M3GAN

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Tri resizeO tom, že sa v dnešnej dobe horory tešia popularite, môže svedčiť nielen ich dobrá návštevnosť a (čo je dôležitejšie) návratnosť financií, ale aj skutočnosť, že v príleve rôznorodých kino-noviniek sa vždy nájde čosi aj pre milovníkov tohto strach naháňajúceho žánra. Veľké množstvo hororov v kinosálach však utvrdzuje diváka v tom, že len máloktorý horor dnes prichádza s originálnou témou či novátorským prevedením. Už po tom, čo mali diváci možnosť vidieť trailer k novému filmu novozélandského režiséra Gerarda Johnstona, bolo zrejmé, že M3GAN nebude ťažiť z originálneho a neošúchaného nápadu a predostrie pred nás ďalšiu z vraždiacich hračiek a la Chucky. Ostávalo však dúfať, že film prinesie do technologického podžánra čosi nové, čosi s potenciálom zaujať aj predstaviteľov mladšej generácie, a treba povedať, že sa mu aj z veľkej časti podarilo.

V prípade filmu M3GAN máme dočinenia s robotom, ktorý sa vymkol kontrole, respektíve s hračkou, ktorá mala slúžiť svojmu detskému používateľovi, ale Tri2 resizečosi sa porušilo v jej obvodoch a odrazu sa začína riadiť vlastnou morálkou, čo je nebezpečné ako pre dieťa, ktoré hračku dostalo, tak aj pre jeho okolie. Hračka M3GAN (skratka pre „Model 3 Generative Android“) je v tomto prípade stelesnením ohrozenia z pretechnizovaného sveta a film prostredníctvom nej upozorňuje na hrozby umelej inteligencie. Nie je to teda vraždiaca hračka, akú sme mohli vidieť v pôvodnej sérii Detská hra, kde tento technologický aspekt úplne absentoval a nahradil ho fantastický motív pracujúci s nápadom, že v tele hračky prebýva duša nebezpečného vraha, skôr by sme sa v tomto prípade mohli obrátiť na celkom vydarený remake filmu z roku 2019, kedy nebezpečného vraha vo vnútri hračky nahrádza technológia, z ktorej nakoniec vyvstáva aj hračka schopná následkom procesnej chyby páchať desivé veci. Presne takou hračkou je aj M3GAN, pôvodne zamýšľaná ako dokonalý detský spoločník, ktorý sa následkom chyby v programe mení na vraždiacu zbraň.

Tri3 resizeBez tohto vedomia ju so svojim tímom vytvorí Gemma, ktorá sa po smrti sestry ujíma jej dcéry Cady. Gemma nie je rodinný typ, celý svoj čas venuje práci a deťom príliš nerozumie, a preto nedokáže byť pre traumatizovanú Cady najvhodnejšou priateľkou. Aby jej našla adekvátneho spoločníka a pomohla prekonať smútok (a takisto, aby sa jej nemusela venovať len ona) opráši a uvedie do pohybu svoj starší projekt, ktorý dostane názov Megan (alebo M3GAN). Spočiatku všetko funguje skvelo, Megan sa zdá byť dokonalým partnerom osamelej Cady a zakrátko sa medzi nimi vyvinie aj silná citová väzba. V tomto vzťahu však zakrátko začína byť čosi nezdravé, čo si rýchlo uvedomuje aj technokraticky založená Gemma. Megan, ktorá ju svojim spôsobom nahrádza a ponúka dieťaťu slová opory a stability, začne Cady považovať za živého tvora a odmieta bez nej tráviť akékoľvek voľné chvíle. Z Megan sa zasa stáva Cadin „strážny pes“ pripravený ublížiť komukoľvek, kto jej používateľke vedome či nevedome ublíži. Jej Tri6 resizeumelá inteligencia vzápätí začne prejavovať svojvôľu a v Meganinom poškodenom procesore je odrazu v mene bezpečnosti Cady možné ospravedlniť aj vraždu.

M3GAN je hororový film s myšlienkou, ktorý nenudí a miestami možno hovoriť aj o jeho hlbšom, emocionálnom rozmere. Zároveň sa dá vnímať aj ako úvaha o odcudzení vo svete technologických vybavení, ktoré prežíva viacero detí 21. storočia s falošnou predstavou o socializácii, ktorú im však technické vymoženosti zabezpečujú len zdanlivo. Škoda, že sa prvá polovica (ladená skôr ako psychologický thriller) postupne presúva do explicitnejšie hororovej časti s vraždiacou robotickou bábikou, ktorá už v podstate neponúka nič nové - teda až na elegantné tanečné pohyby detskej herečky Amie Donald. Tá sa totiž väčšinu času skrýva za maskou vraždiacej bábiky Megan.

Tri5 resizeM3GA, USA, 2021
Dĺžka: 101 minút
Réžia: Gerard Johnstone
Scenár: Akela Cooper
Kamera: Simon Raby
Hudba: Anthony B. Willis
Strih: Jeff McEvoy
Scénografia: Kim Sinclair, Vanessa Cole, Ben Milsom, Sean Keenan
Kostýmy: Daniel Cruden
Produkcia: Jason Blum, James Wan, Couper Samuelson
Hrajú: Allison Williams, Amie Donald, Violet McGraw, Jenna Davis, Ronny Chieng, Jen Van Epps, Brian Jordan Alvarez, Arlo Green, Stephane Garneau-Monten
Distribúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR: 12. januára 2023
Foto: CinemArt SK

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.