Korzet (Corsage)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Zet4 resizeRežisérka filmu Korzet Marie Kreutzer vyštudovala scenáristiku a dramaturgiu na viedeňskej filmovej akadémii. Jej prvým celovečerným debutom bola snímka Bez otca (Zvláštne uznanie poroty za najlepší debut na Berlinale), ešte väčší úspech však zožala s filmom Slečna a získala zaň Zlatého leoparda na festivale v Locarne. Známa je aj jej komédia To nás teda dostalo. Režisérku najviac zaujímajú vzťahy, a to je okrem iného aj hlavnou témou filmu o zaujímavej a komplikovanej osobnosti rakúskej cisárovnej Alžbete Bavorskej, známej ako Sissi. Všetci si okamžite spomenirmr na pôvabnú Romy Schneider, ktorá sa touto úlohou zapísala do dejín. Nebol to dokonalý film, ale Romy bola tak očarujúca, že všetky chyby sa prehliadli.

O Alžbete Bavorskej (Vicky Krieps), manželke cisára Františka Jozefa I. (Florian Teichmeister) je všeobecne známe, že bola posadnutá štíhlosťou, divák Zet10 resizesa s ňou však tentoraz stretáva v roku 1877 vo Viedni, keď oslavuje svoje 40. narodeniny. Alžbeta si zrazu uvedomí plynutie času a chce si za každú cenu udržať svoju krásu a mladistvý vzhľad. A zároveň je to i obdobie, keď sa výraznejšie postaví proti skostnateným konvenciám cisárskeho dvora a možno povedať, že sa začína aj obdobie jej otvorenej rebélie. No keď čakáte životopisný film o Sissi tak na to rýchlo zabudnite, lebo Marie Kreuzer síce použila veľa historických faktov, ale príbeh Alžbety je z veľkej časti fikcia o tom čo asi rebelka Sissi prežívala a cítila. Alžbeta, keď môže vždy niekam utečie z cisárskeho dvora, dlho sa zdržuje v Maďarsku, o jej romániku s grófom Gyulom Andrássym (Tamás Lengyel) si pošepkáva celá Viedeň. No nebol to jej jediný únik, priťahoval ju aj známy britský jazdec Bay Middleton (Colin Morgan). Alžbeta sa až príliš dlho s ním zdržiavala na jazdení po krásnych britských pláňach až jej to dokonca vytkol aj syn Rudolf (Aaron Friesz). Po tomto incidente sa už vraj do Anglicka nikdy nevrátila. Čo je pravda na jej nemanželských „úletoch“ nie je podstatné, lebo život s Zet12 resizecisárom nemala jednoduchý. Cisár Sissi miloval, ale bol chladný a nedostávalo sa jej z jeho strany dostatok pozornosti a lásky.

Možno by sa aj dal v krátkosti zhrnúť príbeh Korzetu, no je tak fragmentový, poskladaný len z čriepok, že to nedáva zmysel. Podstatné pre Marie Kreuzer však bolo dostať sa pod kožu krásnej ženy, bojujúcej s konvenciami a snažiacej čo najviac odlíšiť, emancipovať. Emancipácia je to správne slovo, za ktorým sa skrývajú feministické postoje a názory Alžbety Bavorskej. No, žiaľ, pod povrch problému a skrytých záhybov jej duše sa nedostala – všetko ostalo len nadhodené, nedopovedané. Nie náhodou sa rekvizitami stali (ak som to dobre postrehla) súčasný mop, muž s náušnicou, muž s kamerou (to sa azda mohlo stať), dokonca traktor a iné. No a čo najviac prekvapilo bola moderná hudba. Režisérka zrejme chcela týmito maličkosťami prepojiť súčasnosť s minulosťou a akcentovať, že problémy vtedajšej spoločnosti sa nesú stáročiami, len v Zet resizeinej dobe a forme. Je to síce zaujímavé, ale k hlbšiemu portrétu, krásou a mladosťou posadnutej ženy, to vôbec nepomohlo, dalo by sa povedať, že to bolo zbytočné.

Škoda, že sa len útržkovite a hlbšie nezamerala na vzťah s Františkom Jozefom, ale najmä na jej komunikáciu s deťmi, korunným princom Rudolfom a dcérou Valériou (Rosa Hajjaj), ktorá bola evidentne na strane otca, matku nechápala, skôr odcudzovala. Ale aj táto línia kĺže len na povrchu. Zaujímavejší jej skôr vzťah k dvorným dámam Marie Festetics (Katharina Lorenz) a Ide Ferenczy (Jeanne Werner) a známej kaderníčke Fanny Feifalk (Alma Hasun). Vedeli o nej viac ako celá rodina. Ľúbostné scény tak s manželom, ako aj s milencami sú však mimoriadne vkusné, neurážajú ani morálku, ani estetický vkus diváka. Nedá sa však položiť otázka či to stačí ?

Zet5 resizeČo je však na filme skutočne jedinečné je herecký výkon Vicky Krieps. Je v každom zábere, nezíde z plátna, vidíme ju očarujúcu, krásnu, zničenú neupravenú, zranenú, nepokojnú, zbavujúcu sa na vrchole rebélie svojich krásnych vlasov, cválajúcu neustále na koňoch, milujúcu a milovanú, ale vnútorne zošnurovanú. Film nemá náhodou názov Korzet, v prenesenom slova zmysle symbolizuje vymanenie sa z okov a chuť žiť svoj život po svojom, čo je nakoniec ideálom (nie celkom dosiahnutým) aj dnes. Osobitnú kapitolu si zaslúži kamera Judith Kaufmann, ktorá s nesmiernym citom pre krásu zobrazila vnútorný boj hlavnej hrdinky a zachytila brilantne krásy tak nablýskaného cisárskeho dvora, ako aj nádhernej prírody. Kameramanka dodala filmu tú atmosféru, ktorá mala vyžarovať už zo scenára. Neberieme právo aiutorom vyprávať príbehy fragmentovite, ale aj to by malo niekam viesť, žiaľ, v tomto Zet8 resizeprípade sa to rozpadlo na kúsky, ktoré niekedy ťažko dávajú zmysel. O hlbšom ponore do psychiky jedinca sa vôbec hovoriť nedá. Škoda.

Aký je teda film Korzet ? Zaujímavý a miestami aj nudný. Režisérke sa však, vďaka hereckému výkonu Vicky Krieps, podarilo naznačiť nadčasovosť problémov ľudí túžiacich po sebarealizácii a emancipácii. Kameramanke Judith Kaufmann zasa vdýchnuť atmosféru vtedajšej doby a rozpoloženie ústrednej postavy a kostymérke Monike Buttinger vyčarovať pastvu pre oči dychberúcimi kostýmami. Preklenúť hranice medzi historickým obdobím a súčasnosťou však ostalo len na polceste tak, ako aj komplexnejší pohľad na mimoriadnu a fascinujúcu osobnosť akou Alžbeta Bavorská nesporne bola. Pozrieť sa hlboko do jej duše čaká zrejme na iného režiséra.

Zet7 resizeKorzet (Corsage), Rakúsko, Luxembursko, Nemecko, Francúzsko, 2022
Dĺžka: 113 minút
Réžia: Marie Kreutzer
Scenár: Marie Kreutzer
Kamera: Judith Kaufmann
Hudba: Camille
Strih: Ulrike Kofler
Zvuk: Carlo Thoss
Kostýmy: Monika Buttinger
Produkcia: Alexander Glehr, Johanna Scherz
Hrajú: Vicky Krieps, Colin Morgan, Finnegan Oldfield, Tamás Lengyel, Alma Hasun, Raphael von Bargen, Aaron Friesz, Manuel Rubey, Katharina Lorenz, Jeanne Werner, Alexander Pschill, Florian Teichtmeister, Eva Spreitzhofer, Marlene Hauser, David Oberkogler, Oliver Rosskopf, Stefan Puntigam, Regina Fritsch, Raphael Nicholas, Lilly Marie Tschörtner, Norman Hacker, Johanna Mahaffy, Resi Reiner, Alice Prosser, Kajetan Dick, Johannes Rhomberg, Klaus Huhle
Distribúcia: ASFK
Premiéra v SR: 9. februára 2023
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.