Rieka (River)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Voda resizeŽivot na Zemi vznikol, kedysi dávno, vďaka vode. Implicitne z toho jednoducho vyvodíme, že vďaka vode sme na našej planéte aj my. S privilegovanou možnosťou byť najinteligentnejším druhom, riadiacim vo svete úplne všetko, vrátane prírody. Ak budeme dokument Rieka sledovať pozornejšie, začneme si pokladať otázky typu, či by si to tá voda ešte predtým, ako v nej vznikli jednobunkové organizmy, radšej nerozmyslela. Podobne kriticky voči ľudstvu vyznieva Rieka v momentoch, keď sa jej sujet venuje priehradám. Ale nielen im, rôznorodých záberov mapujúcich ľudskú devastačnú činnosť je tu viacero.

Napriek tomu pôsobí Rieka ako veľmi podmanivé, veľkolepé a pre veľké plátno nakrútené dielo. Nenechajte sa zmiasť názvom, dokument nie je obrazom Voda2 resizejednej konkrétnej rieky, ale svedectvom prúdu všetkých riek na Zemi v priebehu času. Rieka tak netečie iba od svojho prameňa po more či oceán, ale aj vpred časom. Podobne ako človek. Jennifer Peedom a Joseph Nizeti sa vo svojom druhom filme z plánovanej trilógie (prvým filmom bola Hora z roku 2017) snažia vzdať hold prírode, trochu skritizovať ľudské zásahy do nej, ale aj metaforicky sa vyjadriť o našej minulosti, prítomnosti a budúcnosti.

Ale ak by aj tomu tak nebolo a nesprevádzal by nás hlas Wilema Dafoea, mimochodom prednášajúci oveľa menej patetické preslovy ako Cate Blanchett v Malickovej Ceste času, stále by sme tu mali krásne audiovizuálne dielo. Alebo možno ešte lepšie, pretože by sme nezačali premýšľať nad tým, že sa tvorcovia pristavia pri jednej téme, alebo informácii, ktorú ale ďalej hlbšie nerozvíjajú. Informačne je tak Rieka skôr plytkým potokom, i keď ponúka nádherné obrazy ako veľký oceán. Scenár sa pristavuje napríklad pri škodlivom vplyve obrovských priehrad, podrobnejšie ale tento problém neosvetľuje a úplne Voda3 resizesa vyhýba pozitívnym vplyvom týchto megakonštrukcií na naše životy.

Trochu nechcene tak film občas pôsobí ako emóciami ovplyvnená ekologická agitka, našťastie, však často nechávajú tvorcovia hovoriť viac obrazy. Pohľad na rieku plnú plastov skrátka netreba obzvlášť popisovať slovami a oznamovať tak jednu informáciu dvakrát; audio - aj vizuálne. Rieke tak dominujú predovšetkým ohromné panoramatické zábery na rieky a krajinu v ich okolí. Sú to ako zábery na dielo prírody, tak aj zásahy človeka do biosféry. Vtedy rozhodne nebudete ľutovať, že ste si zašli na film do kina.

Najoriginálnejším, i keď nijako zvlášť obohacujúcim, prvkom Rieky je ukážka prípravy orchestra a Wilema Dafoea na nahrávanie audio zložky filmu. Podobné búranie štvrtej steny v dokumente tohto Voda7 resizetypu pôsobí osviežujúco, ide ale iba o akési vtipné ozvláštnenie výsledku. Fanúšikovia tohto populárneho herca si, samozrejme, nenechajú ujsť film vidieť v originálnom znení, jeho hlas je skutočne upokojujúci a prípadný dabing na niektorej streamovacej platforme môže váš zážitok, nehovoriac o podstatnom zmenšení obrazu, výrazne zredukovať.

Rieka je čiastočne poetickým a meditatívnym dielom typu Reggiovej trilógie alebo Bessonových prírodopisných diel, čiastočne klasický prírodopisný dokument s doprovodným slovom, aké vidíme v televízii každý deň. Táto kombinácia síce funguje dostatočne, na druhej strane však vyvoláva otázku, či Voda4 resizeby nebolo lepšie sa radikálnejšie prikloniť k jednému, či druhému autorskému prístupu.

Ak sa budete chcieť o fungovaní riek na planéte Zem vďaka tejto snímke dozvedieť viac, tak si doplňujúce informácie dohľadáte na internete, film vám poskytne iba určitý rámec, ktorý sa dá vyplniť omnoho podrobnejšími faktami. Meditovať pri krásnych záberoch však budete bezpochyby aj bez toho, aby ste museli vstrebávať doprovodné slovo rozprávača. Poteší aj kratšia stopáž, 75 minút je pre tento filmový druh adekvátny a Rieka nikdy nezačne nudiť, čo býva, bohužiaľ, signifikantným javom pri sledovaní obdobných snímok.

P.S. Rieka je doprevádzaná krátkym čiernobielym animovaným predfilmom s názvom Aj kameň tečie slovenských autoriek Veroniky Obertovej a Michaely Čopíkovej.

Voda6 resizeRieka (River), Austrália, 2021
Dĺžka: 75 minút
Réžia: Jennifer Peedom, Joseph Nizeti
Scenár: Jennifer Peedom, Joseph Nizeti
Hudba: Piers Burbrook de Vere, Richard Tognetti
Strih: Simon Njoo
Zvuk: Robert Mackenzie, Tara Webb, Matteo Di Simone
Produkcia: Jennifer Peedom
Hrají: Willem Dafoe (rozpávač)
Distribúcia: Filmtopia
Premiéra v SR: 18. augusta 2022
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.