Neobyčajný svet (Strange World)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Svet resizeJaeger Clade (v pôvodnom znení Dennis Quaid) je neohrozený dobrodruh, ktorý zasvätil celý svoj život putovaniu divočinou a preskúmavaniu jej neznámych končín. Nič sa na jeho bádateľskej povahe nezmenilo ani po narodení syna Hľadača (Jake Gyllenhaal). Ten však s pribúdajúcimi rokmi začína nachádzať záľubu skôr v pestovaní rastlín a farmárčení. Jedna z Jeagerových misií otca so synom a ďalšími členmi výpravy nasmeruje k bezútešnému prekročeniu hory, ktorá obklopuje ich rodnú Avalóniu. Začne škriepka kvôli na ceste nájdenému Pandu – rastline schopnej zásobovať domácich veľkým množstvom potrebnej energie a podľa Hľadača tiež objav hodný preskúmania viac než to, čo sa nachádza na druhej strane neprekonateľnej hory. Výprava sa preto vracia, zatiaľ čo Jeager putuje tvrdohlavo ďalej úplne sám...

O dvadsaťpäť rokov neskôr je z Hľadača farmárska legenda, dodávajúca rozsiahlo pestovaným Pandom nezanedbateľný zdroj paliva pre tie najmodernejšie Svet2 resizevynálezy. Na Avalónií ma dokonca postavenú sochu hneď vedľa sochy svojho dobrodružného otca, o ktorom nikto nič nevie. Dokonca ani niekdajšia členka expedície, momentálne však prezidentka Avalónie s ázijskými kultúrnymi koreňmi Callisto Mal (Lucy Liu). Hľadač je ženatý s kolegyňou afro kombajnistkou Meridian (Gabrielle Union) a má vlastného syna Ethana (Jaboukie Young-White), toho času farmárčením znudeného, k dedovi vzhliadajúceho tínedžera, neobratne flirtujúceho so španielskym kamarátom Diazom (Jonathan Melo). Obaja spoločne zdieľajú záľubu pre stolové hry – najlepšie s ekologickou tematikou. S Hľadačovým pôvodným botanickým objavom všk náhle nastane nejaký problém... Plody po celej krajine začínajú vysychať, skoro až pôsobiť ako vypálené, následkom čoho by sa všetci mali postupne pripravovať na energetickú krízu. Jediná nádej na jej odvrátenie je preniknúť do podzemia a koreňovej sústavy Panda. To síce na povrchu vyzerá ako množstvo bežne pestovaných rastlín. Korene každej z nich však spolu Svet3 resizezdieľajú jedno jediné veľké srdce zrejme napadnuté nejakým nebezpečným parazitom. Hľadač je tak proti svojej vôli naverbovaný na expedíciu a na palubu vznášadla (riadeného sem-tam nejakým tým Indiánom) putujúceho fascinujúcou neznámou krajinou, obývanou tvormi rôznych farieb a tvarov, sa ako čierny pasažier ukryje so svojim iba trojnohým psom Legendom tiež mladý Ethan.Ten naopak netúži po ničom inom viac ako uniknúť povinnostiam na rodinnej farme. Lenže keď vznášadlo nešťastnou náhodou havaruje, novú generáciu rozhádaných cladeovských otcov a synov to od seba nebezpečne oddelí. Ethan nájde medzi tvormi neznámeho sveta pomocníka vďaka elasticite ihneď nazvaného Plesk, čo vyzerá tak trochu ako roztomilá priateľská verzia koronavírusu pod mikroskopom. A možno tam niekde v nepreskúmanej divočine stretne aj svojho hrdinného deda... Zatiaľ čo Hľadač dostane možnosť zistiť o pravej povahe Panda niečo, s čím teda rozhodne nepočítal.

Neobyčajný svet režisérov Dona Halla a Quia Nguyena je príjemným CGI animovaným dobrodružstvom pre celú rodinu, hravo kombinujúcim zároveň konzervatívne, aj veľmi súčasné prvky disneyovských produkcií. Príbeh v sebe nesie štipku pútavého dobrodružného pátosu v štýle Julesa Vernea, niečo z Svet4 resizeknižnej Úžasnej Zemeplochy Terryho Pratchetta, trochu Avatara (2009) Jamesa Camerona, či z Vnútorného vesmíru (1987) Joea Danteho. To je tá časť pre filmových nostalgikov. Fantastické prvky príbehu však v niečom myšlienkovo narážajú aj na reálnu problematiku súčasného ľudského sveta. Politicky konzervatívnejší rodič sa možno párkrát chytí za hlavu, keď vzhliadne kultúrnu, etnickú, prípadne rodovú a z hľadiska orientácie aj sexuálnu rôznorodosť medzi obyvateľmi Avalónie, aj v rámci rodiny Cladeovcov. K tomu pochopiteľne patrí aj staranie sa o telesne postihnutého domáceho miláčika, dôraz na opätovné nadobudnutie ekologickej rovnováhy vo svete, z ktorého človek vo svojej honbe za energetickými zdrojmi vyťažil takmer všetko, čo sa dalo. Svet je prirovnávaný k živému, dýchajúcemu organizmu s imunitným systémom, ktorý sa bráni...

Áno, na niekoho v publiku to môže pôsobiť trochu tendenčne a skoro až schematicky. Väčšina spomínaných tém zvykne byť v dielach dnešnej popkultúry reflektovaná z viacerých uhlov pohľadu a spravidla vyvoláva u diváka náležitú reakciu. Málokedy však býva zastúpená v rámci jediného konkrétneho filmového titulu ako v prípade Neobyčajného sveta. V scenári Qui Nguyena zaznie pár motivačných príhovorov a občas aj trochu patetických múdrostí Svet5 resizemierne šuštiacich papierom. No divákovi to prestane pekážať okamžite, ako sa dej presunie do nepreskúmaného vnútra Avalónie. Ľudská rôznorodosť na povrchu, lipnutie na starých a často neživotných hodnotách prebije pohľad na rôznorodosť doposiaľ skrývaného vnútra, kde postavy musia čo-to vo svojich životoch a vlastných názoroch prehodnotiť. Je to priam archetypálny, nadčasový, všeľudský ponor do tajomnej hlbiny – podobne ako v snoch, rozprávkach a dávnych mýtoch, či psychológií nevedomia. Symbolický ponor nie nepodobný napríklad Priepasti (1989) už spomínaného Jamesa Camerona alebo jej vonkajšej kozmickej alternatívy neznáma Ad Astra (2019) Jamesa Graya. Len tento raz o niečo odľahčenejší, menej existenciálny a bezútešný, zameraný viac na deti. Vnútorne však rezonujúci aj s deťmi skrytými v telách dospelých a sľubujúci dokonca zvraty schopné vyznenie príbehu pútavo postaviť na hlavu.

Počítačová animácia je na technicky špičkovej úrovni. Veď čo iného očakávať od štúdia Walta Disneyho. Vznášadlá a technika má v sebe určité retro kúzlo verneovských dobrodružstiev a s tým spájaný skoro až steam punkový štýl. Kým ľudské postavy pôsobia štandardným dojmom, upúta ošarpaný vzhľad Svet6 resizestarého Jeagera s do detailov zachytenými fúzmi a vetrom ošľahanou tvárou, či nápadité tvary rôznych, zvláštne sa pohybujúcich, druh od druhu odlišných organizmov pod povrchom Avalónie. Modrá elastická hrudka s menom Plesk si určite získa srdce detského diváka a postará sa o nejeden vtipný vizuálny gag. Pričom viacplánovo komponovaný vzhľad priestorov a rekvizít života v hlbine dômyselne navrhnutej autormi výpravy Justinom Cramom a Mehrdadom Isvandim sú jednoznačnou pastvou pre oči. A pomedzi to všetko postavy kľučkujú, hľadajú aj nachádzajú samých seba, bojujú aj vytvárajú nové priateľstvá, pričom na pozadí epicky znie skvelá hudba Henryho Jackmana. Nie je toho málo, čo Neobyčajný svet ponúka. Chvíľku si ale treba počkať, kým aj zdanlivo samoúčelné, „kontroverznejšie“ tvorivé prvky zapadnú do celkového významového kontextu presne tam, kam patria.

Svet7 resizeNeobyčajný svet (Strange World), USA, 2022
Dĺžka: 103 minút
Réžia: Don Hall
Scenár: Qui Nguyen
Hudba: Henry Jackman
Strih: Sarah K. Reimers
Strih: Sarah K. Reimers
Zvuk: Jeremy Bowker, David E. Fluhr, Shannon Mills, Samson Neslund
Scénografia: Mehrdad Isvandi
Produkcia: Roy Conli
Hrajú: Jake Gyllenhaal, Alan Tudyk, Dennis Quaid, Lucy Liu, Gabrielle Union, Jaboukie Young-White
Distribúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR: 24. novembra 2022
Foto: CinemArt SK

c

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.