobné dá povedať o dvoch rodinne inak nepreviazaných obyvateľov detského domova. Na osemnásť rokov ich však od seba oddelila osudová udalosť jednej noci. Kedysi spoločne trénovali v jednom ringu, no bol to Damian Anderson (vynikajúci Jonathan Majors), kto nosil boxerské rukavice, víťazil v jednom zápase za druhým s jasným vytúženým cieľom a pomáhal vstať tomu druhému, keď ho život zrazil na kolená. Sen jedného sa však prekvapivo podarilo splniť až Adonisovi Creedoví (Michael B. Jordan). Stal sa majstrom sveta, niekoľkokrát si dokázal oprávnene získaný titul aj obhájiť a momentálne ako manažér pomáha trénovať svojho nástupcu. Boxerský dôchodok mu však naruší prosba niekdajšieho kamaráta o šancu nie nepodobnú tej, ktorú Adonisov otec kedysi dal outsiderovi z ulice Rockymu Balboovi...

Teraz, keď sa Adonisova finančná situácia zmenila, je ťažké s Damianom hovoriť a nepôsobiť dojmom pokryteckého zbohatlíka, z akých si v mladosti Ree2 resizezvyčajne spolu robili žarty. "Malý Duke" Burton (Wood Harris), momentálne trénujúci potenciálnu budúcu hviezdu z ringu Felixa Chaveza (Jose Benavidez), s Adonisovým návrhom pribrať do tímu aj Damiana spočiatku veľmi nesúhlasí. Uznáva však, že by ho mohli využiť ako boxerský „vak“, na ktorom by si budúci šampión mohol zlepšiť techniku. Nedoriešené emócie z ostatných Damianových rokov strávených vo väzení však z neho robia trochu problematického rebela, ktorý nehrá vždy úplne fér. Adonisova adoptívna matka Mary-Anne (Phylicia Rashad) je z návratu jeho starého kamaráta skôr nervózna, než by ho privítala. Dokonca vyjde najavo, že jej synovi Damian písal listy z cely, ktoré však ona odmietla dať Adonisovi na prečítanie. Boxerova manželka - kvôli svojím problémom so sluchom už bývalá speváčka, no aktuálne veľmi úspešná hudobná producentka Bianca (Tessa Thompson) sa dosť obáva, že nevypovedané tajomstvá v živote Adonisa a Damiana by mohli deštruktívne narušiť pokoj v Ree4 resizeich domácnosti. Možno by Adonis spravil lepšie, keby namiesto pomoci svojmu dávnemu „bratovi“ z detského domova, radšej pomohol ich vlastnej dcére, nepočujúcej Amare (roztomilá Mila Davis-Kent) čeliť šikane medzi školskými lavicami aj inak, ako presne mierenými údermi päsťou. Rozhodujúca chvíľa sa blíži... Felix Chavez má nastúpiť do ringu s mladým Viktorom Dragom (Florian Munteanu). Toho však niekto chvíľu pred zápasom zraní a odstaví aspoň na pol roka mimo arénu. Keď už teda treba Felixovho súpera niekým nahradiť, aby bol zápas dostatočné atraktívny pre natešené športové publikum, prečo nedať šancu novému outsiderovi z ulice? Čo ak má Damian prsty v tom, čo sa Dragovi stalo a viac-menej počíta s tým, že sa stane prvou voľbou na zozname potenciálnych náhradníkov?

Creed III je režijným debutom herca Michaela B. Jordana. Tretí diel filmovej série veľmi sympaticky nadväzujúcej na pôvodných šesť filmov o Rockym (1976-2006) so Sylvesterom Stallonem v hlavnej úlohe – no zároveň prvá položka v celej boxerskej antológií, kde Rocky Balboa, ani jeho legendárny herecký predstaviteľ vôbec nevystupuje. Jeho „ducha“ je však možné rozoznať v naratívnej štruktúre, Ree5 resizedokonca v postave Damiana Andersona, ktorý je akousi Rockyho ambivalentnou, či možno až temnejšou verziou. Zatiaľ čo Rockyho príbehom dominoval najmä prvý a kvalitatívne neprekonaný film v réžií Johna G. Avildsena, disponujúci oscarovým (!) scenárom Sylvestera Stalloneho a jeho hereckým výkonom „dolujúcim“ z dobových kritík slová chvály, pokračovania pozvoľna strácali dych, čím viac sa vzďaľovali melodramatickému pohľadu na žáner športového filmu a približovali sa k plytkejšej, povrchnejšej podobe arénových akčných snímok.

Pôvodný Rocky z roku 1976 bol skôr inšpiratívnou „rozprávkou“ o naplnení amerického sna, nakrútenou nesentimentálnou, príjemne realistickou optikou. Romantickým zoznámením sa dvoch nemotorných ľudí – Rockyho a Adrian (Talia Shire) - v neskorších dieloch tvoriacich pre publikum mimoriadne obľúbený manželský pár. A hlavne bol príbehom o prehre na body, no tiež o morálnom víťazstve Ree11 resizeoutsidera nad nespochybniteľnou hviezdou – prvkom, ktorý sa od tej doby stal kľúčovým dejovým predpokladom pre veľké množstvo ďalších, divácky populárnych športových filmov. Melodramatickú štruktúru, dôraz na charakterizáciu plnokrvných, ľudsky uveriteľných postáv a až potom efektné snímanie úderov, blufov, či inej prepracovanej bojovej choreografie po klasickom origináli prevzal s maximálnou efektivitou prvý diel so série Creed režiséra Ryana Cooglera z roku 2015. Adonis ako postava dominoval boxerským scénam. Preskúmavanie dávnych rodinných väzieb, najmä čo sa týka vzťahu so zosnulým otcom a Rockyho prvým filmovým súperom Apollom (Carl Weathers), pomohlo doplniť obdivuhodné fyzické výkony zúčastnených o vierohodný ľudský prvok intímnych momentov zo života príjemne nejednoznačných charakterov. Pričom si Sylvester Stallone skúsil menšiu síce, ale inak veľmi vďačnú rolu mentora a vyslúžil si tým opäť po dlhých rokoch „plochého“ napínania svalov v Ree7 resizeakčných tituloch rôznorodej kvality skutočné kritické uznanie za herectvo.

Kruh osudovo prepájajúci prvého Rockyho s prvým Creedom sa uzavrel, aby sa v roku 2018 a réžií Stevena Caplea Jr. uzavieral znovu medzi zábavne hlúpym Rockym IV (1985) a Creedom II. Sympatickému pokračovaniu dominovalo v hereckom obsadení cameo Dolpha Lundgrena v úlohe ruskéhoho šampióna Ivana Draga, ktorý svojho času v ringu zabil Adonisovi otca. Tento raz Adonis Creed musel čeliť tvrdým úderom od Dragovho syna a zásadne prehodnotiť vlastné pomstychtivé chúťky. Urobil to pri tom natoľko pútavo, že až motivoval niekdajších odporcov Rockyho IV k dodatočnému prehodnoteniu a vzaniu snímky na milosť. Aktuálny Creed III pokračuje v zavedenom trende a opäť uzatvára ďalší osudový naratívny kruh – tento raz však s úplne novou postavou. Problematický zástupca zatiaľ ešte neodhalenej Adonisovej minulosti síce môže v pozícií súpera na moment pôsobiť, ako „len“ ďalšia zámienka na umelé rozšírenie filmovej série. Ree9 resizeNo po prvý raz stavia protagonistu do úlohy nie ani tak mentora, ako mu bol v predchádzajúcich dieloch Rocky, ale skôr hviezdy na výslní, dávajúcej niekomu inému šancu splniť si svoj americký sen. Z Adonisa sa tak metaforicky stáva jeho vlastný otec, preskúmavaný však z iného uhla pohľadu, ako to bolo stvárnené v pôvodnom Rockym.

Scenár Keenana Cooglera a Zacha Baylina prenecháva takmer polovici príbehu priestor pre dôkladnú charakteristiku postáv, pričom Adonis aj Damian sa stávajú príjemne ambivalentnými, dráždiacimi zvedavosť publika pre nadchádzajúce zvraty. Veľa z príbehu sa deje presne podľa očakávaní publika. Šancí na inováciu je minimum. Málokto by čakal, že finálny zápas – ako inak na kompletných dvanásť Ree8 resizekôl, vrátane tradičného rátania do desať v prípade očakávaného knock outu – sa udeje nielen v reálnom ringu, ale tiež v akejsi metaforickej aréne, kde si postavy medzi sebou nutne potrebujú doriešiť to nedoriešené z minulosti. Kde bojujú Adonis s Damianom, no tiež každý sám so sebou, akoby so svojím zrkadlovým odrazom... Melodramatická rovina je v porovnaní s predchádzajúcimi dielmi ešte o niečo posilnená. Herci Michael B. Jordan aj Jonathan Majors hviezdia pri každom jednom údere aj emocionálne silnej prednesenej replike. Kamera Kramera Morgenthaua kultivovane a v klipových rytmoch s dunivou hudbou Josepha Shirleyho na pozadí dodáva scénam v ringu uveriteľnú hmatateľnosť a energickú dravosť. Kto má podobné príbehy rád, bude si lebediť.

Ree12 resizeCreed III, USA, 2023
Dĺžka: 116 minút
Réžia: Michael B. Jordan
Scenár: Zach Baylin, Keenan Coogler
Kamera: Kramer Morgenthau
Hudba: Joseph Shirley
Strih: Tyler Nelson
Scénografia: Jahmin Assa
Kostýmy: Lizz Wolf
Produkcia William Chartoff, Ryan Coogler, Jonathan Glickman, Michael B. Jordan, Charles Winkler, David Winkler, Irwin Winkler
Hrajú: Michael B. Jordan, Tessa Thompson, Jonathan Majors, Phylicia Rashad, Wood Harris, Florian Munteanu, Selenis Leyva, Spence Moore II, Tony Bellew, Michelle Davidson, Thaddeus J. Mixson, Beth Scherr, Sherri Belinda Quinones, Mila Davis-Kent (méně)
Distribúcia: Continental film
Premiéra v SR: 2. marca 2023
Foto: Continental film

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.